Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noul ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj

Preluarea mandatului de către

Noul ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj

La sediul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a fost semnat miercuri, 18 noiembrie 2015, protocolul de predare-primire între noul ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, domnul Adrian Curaj, şi fostul ministru, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu.

La eveniment a participat şi doamna Ligia Deca, consilier de stat pentru Educaţie şi Cercetare - Administraţia Prezidenţială.
Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, domnul Adrian Curaj, a prezentat succint principalele obiective ale mandatului său, accentuând faptul că investiţia în educaţie, cercetare, inovare şi antreprenoriat este o şansă importantă pentru dezvoltarea României.
De asemenea, au fost menţionate nevoia de îmbunătăţire a pregătirii cadrelor didactice, continuarea reformei curriculare, dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic, inclusiv cel dual, debirocratizarea învăţământului preuniversitar, internaţionalizarea învăţământului superior şi a cercetării, respectiv deschiderea cercetării spre mediul privat prin parteneriate care să stimuleze inovarea. „Continuitatea înseamnă mult, dar trebuie făcute şi anumite corecţii astfel încât să oferim sistemului naţional de învăţământ, în ansamblul său, predictibilitate", a declarat ministrul Adrian Curaj.
Un alt subiect abordat a fost aducerea şcolilor la standarde care să asigure atât calitatea educaţiei, cât şi siguranţa elevilor, care împreună cu un dialog constructiv cu societatea civilă să ajute la creșterea încrederii în școala românească.
Ministrul Educaţiei i-a mulţumit predecesorului său pentru colaborarea specială şi deschiderea deosebită arătate pe durata mandatului. La rândul său, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu i-a urat succes noului ministru al Educaţiei, şi l-a asigurat de întreaga sa disponibilitate, din poziţia de rector şi preşedinte al Consilului Naţional al Rectorilor, pentru continuarea programelor demarate, dar şi a celor care urmează a fi puse în aplicare.
De asemenea, doamna Ligia Deca a reamintit că marţi, cu ocazia Zilei internaţionale a elevilor şi studenţilor, preşedintele Klaus Iohannis a declarat deschisă dezbaterea naţională pentru educaţie şi cercetare, astfel ca până la finele lui 2016 să fie conturat un set de obiective de ţară, care să se traducă într-o viziune, iar mai apoi într-o stategie si plan operaţional. Doamna Ligia Deca a subliniat, totodată, relaţia bună pe care Administrația Prezidențială a avut-o cu Ministerul Educației şi şi-a manifestat deschiderea pentru o colaborare strânsă şi pe viitor.
BIROUL DE PRESĂ
credit foto: Agerpres

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:33 Ora de vară a Europei de Est