Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câștigătorii Concursului Memorial Ludovic Schwartz, ediţia a XXV-a

O competiție internațională surprinzătoare

Câștigătorii Concursului Memorial Ludovic Schwartz, ediţia a XXV-a

Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, la Liceul Teoretic „Ady Endre" din Oradea, s-a desfășurat cea de-a XXV-a ediție a Concursului Memorial „Schwartz", organizat de fundația cu același nume.

Două cuvinte despre valoarea premiilor
P1: premiul I = 100 lei
P2: premiul II = 50 lei
P3: premiul III = 30 lei
MK premiul de 100 lei oferit de dr. Máté Károly din Elveţia pentru lucrarea cea mai bună din categoria respectivă, dacă lucrarea a depăşit 50 de puncte din cele 100 de puncte posibile.
MKFP premiul oferit de dr. Máté Károly din Elveţia pentru comportament Fair-Play
Rezultatele concursului
Concursul de fizică şi chimie:
Clasa a X-a
P1+MK: Tontici Sabina din Chişinău
P2:  Solovei Chiril, ucrainean, dar studiază în Chişinău      
       Berghe Sergiu din Oradea, Liceul Baptist „Emanuel"
Am acordat două premii II, dar nu am distribuit premiul III.
Menţiuni: Agócs Henrietta-Viktória din Marghita
                Szakács Zoltán din Târgu Mureş
                Salánki Miklós din Oradea, elev în clasa a IX-a din LT. „Ady Endre", participant la nivelul clasei a X-a. Performanţa lui este foarte merituoasă întrucât problemele clasei a X-a au cuprins capitole întregi încă neparcurse de el conform programei şcolare.
Acum câțiva ani un băiat de clasa a VIII-a la Budapesta a cerut să candideze cu cei de la clasa a X-a. A luat premiul III. Pe urmă, ajuns în categoria lui, a câștigat concursul, iar acum doi ani a luat premiul III la Olimpiada Internațională din Indonezia.
Clasa a XI-a
P1+MK: Oneci Codrin-Paul din Timişoara
P1: Divin Péter din Oradea, Liceul „Ady Endre"
P2+MKFP: Bekes Nándor din Budapesta, Városmajori Gimnázium
Bekes Nándor a suferit un accident de tramvai în urma căruia și-a pierdut un picior. A scris lucrarea în spital și a trimis-o prin e-mail. Problemele de optică au fost comune pentru toți anii de studiu, dar cu date diferite. Aparent, problema nu putea fi rezolvată decât prin calcule complexe, dar el a descoperit fenomenul fizic ascuns și, după cum era de așteptat, a dat rezultatul aproape fără să recurgă la calcule. A fost singurul care a rezolvat problema. Pentru onestitatea participării sale la concurs (un rezultat bun, în condiții de lipsă de supraveghere) am decis, ca pe lângă premiul II, să primească și premiul Fair Play, oferit de dr. Máté Károly, în valoare de 100 lei. L-am încurajat spunându-i că la fel s-a întâmplat și cu savantul Teller Ede, care a devenit un fizician celebru, descoperitorul bombei cu hidrogen.
P3: Tobultoc Maxim din Chişinău
Menţiune: Vészi Blanka din Târgu Mureş
Clasa a XII-a
P1: Nu am distribuit premiul I
P2: Lazsádi Áron din Târgu Mureş
P3: Nu am distribuit premiul III
Menţiuni: Chirtoacă Dragoş din Chişinău
                Braghiş Vlad din Chişinău
                Mihailov Serghei din Chişinău
„TRIODA" - concurs de prelucrare a datelor experimentale
P1: Oneci Codrin Paul din Timişoara
P1: Divin Péter din Oradea, Liceul Ady Endre
În cadrul concursului de prelucrare a datelor experimentale, am încercat să pătrundem profund în structura materiei, pentru ca elevii să transmită mai departe posibilitatea realizării experimentelor prin metode simple. Lucrările au revelat atât lipsa experimentelor din programa școlară cât și a practicii de prelucrare a datelor. Cele două lucrări au dat rezultate de același nivel, prin urmare, au luat premiul întâi, precizia mai mare a uneia dintre ele făcând diferența.
Conferințe
Înainte de masă
În prezența profesorilor însoțitori și a profesorilor de fizică din oraș, dr. Bartos-Elekes István a conferențiat despre modul simplificat de soluționare a rețelelor electrice și a prezentat un DVD despre laboratorul de fizică. Apoi, dr. Márki- Zay János ( Hódmezővásárhely) a prezentat o serie de experimente foarte simple.
După-masă
Lucrările științifice de specialitate prezentate elevilor, profesorilor și publicului doritor au fost urmărite cu mare interes. Prima lucrare a aparținut profesorului dr. Patkós András, academician, Professor Emeritus la ELTE Budapesta, cu titlul „Neutrino și simetria spațiu-timp". Lucrarea în formă electronică, deja în posesia noastră, a fost tradusă de colegul nostru Berger Tibor și a fost proiectată pe două ecrane în timpul expunerii. Dr. Zeno Schlett, profesor al Universității Timișoara, a vorbit despre „Oră de experimente realizată cu colaborarea elevilor", subliniind importanța orelor cu experimente și prezentând modele de experimente realizate „din nimic". Traducerea a fost asigurată de Nagy Zsolt, fost elev al Liceului „Ady Endre". Cercetătorul dr. Daróczi Lajos, membru al Catedrei de Fizică Experimentală a Universităţii din Debrețin, cu lucrarea „Experimente, experimente, experimente", a prezentat experimente liber alese, cu colaborarea studentei Herendi Borbála. Pentru că Pintér Dóra nu a putut să-și susțină lucrarea din motive medicale, dr. Márki-Zay János, profesor de fizică la Hódmezővásárhely, a făcut câteva experimente deosebite, punând în evidență frumusețea fizicii. Deseori, prezentările au fost întrerupte de îndelungi aplauze. Berger Tibor a tradus în mod profesionist explicațiile.
Atmosfera
Masa profesorilor a fost urmată întotdeauna, în sala de protocol, de discuții de un înalt nivel intelectual. Comunicarea s-a realizat în română și maghiară, iar dacă lexicul se împotmolea, se recurgea la limba engleză. La fel se petrecea și în cazul elevilor, recursul la engleză fiind mult mai facil.
Surpriza
La organizarea concursului au participat absolvenții din 2008 ai Liceului „Ady Endre". După cina festivă, cuprinși de nostalgie, am intrat cu toții în vechiul laborator de fizică. Am discutat. Deodată s-a făcut liniște. Un fost elev s-a apropiat de mine cu un pachet, pe care mi l-a înmânat. L-am desfăcut și surpriza a fost enormă! În pachet se afla o carte superbă, în format mare, având 360 de pagini. Într-o redactare remarcabilă, cartea evoca istoria concursului Schwartz, era plină cu fotografii color și conținea toate subiectele de concurs. În plus, titlurile, numerotarea paginilor erau caracterele preferate de mine! Redactarea și tipărirea s-a făcut exclusiv prin contribuția foștilor elevi. Un volum publicat la Cluj, cu ocazia celui de-al XXV-lea concurs. Acesta a fost poate, cel mai frumos cadou pe care l-am primit în întreaga mea carieră didactică.
Dr. Bartos-Elekes István
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Câștigătorii Concursului Memorial Ludovic Schwartz, ediţia a XXV-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:51 Ora de vară a Europei de Est