Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ședinţa Senatului universitar de miercuri

Universitatea din Oradea

Ședinţa Senatului universitar de miercuri

Comisia de Relaţii Interne şi Internaţionale vă informează despre subiectele discutate în şedinţa Senatului Universităţii din Oradea de miercuri, 4 noiembrie 2015.

După două tentative eșuate
Miercuri, (4 noiembrie), după două tentative anterioare eșuate (luni, 26 octombrie şi luni, 2 noiembrie), membrii Senatului universitar au reușit să se adune, în număr destul de mare, ca să realizeze cvorumul necesar luării deciziilor. A fost un efort și nu o simplă reunire la o convocare obișnuită. Mai întâi pentru că dintr-o dată 12 ex-membri ai Senatului Universitar, nu mai puteau participa (ei au devenit recent membri ai componentei administrative a conducerii universității - au fost aleși directori de departament - conform calendarului alegerilor, au intrat în noi formule de incompatibilitate şi au ales să își exercite activitatea pe parte executivă). Conform procedurilor în vigoare, înlocuitorii lor nu pot vota înainte de a avea validarea Senatului. Pe de altă parte, alți colegi se află în mobilități internaționale. Așa că cvorumul însemna o prezență aproape de cea optimă. Apoi, nu este exclus ca unii colegi să fi evitat pur și simplu confruntarea cu ordinea de zi.
Au mers ca pe roate
Dintre cele 20 de acte supuse dezbaterii cele mai multe au primit aprobarea corpului normativ, fără rezerve, de multe ori cu unanimitate. Este vorba despre aprobări obișnuite pentru calitatea de profesor asociat, pentru validări de liste, pentru Regulamentul privind alegerea reprezentanților salariaților, Burse pentru studenți non-UE...
Vești bune pentru doctoranzi
Dintre documentele aprobate este de interes faptul că a fost votat documentul CSUD care privea repartizarea pe specialități a unor locuri aprobate suplimentar de către ministerul de resort la Școala Doctorală a Universității din Oradea. Și anume: Medicină: 5 locuri, Istorie: 3, Geografie: 2, Economie: 2, Sociologie: 1 loc. Alte domenii - Filologie, Inginerie energetică, Inginerie electrică, Inginerie Industrială - au fost integral acoperite de la prima repartizare, iar domeniile Biologie şi Agronomie nu au titulari. Nu a întrunit susținerea Senatului propunerea Facultății de Geografie, Sport, Turism de a înființa specializarea Știința Mediului, deși toate procedurile fuseseră parcurse și Fisa de Audit intern nu consemna nici un fel de obiecție.
Temă greu de decis
Remunerarea în condiții de excepție de la regula generală, remunerare solicitată inițial de către o facultate și la ședință de către 7 facultăți (aproape jumătate din facultățile universității) a stârnit controverse aprinse și lungi dezbateri despre respectarea propriilor decizii, discriminare și sustenabilitate, principii și contrarul lor. Tema a fost amânată pentru a fi mai bine pregătită. Un membru al Senatului și-a manifestat intenția de a părăsi sala în semn de protest față de rezerva Senatului de a vota condiții speciale pentru Facultatea de la care provenea. Dincolo de faptul ca atare, este de pus și întrebarea dacă membrii Senatului universitar înțeleg că au de reprezentat universitatea ca întreg. Nu este sigur că în toate situațiile răspunsul este pozitiv. Deși, toți știu că au fost aleși de către ,,toată universitatea", și nu de către facultatea de la care provin. De aceea, ar fi firesc să se deducă că membrii Senatului au de reprezentat interesele oricărui membru al universității și ale universității ca entitate.
Prof. univ. dr. Lia Maria Pop

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:37 Ora standard a Europei de Est