Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Balul balurilor – finala

Vineri, 23 martie,

Balul balurilor – finala

Vineri, 23 martie, s-a încheiat ediția din 2007 a concursului interliceal „Balul balurilor”, organizat de discoteca „No Problem”, cu concursul lui Darius Domocoș, coregraf al trupei „Bizar”, și al lui Mihai Dacin (cunoscut și îndrăgit redactor TV), în calitate de prezentator și animator.

Am văzut toate cele patru ediții ale popularului eveniment, dar parcă niciuna nu a adus atâta emulație și implicare din partea liceenilor și îndrumătorilor lor, unii cu tinerețea, forța și talentul, ceilalți cu experiența, probitatea și competența profesionale. La actuala ediție, care a debutat pe 26 ianuarie, s-au derulat cinci etape de întreceri între câștigătorii balurilor bobocilor și artiștii reprezentativi din 16 licee orădene (patru etape a câte trei licee fiecare, iar etapa a V-a cu patru licee participante). Înaintea finalei de vineri, am mai avut o etapă în care s-au întâlnit ocupanții locurilor II, precum și semifinala.

Revelația celei de-a patra ediții a Balului balurilor sunt reprezentanții Colegiului Tehnic „Traian Vuia” (Marieta Popovici și George Marincaș) care au „bătut tot”, vorba aceea. Pe economiști și pe cei de la „Blaga” (laureați și ei ai celorlalte ediții) îi știam ca profesioniști și finaliști, și nu ne-a mirat comportarea lor extraordinară. Eminescienii au câștigat greu prima etapă (în fața celor de la „Mihai Viteazul”, și „Dimitrie Leonida”), fără să strălucească, dar s-au mobilizat pentru finală, unde au demonstrat câte ceva, dar fără să merite locul I. Punctele acordate de juriu însă sunt cele care vorbesc, și care contează. Iar miza balului a fost mare, organizatorii punând la bătaie un videoproiector,  un TV color, și un DVD player pentru liceele clasate pe primele trei locuri.


 

 Profesioniștii și-au onorat blazonul


 

Economiștii dnei profesoare Alice Scarlat, finaliștii altor ediții, ca și colegii Liei Palcu de la „Blaga” (și ei laureați ai Balului balurilor) au dat lecții și vineri seara în finala celei de-a patra ediții. Originali, proaspeți și experimentați, ei au făcut spectacol de dragul colegilor, onorându-și blazonul și demonstrându-și superioritatea prin știință, organizare și ținută, idei originale, gust și simț artistic, pentru cei care au avut ochi să vadă. Primii (și singurii) care i-au taxat, și răsplătit pentru spectacol au fost marii jurați din public, colegi, dar și foști „dușmani” (rivali) care s-au convins și pe parcursul actualei ediții de valoarea finaliștilor. Surpriza plăcută și revelația actualei ediții a venit de la „Vuia”. Doi boboci teribili de frumoși și talentați, cu o prezență scenică demnă de invidiat, actori ai marelui rol pe care l-au jucat cu multă măiestrie până la capăt, și o armată de artiști, au impresionat la culme prin inedit, vigoare și perfecțiune, prin ideile năstrușnice pulsate cu nonșalanță de prof. Luminița Ciugudean și Voichița Darna, supervizate favorabil de consilierul educativ Ioan Jurcuța (tânăr și neliniștit). Eminescienii, avându-l alături pe vulpoiul Vadim, s-au strecurat în finală fără să strălucească, dar s-au mobilat, și înnobilat, știind că titrații de la „Blaga”și Economic își vor vinde scump hainele împărătești. Pe ultima sută de metri, au inventat o nuntă și o „moarte”, ritualuri pe care le-au susținut cu lăutari vestiți și cu instrumente specifice (cu o coasă bine ascuțită care să reteze capete), după caz. Și culmea, cei din juriu au căzut și ei pe spate văzând isprava eminescienilor, pe care abia așteptau să-i reabiliteze, adică să-i ridice la rangul pe care îl conferă titlul lor național, teribil de șifonat la edițiile anterioare.
 

O gală pe cinste


 

Astfel stând lucrurile și judecând oamenii după fapte, fiecare a aruncat în luptă tot ce a avut mai bun și mai scump la îndemână. În prezentare, Denisa și Adrian au fost de nerecunoscut din cauza ținutelor și a rolului pe măsura actorilor (italieni). George și-a schimbat „masca” devenind mumie spre surprinderea Marietei, care însă îl acceptă și așa, fiind chipeșul-chipeșilor. Călin schimbă sacoul alb cu un tricou roșu inscripționat pentru a  o da gata pe Ioana, și reușește, fără prea mare efort intelectual, și fără să joace vreun rol de mare curtezan, doar prin dans. Pentru Geanina și Marian, Lia întinde o masă plină cu flori. Wilma (din semifinală), vulcanică (după cum o știm), e sfioasă, și îmbrăcată ca o mireasă. El, un tânăr studios (cu multă carte), nu reușește să-i intre printre pasiuni până nu-i cade la picioare și îi aruncă mănușa, provocând-o la un duel pe ringul de dans. Alde „Bizar” ne reamintește că deține titlul național pe 2006 la dans hip-hop, și că Darius nu le are numai pe ele. În umbra lor contagioasă cresc noi speranțe care se mișcă extraordinar. „Ritm-mic” promite, evoluând mult de la statutul pe care l-au „afișat”pe 22 decembrie, la spectacolul de caritate. 
 

