Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

60 de ani de teatru românesc la Oradea

Comunicat de presă

60 de ani de teatru românesc la Oradea

Încercările de a înfiinţa o trupă de teatru românesc stabilă la Oradea au avut rezultate abia la începutul anului 1954, când actorii Grigore Schitcu, C. Simionescu, Gore Teodorescu şi Maria Vasilescu au fost invitaţi să întemeieze o comisie de formare a secţiei române de teatru, sub conducerea lui Andrei Dauer.

Astfel, după un curs sinuos, în vara anului 1955, ia fiinţă Teatrul de Stat Oradea, care va funcţiona (până în anul 2011 când teatrele se vor separa) cu două secţii: cea română (cunoscută în prezent sub denumirea de Trupa Iosif Vulcan) şi cea maghiară (Szigligeti Tarsulat).
Primul spectacol jucat de trupa română a fost, poate nu întâmplător, „O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, care a avut premiera în 26 noiembrie 1955, fiind atât din punctul de vedere al alegerii, cât şi din cel al montării o reuşită.
În onoarea acestui eveniment de mare însemnătate culturală, Teatrul ,,Regina Maria" vă invită să luaţi parte la o săptămână închinată aniversării a 60 de ani de teatru românesc (permanent) la Oradea. Festinul teatral se va desfăşura în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, timp în care veţi putea face o scurtă călătorie în trecut prin intermediul fotografiilor din cele mai îndrăgite spectacole care s-au jucat de la întemeierea trupei până în prezent, să revedeţi cele mai frumoase costume, care vor fi însufleţite de încântătorii noştri voluntari, să vizionaţi spectacole extraordinare ale stagiunii curente şi două reprezentaţii unice, menite să celebreze atât teatrul, cât şi publicul.
Spectacolul care va inaugura evenimentul aniversar, joi, 26 noiembrie, ora 18.30, la Sala Mare, este susţinut de îndrăgitul actor Eugen Ţugulea, ce a onorat scena teatrului românesc orădean încă de la înfiinţare, jucând în spectacolul care a deschis prima stagiune a teatrului în 1955. „60 de ani pe această scenă (aceeaşi)", un spectacol izvodit din amintiri, care ia forma unui recital deosebit de versuri celebre - din Mihai Eminescu, Michelangelo Buonarotti, George Topârceanu, M.R. Paraschivescu, George Coşbuc - şi monoloage -din I.L. Caragiale, B.Şt. Delavrancea, William Shakespeare, Al. Puşkin, Geo Bogza şi Petre Ghelmez -, ce se va finaliza print-un dialog inedit cu spectatorii. Spectacolul va fi moderat de criticul de teatru Elisabeta Pop şi va fi acompaniat muzical la nai de talentata Oana Lianu, care va interpreta „Balada neamului meu".
Vineri, 27 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia sunteţi aşteptaţi să vă bucuraţi de premiera care a deschis stagiunea curentă a Teatrului ,,Regina Maria", „Seara de ajun", o tragi-comedie extraordinară, care problematizează, într-o manieră comică, comercializarea puternică în societatea contemporană capitalistă a unor valori spirituale, precum Crăciunul.
Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, sunteţi invitaţi să o însoţiţi pe frumoasa şi candida „Scufiţa Roşie" în drumul înspre bunicuţa ei şi să o ajutaţi să scape de şiretenia lupului cel rău.
Duminică, 29 noiembrie, de la ora 11.00, la Sala Mare vă întâmpinăm cu o premieră extraordinară: „Ivan Turbincă", dramatizare după povestea lui Ion Creangă, în regia artistică a lui Daniel Vulcu, o îmbinare de satiră şi umor, care poate fermeca în egală măsură atât sufletele copiilor, cât şi ale părinţilor acestora. Seara, de la ora 19.00, tot la Sala Mare vă vor încânta auzul talentaţi solişti invitaţi de Opera Vox, care revine pe scena teatrului orădean, de data aceasta cu opera „Traviata" de Giuseppe Verdi.
Luni, 30 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare, personajele cehoviene din spectacolul „Livada de vişini" aşteaptă verdictul final: se va tăia sau nu celebra livadă, care a fost pentru un tip îndelungat nu numai un motiv de bucurie al familiei Liubovei, ci chiar unul de mândrie locală.
Marţi, 1 decembrie, teatrul românesc orădean are dublu motiv de celebrare, deoarece sărbătoreşte şi Ziua Naţională a României. Cu această ocazie, va avea loc ediţia specială „Ziua Porţilor deschise", ce se va desfăşura în intervalul orar 10.00- 18.00, timp în care veţi putea vizita cădirea teatrului, culisele, cabinele actorilor, birourile şi veţi putea asista la o repetiţie cu publicul. Turul va fi ghidat de către voluntarii noştri, care vă vor întâmpina călduros, purtând cele mai spectaculoase costume ale teatrului. De altfel, îi veţi putea admira purtând ţinute din spectacole pe  întreg parcursul săptămânii aniversare. De la ora 19.00, la Sala Mare sunteţi invitaţi să retrăiţi cele mai frumoase momente din spectacole îndrăgite ale ultimelor stagiuni, precum: SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ, OMUL DIN LA MACHA, LEONCE ŞI LENA, ÎNDRĂGOSTIŢII DIN ANCONA, urmărind spectacolul colaj „BEST OF". Deoarece este un spectacol închinat publicului orădean în semn de preţuire pentru dragostea cu care a onorat teatrul de-a lungul timpului, intrarea va fi liberă şi se va face pe bază de rezervare (prioritate au abonaţii).
Încheiem săptămâna anivesară a teatrului în forţă, pornind împreună într-o aventură plină de peripeţii alături de Don Quijote şi credinciosul său scutier, Sancho Panza, în spectacolul „Omul din la Mancha", miercuri, 2 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului ,Regina Maria".
Expoziţia va cuprinde 40 de fotografii din cele mai îndrăgite spectacole care s-au jucat de la întemeierea trupei până în prezent şi va putea fi admirată pe întreaga perioadă a evenimentului la Foaierul de la etajul I al teatrului.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus,
secretar literar
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 60 de ani de teatru românesc la Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:43 Ora standard a Europei de Est