Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Două evenimente la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor

Astăzi și luni

Două evenimente la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor

Astăzi (vineri, 20 nov. 2015, de la ora 16.00), va avea loc cea de-a doua întâlnire în cadrul seriei de conferinţe ,,Cunoaşte-te pe tine însuţi!" - sesiuni de autocunoaştere şi dezvoltare personală susţinute de Maria Livia Tăutu, astrolog numerolog.

Dna Tăutu are 26 de ani de studii în domeniul astrologiei şi numerologiei, dar şi o bogată experienţă de viaţă, activităţi de consiliere şi participări la congrese naţionale şi internaţionale.
Despre aceste întâlniri, dna Tăutu spune: „Vom descoperi noi perspective asupra evoluţiei personale, care ajută la creşterea gradului de spiritualitate, dar şi asupra tipurilor de energie dominante şi a lecţiilor de viaţă majore care străbat Zodiile, Planetele şi aspectele lor în vieţile noastre. Cu ocazia acestor întâlniri se va face un program de proiecţie pentru a putea înţelege mai bine ce reprezintă astrologia şi numerologia pentru noi şi cum putem să ne planificăm mai bine viaţa în funcţie de fazele, ritmurile şi ciclurile Universului. Fiind informaţi despre aspectele planetare majore, vom descoperi tainele Horoscopului European şi ale celui Chinezesc, al Maimuţei Roşii de Foc în 2016, dar şi ce reprezintă Anul numerologic în interpretarea individuală, în anul Universal al numărului 9 în 2016".
 Datele de contact ale dnei Tăutu sunt: tel. 0752.024.380, email: astreopal@yahoo.com
Luni - Vernisajul expoziției de desene „Parfum de toamnă"
Luni, 23 noiembrie 2015, de la ora 14.30, va avea loc vernisajul expoziției de desene „Parfum de toamnă", din cadrul proiectului județean cu participare internațională „Paleta anotimpurilor".
Expoziția va fi organizată de Biblioteca Județeană „Gheorge Şincai" Bihor, reprezentată de doamna director - prof. Ligia-Antonia Mirişan - și doamna Mariana Barna, în parteneriat cu Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, reprezentat de doamna director - prof. Alexandrina Teușdea.
În cadrul expoziției vor fi prezentate lucrări plastice realizate de elevi din clasele V-XII. Proiectul este coordonat de prof. Ana Patricia Marcu, profesor de educație plastică, în colaborare cu echipa de proiect alcătuită din profesorii: Sara Ferenti, Sânziana Nesiu, Simona Martin, Sonia Luque-Martin, Alina Vidican și Maria Lucaciu. Alături de elevi ai Colegiului Național „Iosif Vulcan" Oradea vor participa și elevi de la alte școli din județul Bihor (Grupul Şcolar Romano-Catolic ,,Szent Laszlo", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Şcoala Gimnazială Nr. 11, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Clubul Copiilor și Elevilor Marghita, Liceul Teoretic „Lucian Blaga", Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", Liceul Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna", Colegiul Național „Emanuil Gojdu"), dar și din alte țări (Ungaria și Spania).
Lucrările vor fi evaluate pe categorii de vârstă, de către un juriu alcătuit din cadre didactice de specialitate.
 În cadrul vernisajului va exista un moment muzical susținut de elevi ai Colegiului Național „Iosif Vulcan" Oradea, coordonați de prof. Alina Vidican.
Paul Zoț   

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:24:27 Ora standard a Europei de Est