Momente sau „monumente”, coane Fănică?


 

Dacă strategia dictată de juriu la etapele anterioare de a limita (și îngrădi) spectacolul oferit de artiștii liceeni (din criză de timp și mai puțin din rațiuni de „disciplină” ori  de tactică extra comercială) a fost una păguboasă, la finală, ei s-au putut dezlănțui în voie.
Reprezentanții economiștilor ne-au mai încurcat și-n alte dăți în a le descifra înțelesurile ascunse ale unei regii duse până la perfecțiune. Cu temele „arhaice” și subiecte pretențioase, dna profesoară Scarlat șochează de fiecare dată, întâi de toate pentru că găsește în bătătură actorii potriviți, dar și arsenalul corespunzător, chiar dacă scena de la „No Problem” nu-i permite să se exprime și prin decor. Cu o frescă a anilor’60-70, și cu o temă din păcate actuală, lupta mafiotă pentru cucerirea unor inimi, și  sacrificarea ființei nevinovate, economiștii rămân pe piedestal, greu de învinși.
„Vuia”și-a montat șatra pe scenă, spălându-și rufele în public. Nu au nimic de ascuns, și nu le e frică de nimeni. Þiganii au făcut-o lată spre deliciul spectatorilor care au vuit la scenă deschisă. Dansul și bătaia, ca și jocul de cărți sunt rupte din raiul mureilor petrecăreți și nu puteau lipsi din repertoriu. Sub cerul plin cu stele „Vuia”, liceenii au petrecut clipe de neuitat, iar Geo și consoarta lui, precum lebedele balerine, și-au câștigat zeci de simpatizanți.
Cu o solistă admirabilă, eminescienii s-au pus pe nuntit, urmând exemplul mirilor, aflați într-o formă de zile mari. Au cântat și au dănțuit cum nu i-am mai văzut niciodată.
Scăpate din spatele gratiilor, manechinele-dansatoare de la „Blaga” au produs suspine (de bine ce arătau), iar după o repriză de dans copios, au ieșit la interval cu ținute provocatoare.
 

Probe și iar probe 


Pentru gala de vineri, Mihai (al lui Dacin) le-a rezervat concurenților boboci probe pentru testarea forței în brațe și picioare. Mai întâi i-a pus pe băieți să facă flotări, cât mai multe, dar executate corect. Apoi, i-a lăsat să se bâtâie la dans, fiecare în legea lui, în ideea că-și vor încălzi suficient de mult gleznele și își vor aprinde călcâiele pentru … mersul piticului.
Tot „starostele” Mihai ne-a șoptit apoi la microfon cum că din 6 aprilie, ne-așteaptă iar nopți grele. Când nici nu au apucat să se încheie acordurile finale ale Balului balurilor, aflăm că organizatorii (cu Cătălin – patronul discotecii - în frunte) pregătesc terenul pentru un nou show cu premii – „Miss High School” (cu trei reprize, în 6 și 13 aprilie, și finala în 4 mai) pentru frumoasele liceence orădene.


 

Dansul e rege, iar show-ul, regal


 

Deschizători de drumuri, economiștii au adus pe ring dansatoare de cabaret, karatiști, japoneze (cu evantai, dar și cu tricouri inscripționate), patru luptători de „gherilă”, precum și o  mulțime de „cadâne” cu eșarfe, care au ridicat balul la rang de întrecere olimpică (parafată cu însemnele „ECO”).
La „Vuia”, tonul a fost dat de superba manechină născută din ape și învăluită în mister, care i-a transmis și lui George aceeași stare. Amorezat și cuprins de farmecele partenerei de dans, Geo s-a lăsat în voia sorții. Într-un alt registru au evoluat apoi lebedele balerine și dansatoarele portocalii.
Deavolițele eminesciene nu au apucat să se bucure prea mult nici de dans, dar nici de succes, pentru că, la un moment de rătăcire, Moartea cu coasa le-a retezat capetele.
Când au intrat fetele de la „Blaga s-a făcut lumină, iar dansul lor ne-a convins din nou că Lia și colegele de trupă sunt mai mult decât o echipă forte. Mergând mai departe, trebuie luat în serios sloganul lor: „Suntem mai mult decât o școală”.
Una peste alta, finala a fost o bucurie, o încântare și o binecuvântare, păcat că verdictul dat de juriu a fost… cum a fost, nedrept!

P.S. Era să uit să vă spun că la final, organizatorii ne-au bucurat cu o porție de „Activ”, și cu multă muzică bună, pe placul liceenilor!

Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:40:06 Ora standard a Europei de Est