Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campanie națională de strângere de semnături

Stop vânătorii în parcurile naționale!

Campanie națională de strângere de semnături

Astăzi (marti, 15 iulie 2008), la Clubul Þăranului Român, din Capitală, un grup de organizații neguvernamentale a lansat o campanie care vizează descurajarea vandalizării ariilor protejate.

La dezbatere, au participat: Mircea Toma, președintele APCAPBC/SVV, Attila Korodi, Ministrul Mediului și Dezvoltării Durabile, Mona Nicolici, CSR Manager Petrom, reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor, ai Administrațiilor Parcurilor și Rezervațiilor Naționale și ai Gărzii Naționale de Mediu.
Constituția zonelor protejate
Asociația pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APCAPBC/SVV), cu sprijinul Petrom, a declanșat campania "Constituția zonelor protejate". Asociația a invitat organizații de mediu și structuri ale administrației publice să contribuie la elaborarea unor recomandări adresate Ministerului Mediului pentru a modifica legislația care reglementează comportamentul vizitatorilor în ariile protejate. Împreună cu APCAPBC, vor redacta acest document organizațiile: Organizația Națională „Cercetașii României” - Centrul local "Mircea cel Bătrân" Râmnicu Vâlcea, Asociația de Turism și Ecologie TRASCĂU CORP, Clubul Montan Apuseni, Asociația "Salvați Dunărea și Delta", Asociația Kogayon, Fundația Eco-Pontica, MARE NOSTRUM, precum și reprezentanți ai instituțiilor Parcul Natural Piatra Craiului, Parcul Național Cozia, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" Constanța, Serviciul Arii Protejate din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.
Participanții la eveniment, implicați în administrarea unor arii protejate, au ilustrat consecințele comportamentului iresponsabil al unor vizitatori: distrugeri, poluare, agresiuni asupra faunei etc. De asemenea, cele mai grave probleme menționate de custozii ariilor protejate prezenți la eveniment sunt managementul restituirilor în parcurile naționale, regimul construcțiilor și modificarea statutului parcelelor, precum și lipsa planurilor strategice de termen lung și de dezvoltare durabilă. Demonstrația a susținut concluzia că actuala legislație este ineficientă și că este nevoie de amendarea ei pentru a descuraja agresiunile comise de vizitatori asupra mediului în ariile protejate. Participanții au apreciat că un nou act normativ ar trebui să fie promovat cu greutatea unei "constituții" a ariilor protejate.
Pe lângă textul cu valoare juridică, va fi elaborat un "decalog" al zonelor protejate, care va consta într-un set de reguli simple și clare, cu menirea de a ajuta publicul să se responsabilizeze față de ariile protejate pe care le vizitează. Decalogul va fi publicat în materialele tipărite și pe website-ul festivalului StufstockTM6, iar la Vama Veche și 2 Mai, APCAPBC va instala panouri cu același text.
Ministrul mediului, Attila Korodi, și-a declarat sprijinul pentru această inițiativă: “La ora actuală, în afara unor măsuri care vizează investițiile economice din zonele protejate, nu există ceva dedicat publicului vizitator. Planurile de management pentru ariile protejate sunt acum punctuale și nu vizează deloc comportamentul celor care vizitează aceste zone. De aceea, când am văzut această inițiativă, imediat m-am gândit că merită sprijinită și am speranța că această capacitate a noastră de implicare va aduce un lucru foarte bun.”
Campania de strângere de semnături împotriva vânatorii în parcurile naționale
