Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul educativ ,,BOOKMARK, la școlile din Stîncești și Poienii de Jos

Pretutindeni, omul sfințește locul!

Proiectul educativ ,,BOOKMARK, la școlile din Stîncești și Poienii de Jos

,,Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii", spune Andrei Pleşu.

La școlile din Comuna Buntești, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Bunteşti  (școala coordonatoare) și la cele două structuri, Școala Gimnazială Nr. 3 Stînceşti şi Școala Gimnazială Nr. 2 Poienii de Jos, luna octombrie a însemnat  Luna internaţională a bibliotecilor, iar zilele lunii noiembrie constituie pentru elevi și profesori Zile dedicate bibliotecilor şcolare şi cititului cărţilor.
Așadar, proiectul educativ ,,BOOKMARK s-a desfăşurat la şcolile gimnaziale din Stînceşti și  Poienii de Jos. Activităţile, derulate în intervalul 5 octombrie - 13 noiembrie 2015, au avut  ca scop cunoaşterea importanţei bibliotecilor, a cărţilor şi a cititului acestora.
Prima activitate a urmărit nu doar trezirea interesului elevilor  pentru lectură, stârnirea curiozităţii pentru a descoperi tainele care se ascund în spaţiile populate cu mii de suflete („Cărţile au suflet", ne spune criticul literar N. Manolescu), ci şi abordarea învăţării într-o manieră inter şi transdisciplinară. Cei dornici să pornească în aventura cunoaşterii au avut posibilitatea să străbată cărările pietruite sau pavate cu rubine şi să descopere comoara păzită cu străşnicie, avându-i alături pe îndrumători.
Un număr de 58 de elevi au citit cărţi alese de ei sau indicate de către membrii echipei de proiect şi au confecţionat semne de carte conţinând cuvinte cheie în cele trei limbi studiate la şcoală: limba română, limba franceză şi limba engleză.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Bibliotecilor, d-na profesoară Şerb Amelia Iulia le-a prezentat elevilor o serie de informaţii în PowerPoint: „Biblioteci celebre", „Prietena mea, cartea" şi „Îmbrăţişarea lecturii". Elevii au urmărit cu interes materialele prezentate şi au răspuns întrebărilor adresate pe parcurs.
O expoziţie - concurs (10 nov.) a dezvăluit talentul şi îndemânarea participanţilor. Lucrările elevilor implicaţi în proiect (desene şi semne de carte) au fost analizate şi admirate de către ceilalţi elevi. Toate creaţiile au fost recompensate cu diplome pe mai multe secţiuni: participare, clasic, cel mai hazliu, cel mai practic  şi cel mai original semn de carte.
La finalul activităţilor, elevii au avut de completat chestionare. Interpretarea lor va permite formarea unei imagini reale asupra relaţiei cititorilor noştri cu cartea.
În acest mod, considerăm noi, am mai făcut un pas în apropierea elevilor de cărţi, i-am determinat să gândească, să caute sensuri noi şi să reflecteze, creând fiecărui participant posibilitatea de a se exprima liber, de a învăţa să lucreze şi să colaboreze, de a-şi construi aripi pentru a străbate un crâmpei din infinitul cunoaşterii.
Activităţile din proiect au fost imortalizate sub formă de fotografii ce au fost folosite pentru realizarea de planşe expuse în incinta celor două şcoli.
Alături de ceilalţi membri ai echipei de proiect s-a realizat un schimb de impresii şi s-a conchis că ,,...nu este alta şi mai frumoasă şi mai de folos, în toată viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor", vorba înțeleptului cronicar Miron Costin.
Echipa de proiect a fost alcătuită din profesorii: Şerb Amelia Iulia, Ştef Angelica, Farc Neli, Tocuţ Florin, Buboi Sanda și Barbu Niculina.
Amelia Iulia Șerb
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul educativ ,,BOOKMARK, la școlile din Stîncești și Poienii de Jos.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:15 Ora de vară a Europei de Est