Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,O cană de fericire” - ediția a șaptea

În perioada 2 - 22 decembrie

,,O cană de fericire” - ediția a șaptea

,,O cană de fericire" este un proiect caritabil iniţiat de către Rotaract Club Oradea, alături de cluburile Rotary şi Interact Oradea, având sprijinul Primăriei Oradea.

Savurăm vin fiert, ceai, ciocolată caldă, cafea... în scop caritabil, pe Str. Republicii din Oradea (lângă ansamblul statuar scriitorii maghiari).
„Ajută! Ai 295 de motive!"
Deoarece cele șase ediții ale proiectului au reprezentat un mare succes, reușind să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus, ,,O cană de fericire" se organizează și în acest an.
Pentru că nu putem rămâne nepăsători, ne-am îndreptat atenția către Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea. Cauza din acest an este dotarea unei camere de terapie, pentru stimulare și integrare senzorială, necesară copiilor cu dizabilităţi.
Beneficiarii direcți sunt 295 de elevi cu dizabilități, cu vârsta cronologică 8-18 ani. Acești copii au diferite dizabilități, cum ar fi: deficienţă mintală uşoară, moderată, severă sau profundă, autism, deficienţe senzoriale (hipoacuzie), ADHD; toți suferind și de alte deficiente asociate: tulburări comportamentale, tulburări de învățare, tulburări de atenție, handicap locomotor de diferite grade (hemipareze, parapareze etc.), epilepsie, sindrom Down, autism, tulburări afective, hospitalism etc.
Misiunea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea este integrarea și angajarea acestor copii cu dizabilități multiple în acțiunile de recuperare, în programe de terapie complexă și integrată.
 Centrul a inițiat și a înființat prima clasă cu frecvență redusă din învățământ special în Bihor.
În acest sistem de educație sunt incluși elevi-adulți cu deficiență mintală între 19-30 de ani, care din diferite motive sociale sau de sănătate nu au fost școlarizați deloc sau nu și-au finalizat studiile primare și gimnaziale.
Marea majoritate a eleviilor provin din centre de plasament - sunt copii abandonați de familie la vârste fragede. O altă categorie de elevi provin din familii dezorganizate, cu situație socială și economică precară.
Recuperarea acestor elevi cu deficiențe mintale și tulburări asociate presupune intervenții de specialitate și multă muncă în echipă a specialiștilor angajați în școala nostră: profesori psihopedagogi specializați în diverse terapii, logopezi, kinetoterapeuți, psihologi, profesori educatori, care își desfășoară activitatea atât în sălile de clasă, cât și în cabinete specializate (cabinete logopedice, sală de kinetoterapie, sală pentru educație senzorială, sală de ludoterapie, sală pentru educarea psihomotricității etc.).
Programele de intervenţie personalizată elaborate de către cadrele didactice în strânsă colaborare cu personalul de specialitate: medic, asistent medical, asistent social, psihopedagogi şi psihologi, întotdeauna sunt adaptate la cerinţele speciale ale fiecărui elev.
Acestea facilitează progresul şcolar, contribuie la îmbunătăţirea calităţii şi eficacităţii sistemului de socializare şi educare a elevilor cu nevoi speciale. Centrul Școlar şi-a asumat responsabilitatea privind educarea şi reabilitarea elevilor.
Fondurile generate de campania „O cană de fericire" vor face posibilă amenajarea unei camere de terapie, pentru stimulare și integrare senzorială, necesară unui astfel de centru. O astfel de cameră pentru terapie ajunge la valoarea de 24.000 lei. Camera de terapie este o locaţie care permite terapeuţilor desfăşurarea activităţilor care vor stimula simţurile copiilor (vizual, auditiv, olfactiv, gustului, atingerii). Stimularea și integrarea senzorială promovează activitatea intelectuală şi încurajează relaxarea în timpul stimulării simţurilor copilului, creşte concentrarea, vigilenţa, liniştea şi conştienţa generală asupra lumii înconjurătoare, diminuează anxietatea, crește confortul în mediul înconjurător, crește motivația interioară, îmbunătățește comunicarea și îmbunătățește o serie de abilități crescând astfel autonomia personală.
Vă așteptăm cu drag!
Donația ta poate schimba viața unor copii minunați. Nu rămâne nepăsător!
Cipriana Iancu,
responsabil de comunicare Rotaract Club Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:20 Ora de vară a Europei de Est