Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dezvoltarea unui centru intermodal în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor

Un nou proiect deosebit pentru Oradea

Dezvoltarea unui centru intermodal în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor

În cadrul conferinței de presă de vineri, 20 noiembrie 2015, primarul Ilie Bolojan, managerul de proiect Delia Ungur, și coordonatorul de proiect Ana Maria Sava au prezentat presei proiectul „Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor", prezentând detaliile tehnice ale terminalului intermodal și modul de conectare al acestuia la drumul European E 60

Prin acest proiect, în zona gării C.F.R. din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de căi ferate cu platforme betonate de încărcare-descărcare a mărfii, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru tiruri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici, acest terminal urmând să fie conectat printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul naţional DN1. Amplasamentul este situat în zona industrială a oraşului, în spatele fostei Vămi Oradea, aflându-se în vecinătatea a trei parcuri industriale (două deţinute de Municipiul Oradea şi unul aparţinând de comuna Borş) şi a celor mai mari companii din zonă.
Contractul de finanțare aferent documentației tehnice a proiectului a fost semnat la București, miercuri, 11 noiembrie 2015. Valoarea documentaţiei tehnico-economice este de 1.421.400 lei fără TVA, din care contribuţia Uniunii Europene este de 1.208.190 lei fără TVA, contribuţia Guvernului României este de 184.782 lei fără TVA, iar contribuţia Primăriei Oradea este de 28.428 lei fără TVA.  Valoarea construcţiei propriu-zise a terminalului este estimată la 10 milioane de euro.
Managerul de proiect, d-na Delia Ungur, a arătat că ,,prin Masterplanul General de Transport, în perioada 2014 -2020 se vor finanța 10 terminale intermodale, suma alocată fiind de aproximativ 280 milioane de euro. Din această sumă, Oradea va avea posibilitatea să acceseze cca 16 milioane de euro".
Primarul Ilie Bolojan a explicat rolul şi importanţa acestui terminal intermodal: ,,Rolul acestui terminal este de a da posibilitatea tirurilor care aduc containerele cu mărfuri să le transporte până în zona în care va fi terminalul, după care o macara specială să ia aceste containere și să le transbordeze pe o garnitură de tren, urmând ca după ce garnitura de tren se completează, containerele să fie transportate în țările pentru care sunt destinate aceste produse. În cazul în care companiile noastre folosesc materie primă din import, din țări ale Uniunii Europene sau non-UE, aceste containere cu materie primă pot veni direct în port, de unde se pot încărca în tiruri, pentru ca apoi să fie transportate la companiile care le-au solicitat. Rolul acestui proiect este unul foarte important, de a dezvolta economic regiunea noastră prin facilitarea legăturilor economice, fiind în același timp un centru logistic feroviar-rutier, situat între linia de cale ferată care duce spre Ungaria - în zona Gării CFR, Episcopia Bihor și Șoseaua Borșului".
Coordonatorul de proiect Ana Maria Sava a prezentat pe hartă situarea în teren a terminalului intermodal și conexiunile acestuia pe teritoriul municipiului.
Scopul proiectului este acela de a eficientiza transportul de marfă și de a îmbunătăți impactul transportului asupra mediului și a siguranței traficului. În acest fel se va decongestiona transportul rutier, reducându-se numărul accidentelor rutiere, nivelul noxelor emise de autovehicule și a pragului de zgomot în oraș. Din punct de vedere economic, terminalul intermodal va contribui la dezvoltarea socio-economică a zonei, atât prin veniturile la bugetul local, cât și prin crearea de locuri de muncă.
În final, primarul Ilie Bolojan a spus: ,,Vom avea în vedere și construirea unor drumuri noi, care să lege zona respectivă de principalele drumuri rutiere de acces. Imediat după începerea anului 2016, vom putea depune acest proiect. Sper ca anul viitor, în vară, să înceapă efectiv lucrările". (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:15 Ora de vară a Europei de Est