Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Academicianul Ioan-Aurel Pop seamănă sămânţa cea bună în sufletele discipolilor”

Acad. Ioan-Aurel Pop a fost omagiat, joi, la Oradea

,,Academicianul Ioan-Aurel Pop seamănă sămânţa cea bună în sufletele discipolilor”

Joi, 5 noiembrie 2015, a avut loc lansarea volumului omagial ,,Tradiții istorice românești și perspective europene. In honorem academician Ioan-Aurel Pop", coordonatori: Sorin Șipoș, Dan Octavian Cepraga, Ion Gumenâi, Oradea/ Padova/ Chișinău. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Donaris a Double Tree by Hilton Hotel Oradea.

Au rostit alocuțiuni: rectorul Universității din Oradea, domnul prof. univ. dr. Constantin Bungău, doamna prof. univ. dr. Anca Dodescu, viceprimarul municipiului Oradea, domnul Mircea Mălan, Preasfinția Sa episcopul greco-catolic Virgil Bercea, preot conf. univ. dr. Florin Dobrei, reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga (Universita Degli Studi di Padova - Departimento di Studi Linguistici e Letterari) și domnul prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare.
În discursul său, domnul rector Constantin Bungău a ținut să evidențieze rolul de adevărat ambasador cultural al României, pe care îl are distinsul academician, performanțele obținute în plan academic și managerial de către marele istoric Ioan-Aurel Pop.
Preot conf. dr. Florin Dobrei a făcut cunoscut mesajul Preasfinției Sale Gurie Georgiu, episcopul ortodox al Devei și Hunedoarei, care a evocat figura unui alt istoric clujean, originar din zona Devei, Silviu Dragomir, alăturându-i, ca doi oameni de cultură devotați, aplecați asupra cercetării istoriei neamului românesc.
În intervenția sa, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic, a subliniat îndelungata prietenie care îl leagă de academicianul clujean, dar și „libertatea şi seninătatea în a aborda teme controversate şi a le repune în matcă într-o manieră academică, dându-i credibilitate şi autoritate bazate pe o cercetare fină şi asiduă. Profesorul Ioan-Aurel Pop, susține Preasfinția Sa, ştie că se poate construi în suflete doar dacă ai vocaţie şi dacă ai chemarea şi energiile trebuincioase şi hărnicia şi neodihna de a fi Dascăl. Aceste imperative fiindu-i normă de viaţă, Domnia Sa Ioan Aurel-Pop seamănă sămânţa cea bună în sufletele discipolilor şi le deschide drumul spre libertate, spre ştiinţele istoriei, întru buna creştere a acestor tineri, dar şi spre binele comun neamului".
Directorul Centrului de Studii Interdisciplinare din cadrul Universității din Oradea, domnul prof. univ. dr. Sorin Șipoș,  a precizat, la rându-i, că alegerea titlului volumului omagial se regăsește „în mod fericit, în preocupările istoriografice, în concepția istorică și în structura umană a academicianului Ioan-Aurel Pop. Denumirea lucrării reflectă în bună măsură o sintagmă de cercetare folosită frecvent în istoriografia românească, îndeosebi de Nicolae Iorga și Gheorghe I. Brătianu, ,,de la național către universal" și ,,investigarea istoriei naționale în context european". Dar el reflectă și tradiția istoriografică, direcțiile de cercetare și preocupările intelectualilor din Transilvania, îndeosebi ale istoricilor și filologilor, preocupați să stabilească rolul și locul provinciei în destinul neamului românesc".
În numele celor trei editori ai volumului, domnul prof. Sorin Șipoș a motivat că editarea volumului se constituie într-un gest de recunoștință și de apreciere pentru activitatea științifică de excepție, pentru implicarea distinsului istoric în marile proiecte educaționale, pentru profilul moral și profesional impus de îndrăgitul academician Ioan-Aurel Pop, într-un moment special, la împlinirea vârstei de 60 de ani.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării - Centrul de Studii Interdisciplinare, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova - Facultatea de Istorie și Filosofie, Universita Degli Studi di Padova - Departimento di Studi Linguistici e Letterari, Italia, Academia Română - Centrul de Studii Transilvane, în parteneriat cu: Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Devei și Hunedoarei, Muzeul Țării Crișurilor și Asociația ,,Gheorghe Șincai" a studenților în Istorie.
Roxana Ivașca & Doina Lupu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Academicianul Ioan-Aurel Pop seamănă sămânţa cea bună în sufletele discipolilor”.

 

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:56:17 Ora standard a Europei de Est