Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce este imunitatea organismului?

Ne-am informat pentru dumneavoastră

Ce este imunitatea organismului?

Astăzi, vă supunem atenției o problemă foarte importantă, cel mai ades neglijată de cei mai mulți dintre adulți (care se consideră imuni): Imunitatea organismului.

Imunitatea organismului sau sistemul imunitar cuprinde mecanismele de apărare ale organismului față de agenții patogeni - virusuri, bacterii, fungi, radiații, substanțe toxice, medicamente. Dacă agenții patogeni sunt în cantități mici, sistemul imunitar face față atacului. Există însă și situații când sistemul imunitar este depășit, este slăbit și are nevoie de ajutor pentru a face față agenților patogeni. Imunitatea organismului este o rețea complexă, compusă din organe limfoide (timusul, măduva osoasă, splină, ganglionii limfatici, apendicele, amigdalele), celule și molecule. Atunci când organismul este atacat de agenți patogeni (numiți și antigeni), sistemul imunitar secretă anticorpi (imunoglobuline), care luptă cu substanțele străine. Sistemul imunitar face distincție între propriu (self) și străin (nonself). Oasele, mușchii, țesuturile sunt structuri proprii, care sunt acceptate de sistemul nostru imunitar. Substanțele străine - virusuri, bacterii, fungi, substanțe toxice - sunt respinse întotdeauna de imunitatea organismului. Specialiștii vorbesc despre imunitate înnăscută și imunitate dobândită. Imunitatea înnăscută este moștenită de la părinți si nu mai poate fi influențată până la sfârșitul vieții. Imunitatea dobândită poate fi susținută și modelată prin contactul cu un antigen, prin vaccinare, prin dietă.
Flora bacteriană intestinală
Primul pas pentru dobândirea imunității se face prin anticorpii din placenta mamei și prin primul lapte supt. De altfel, flora bacteriană intestinală reprezintă aproximativ 80% din imunitatea organismului. Ne naștem cu un tub digestiv steril. Primul implant de floră microbiană îl primim o dată cu colostrul (laptele matern secretat timp de câteva zile după naștere, acesta reprezentând prima hrană a sugarului). Bacteriile conținute de laptele matern colonizează foarte repede tubul digestiv, mai târziu acestor bacterii li se adaugă cele provenite din apă, fructe, legume, produse lactate. Flora intestinală este un univers microscopic, pe care îl purtăm cu noi toată viața și care totalizează mai multe sute de miliarde de bacterii, din circa 400-500 de specii diferite de bacterii, fungi și virusuri. Dacă la naștere, tubul nostru digestiv este steril, colonizarea cu bacterii atinge concentrația maximă în primii ani de viață.
Ce este flora bacteriană?
De reținut: Niciodată, laptele praf nu va putea înlocui laptele de mamă. Acesta din urmă este alimentul ideal, care asigură creșterea fizică și psihică echilibrată a copilului. Mai mult decât atât, din laptele de mamă sunt asigurate primele bacterii care populează intestinul copilului. Potrivit specialiștilor, colostrul poate fi numit un vaccin 100% natural, deoarece conține mai mulți agenți imunitari decât orice alt lapte. Prin colostru, bebelușul primește anticorpi IgA, care oferă protecție împotriva germenilor externi. De asemenea, colostrul acționează asemenea unui laxativ, deoarece determină eliberarea meconiului (primul scaun al bebelușului). Flora intestinală este compusă din bacterii „prietenoase" și din agenți patogeni. Bacteriile „prietenoase" se mai numesc și probiotice. Termenul probiotice a fost introdus pentru prima data în 1953 de către Kollath. Colonul se poate menține sănătos cu 85% probiotice (flora de fermentație) și 15% agenți patogeni (flora de putrefacție). Imunitatea și, implicit, sănătatea noastră depinde de echilibrul dintre aceste două tipuri de bacterii. Flora de fermentație predomină pentru că ea colonizează o porțiune mai mare din intestin - și anume, tot intestinul subțire (5 metri) și o parte a colonului (1 metru). În vreme ce flora de putrefacție se găsește doar în colonul descendent (aproximativ 50 de centimetri). Orice modificare sau dezechilibru al acestui raport înseamnă imunitate