Participanții au identificat ca prioritară intervenția împotriva unui proiect de lege a vânătorii care, în forma votată de Parlamentul României, permite vânătoarea în zone protejate. Proiectul a fost respins de două ori de președinție și urmează să fie repus în discuția legislativului în septembrie. Ca urmare, APCAPBC și Petrom, împreună cu partenerii lor, au declanșat o campanie de strângere de semnături pentru a descuraja un nou vot pozitiv al parlamentarilor pentru acest proiect de lege. Publicul va putea semna petiția până la sfârșitul lunii august. În perioada festivalului StufstockTM, organizațiile incluse în proiectul "Constituției zonelor protejate" vor dispune de facilități pentru a recolta semnături de la participanții la concerte. Petrom se va implica în campanie, instalând puncte de recoltare de semnături în sediile companiei și invitându-și angajații și partenerii să se implice activ în această acțiune de protejare a vieții din pacurile naționale.
Începând cu data de 21 iulie 2008, petiția poate fi semnată online pe site-urile www.petrom.com, www.stufstock.com și www.salvativamaveche.ro sau la standul proiectului "Constituția zonelor protejate" din incinta festivalului StufstockTM6. ( Teo ZABAVA)
PROPUNERE KOGAYON
1. Sa nu murdaresti. Principala problema la noi si cred ca in toate ariile protejate, tinand de educatie si mentalitate este aceea a resturilor de tot felul lasate de turisti, in special pet-uri, pungi, alte plasticuri, hartii, pachete de tigari, chistoace dar si lucruri de-a dreptul surprinzatoare. Aici trebuie inclusa si problema deseurilor transportate dinspre localitati spre munte si abandonate uneori in cantitati industriale. Noi adunam saptamanal cateva zeci de saci de gunoi din parc, in special de-a lungul drumurilor, desi au fost montate si containere de gunoi.
2. Sa nu ucizi. Aici intra: ruperea plantelor, crengilor, scrijelitul de inimioare pe copaci, pescuitul, braconajul-vanatoarea, actvitati pacticate frecvent in parcuri.
3. Sa nu distrugi. Vizam comportamentul vandalic al unor specimene ce intra in parc dinspre lumea civilizata. In doi ani de zile in parcul nostru care este cel mai mic, am avut doua panouri informative furate, 4 taiate, 3 stalpi indicatori rupti, marcaje sterse cu toporul de pe copaci, un cretin a facut focul pe o masa de lemn, lazi de gunoi folosite calemn de foc si altele.
4. Sa nu calci sub roti. Avem mari probleme cu ATV-uri, motocicelte, masini 4x4 si orice alt tip de masini, care aduc in parcuri zgomot, gaze pe drumuri si aiurea prin padure, transee lasate de roti prin padure si pe versanti, flora distrusa. Unii mai gospodari mai si spala cu detergenti taraboantele prin rauri.
5. Sa nu dai foc. Vetre de foc facute de fiecare unde-l taie capul, focuri aproape sau chiar prin padure. Copaci taiati pt. foc, de obicei toate resturile raman in jurul vetrei.
6. Sa nu deranjezi. Zgomot: zbierete, urlete, ragnete, motoare ambalate, muzica de toate genurile la maxim.
7. Respecta zona in care esti. Pune cortul doar in spatiile special amenajate sau foloseste refugiile turistice, fa focul in vetre amenajate, foloseste traseele marcate.
8. Respecta-ti semenii. Aici intra comportamentul unor turisti vis-a-vis de altii. Am avut cazuri de scandaluri si razboaie pornite de la muzica, bautura, pus cortul, in special in jurul cabanelor unde unii vor sa chefuiasca, altii sa se bucure de munte si liniste.
9. Sa nu risti. Informeaza-te despre trasee, starea vremii, echipeaza-te corespunzator, respecta marcajele si indicatiile, nu te aventura in afara traseelor marcate.
10. Implica-te. Fa lucruri simple care-ti stau in putinta: informeaza-te, curata dupa tine, sfatuieste cu vorba buna pe cei ce nu respecta regulamentele, anunta administratia sau alte institutii despre probleme, trimite informatii/sugestii/comentarii ce pot ajuta la administrare, participa la actiuni de voluntariat.
Alte propuneri
Informeaza-te unde esti! Si mai ales ce ai voie si ce nu ai voie sa faci.
Ia-ti punga cu tine!
Fara motoare! Nu uita ca, oricat de bine ar fi in masina, motorul polueaza

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:00 Ora de vară a Europei de Est