scăzută, sensibilitate crescută la infecții, întrucât flora intestinală nu-și îndeplinește corect rolul protector. Bacteriile benefice cele mai importante sunt Lactobacillus salivarius/casei/rhamnosus, Bifidobacterium bifidum/longum/lactis și Streptococcus thermophilus. Ele au numeroase potențiale terapeutice incluzând: proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene, anticonstipație, inhibiția creșterii unor agenți patogeni (clostridium în perioada post-antibioterapie). La nivel de ADN previn leziunile preneoplazice induse de carcinogeni chimici. Studiile de laborator au demonstrat că aceste bacterii benefice inhibă tumorile de ficat, de colon, pe cele ale vezicii urinare și ale glandelor mamare.  Agenții patogeni - microorganismele „neprietenoase" sau „nedorite" - sunt responsabili pentru milioane de cazuri de boli infecțioase gastrointestinale. În țările mai puțin dezvoltate omoară aproximativ 1,8 milioane de persoane anual. Cei mai importanți agenți patogeni sunt virusurile intestinale, paraziții, micotoxinele și bacteriile specifice: Yersinia enterocolitică, Vibrio sp., Staphylococcus aureus, infecții cu Campylobacter, Listeria monocytogenes, Salmonella spp.., Shigella sp., Escherichia coli, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens și Bacillus cereus. Aceste bacterii se găsesc în mod natural în intestinul nostru, bacteriile „prietenoase" însă le țin sub control. Acesta este un exemplu că imunitatea organismului funcționează cum trebuie. Atunci cînd imunitatea organismului suferă, bacteriile patogene sunt scăpate de sub control, migrează în sânge, iar din sânge în alte organe (ficat, rinichi). Escherichia coli, de exemplu, este o bacterie care provoacă infecții digestive, manifestate prin crampe, diaree, grețuri, vărsături. Atunci când Escherichia coli migrează din colon, poate ajunge la rinichi și poate determina infecții renale severe.
Legătura dintre flora intestinală și imunitate
Știați că: Tubul digestiv nu este un loc prielnic pentru toate bacteriile care pătrund o dată cu alimentele. Unele dintre ele mor repede, căci condițiile de viață le sunt potrivnice, altele dimpotrivă se înmulțesc. Flora intestinală are un rol important în digestie și în imunitatea organismului. Astfel, flora intestinală degradează resturile alimentare nedigerate într-o formă în care acestea să poată tranzita pereții tubului digestiv și să intre în sistemul vascular. Tot flora intestinală participă la sinteza unor vitamine (complexul de B-uri, vitamina K) și menține un mediu ostil instalării bacteriilor patogene potențial cauzatoare de boală. Bacteriile care formează flora intestinală nu colonizează toate aceleași părți ale intestinelor. Astfel, germenii aerobi (care au nevoie de aer și de oxigen) se găsesc în partea superioară a intestinului subțire, la nivelul duodenului și în jejun, deoarece aerul din stomac pătrunde cu usurință acolo. Printre aceste bacterii se numără enterococii, colibacilii, streptococii, stafilococii, Pseudomonas, citrobacteriile. Pe de altă parte, bacteriile anaerobe (care nu au nevoie de oxigen) populează locurile închise și sărace în oxigen, adică a doua jumătate a intestinului subțire (ileonul) și colonul. În această categorie se încadrează fusobacteriile, streptococii anaerobi, clostridii, ciupercile (Aspergillus, Candida albicans), lactobacteriile (Acydophilus, Bifidus).
Cum ne putem întări imunitatea?
Zece căi (sfaturi):
1.Redu cantitatea de zahăr, mai ales pe cel rafinat
Studiile arată că funcționarea sistemului imunitar este compromisă timp de 5 ore chiar și după ce a fost consumată o cantitate mică de zahăr pentru că interferează cu absorbția de vitamina C.
2.Consumă alimente bogate în vitamina C!
Vitamina C este un nutrient esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar și îți ajută organismul să lupte împotriva răcelii și gripei. Bucură-te de legumele bogate în vitamina C: pătrunjelul, legumele cu frunze verzi, broccoli, conopida, ardeii, roșiile. Nu neglija nici fructele care contin această vitamină: lămâile, portocalele, afinele, merele, perele etc.
3.Dormi suficient!
Un organism odihnit este mai rezistent. Fiecare dintre noi este diferit, astfel că și nevoia de odihnă este diferită. Uneori însă, pentru că sunt mult prea ocupați, oamenii uită de acest aspect și neglijează odihna. Totuși, încearcă să îți organizezi timpul în așa fel încât să-ți termini treburile în timp util, să ai vreme și pentru ieșiri în oraș cu prietenii sau să te uiți la televizor și să stai pe internet, dar și să dormi zilnic 7-8 ore, atât cît este recomandat.
4.Consumă legume rădăcinoase și alte alimente care stimulează sistemul imunitar!
Nu ocoli cartofii, sfecla, morcovii, păstârnacul sau ceapa. Poți combina multe dintre acestea în delicioase mâncăruri cu legume. De asemenea, nu uita de legumele din familia cruciferelor (broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida), dar și usturoiul și legumele cu frunze verzi.
5.Spală-te des pe mâini !
O igienă corespunzătoare a mâinilor te ferește de multe pericole. Așadar, spală-te frecvent cu apă și săpun. Lucrul acesta ar trebui să dureze cam 20 de secunde și ar trebui să-ți speli bine și degetele, încheieturile și spațiul dintre degete. Nu trebuie să folosești neapărat un săpun antibacterian pentru că acesta este inutil împotriva virusurilor și dăunător pentru mediu. Optează pentru un produs cât mai natural.
6. Ai grijă de tine când ești bolnav/ă!
Dacă ai răcit sau ai gripă, ascultă sfatul medicului și nu te duce la serviciu. În felul acesta vei evita răspândirea virusului și te vei recupera mult mai repede. Dacă în colectivitate sunt persoane care au astfel de probleme de sănătate, recomandă-le să facă același lucru și îndeamnă-i să meargă la doctor.
7.Acoperă-ți gâtul!
În medicina chineză se spune că boala cuprinde organismul din partea din spate a gâtului care de multe ori este lăsată descoperită. Dacă transpiri sau dacă afară bate vântul, riști să răcești imediat. De aceea, este bine să ai mereu la îndemână un șal sau o eșarfă cu care să-ți protejezi această zona sensibilă. De asemenea, pentru a preveni îmbolnăvirile, trebuie să te îmbraci mereu corespunzător, în funcție de vremea de afară.
8.Practică sport cu regularitate!
Activitatea fizică moderată efectuată regulat ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. De asemenea, sportul se recomandă pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și pentru reducerea stresului. Mersul la sală, înotul, dar și câteva exerciții simple pe care le poți efectua seara acasă sunt eficiente. Unii specialiști recomandă pentru întărirea imunității chiar și exercițiile de relaxare și meditația.
9.Consumă suficiente proteine!
 Deficitul de zinc este unul din cele mai comune afecțiuni nutriționale în rândul adulților, mai ales în rândul vegetarienilor și al celor ca au întors spatele cărnii de vită - prima sursă de zinc. Lipsa zincului din organism poate crește riscul apariției infecțiilor în organism. Zincul în alimentația zilnică este necesar pentru dezvoltarea celulelor albe din sânge - sistemul de celule care recunoaște și distruge invazia bacteriilor, virusurilor și a altor ,,personaje" negative din organism.   
10. Renunță la cafea!
Cafeaua și ciocolata sunt două alimente care nu îi fac deloc bine sistemului tău imunitar și, implicit, stării generale de sănătate. Cafeina favorizează deshidratarea și pierderea vitaminelor și a mineralelor din organism. Dacă totuși nu poți renunța la acest viciu, pentru a-i reduce efectul nociv, bea două pahare de apă după fiecare cească de cafea pe care ai consumat-o.
Sfatul specialistului
,,Pentru întărirea sistemului imunitar trebuie să consumăm foarte multe fructe și legume colorate de sezon. De asemenea, suplimentele alimentare de calitate sunt și ele eficiente. Suplimentele de seleniu și zinc sunt cele mai recomandate, dar neapărat să fie sub formă bio. Unele dintre alimentele imunostimulatoare foarte bune sunt ciupercile. Acestea se pot consuma atât crude, cât și gătite. Atenție însă, nu trebuie prăjite. De asemenea, nu trebuie neglijată hidratarea. Se poate opta pentru apă plată cu lămâie sau diverse tipuri de ceai: din plante medicinale, echinaceea, măceș sau lemn dulce".
Rubrică realizată de Laura Pașca
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:26 Ora de vară a Europei de Est