Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Psihologilor Şcolari

Vineri și sâmbătă, la Oradea

Cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Psihologilor Şcolari

În miez de frumoasă toamnă orădeană, în zilele de 30 şi 31 octombrie 2015, a avut loc la Universitatea din Oradea, în Biblioteca Universităţii, Conferinţa Naţională a Psihologilor Şcolari, ediţia a V-a.

Spre deosebire de celelalte ediţii (2007, 2009, 2011, 2013), în acest an în organizarea evenimentului au fost implicate şi alte structuri/instituţii: Departamentul de Psihologie, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei, Centrul de cercetare în Psihologie Aplicată, Casa Corpului Didactic, C.J.R.A.E. Bihor şi Asociaţia C.E.S. Participanţii în număr de peste 200 s-au bucurat de intervenţiile, în plenul conferinţei a unor reputaţi specialişti din domeniul psihologiei: prof. univ. dr. Adrian Opre, Universitatea „Babeş Bolyai" Cluj-Napoca; prof. univ. dr. Alin Sava, Universitatea de Vest din Timişoara; conf. univ. dr. Anca Dobrean, Universitatea „Babeş Bolyai" Cluj-Napoca; lect. univ. dr. Elena Anghel Stănilă, Universitatea „Titu Maiorescu" Bucureşti şi lect. univ. dr. Ioana Panc, Universitatea „Titu Maiorescu" Bucureşti.
În deschiderea conferinţei a luat cuvântul prof. univ. dr. Elena Bonchiş, preşedinte al A.N.P.S. şi iniţiatoarea înfiinţării acestei asociaţii în anul 2006. Cuvinte de bun venit şi urări de succes au fost adresate de: prof. drd. Carmen Bodiu, directoarea C.C.D. Bihor; psiholog Simina Hinţ, directoarea C.J.R.A.E. Bihor; psiholog Teodor Pugna, preşedinte al Filialei Bihor a Colegiului Psihologilor din România; conf. univ. dr. Marius Drugaş, director al Departamentului de Psihologie, conf. univ. dr. Karla  Peter, director al Departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei şi psiholog Teodora Pantazzi, preşedinte al Asociaţiei C.E.S.
Un moment deosebit l-a constituit cuvântul prof. univ. dr. Sorin Curilă, preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, care participă pentru a cincea oară la întâlnirile psihologilor şcolari, apreciind calitatea conferinţei, oportunitatea schimbului de idei şi a experienţelor personale, precum şi împărtăşirea unor stări emoţionale deosebite. Îi mulţumim.
Începând din anul 2013, Asociaţia Naţională a Psihologilor Şcolari, acordă Diplome de Excelenţă şi placheta „Nosce Te Ipsum" unor personalităţi ale domeniului. Cu ocazia acestei ediţii au fost recompensate pentru contribuţiile aduse în dezvoltarea psihologiei educaţiei şi promovarea profesiei de psiholog şcolar următoarele cadre didactice: prof. univ. dr. Adrian Opre,  prof. univ. dr. Alin Sava,  conf. univ. dr. Anca Dobrean,  lect. univ. dr. Elena Anghel Stănilă.
Împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea A.N.P.S şi a 20 de ani de la deschiderea, în cadrul Universităţii din Oradea a specializării Psihologie a constituit un bun prilej pentru organizatori de a înmâna doamnei profesor univ. dr. Elena Bonchiş Diploma de Excelenţă şi Placheta jubiliară.
Sesiunea în plen a constituit o ocazie, poate unică, pentru unii de a asculta intervenţiile unor personalităţi ale domeniului, care au prezentat noutăţi cum ar fi:
Construcţia eu-lui în adolescenţă, identitate şi repere morale (prof. univ. dr. Adrian Opre)
Cum să alegi un test psihologic, cum să-l utilizezi (prof. univ. dr. Alin Sava)
Impactul tehnologiei asupra dezvoltării copiilor şi adolescenţilor (conf. univ. dr. Anca Dobrean)
Psihologia educaţiei şi valenţele ei în clinica de pediatrie (lect. univ. dr. Elena Anghel Stănilă)
Resurse umane pentru o viaţă mai bună ...(lect. univ. dr. Ioana Panc)
În după-amiaza zilei de 30 octombrie au avut loc prezentări de comunicări în patru secţiuni, moderate de profesionişti ai domeniului psihologie sau ştiinţe ale educaţiei. De remarcat este, pentru această ediţie, numărul mare de studenţi, care au dorit să împărtăşească din preocupările lor, din curiozităţile şi îndoielile lor.
Workshop-urile, în număr de 10 au adunat un număr impresionant de participanţi, relevând dorinţa acestora de a asimila nu numai cunoştinţe, dar şi abilităţi în anumite domenii aplicative ale psihologiei. Organizatorii şi propunătorii de ateliere au acoperit o gamă largă de teme de la: „cum să citeşti un desen" la „optimizarea personală a părinţilor în grupul experienţial", de la" evaluarea şi raportarea în cazul abuzului sexual al copilului" la „evaluare clinică şi intervenţie la copiii cu întârziere mintală", de la  ,,dezvoltarea abilităţilor de învăţare la elevii cu ADHD" la „manegementul contingenţelor la copii şi adolescenţi", de la „evaluare şi intervenţie educaţională individualizată a elevilor cu CES" la „abilităţi de viaţă în contextul dezvoltării durabile", de la ,,rolul terapiilor prin mediere artistică în dezvoltarea unei personalităţi complexe" la ,,dezvoltarea caracterului la copii şi adolescenţi utilizând tehnici de tip mindfulness".
Activităţile au continuat în ziua de 31 octombrie 2015 cuprinzând printre altele şi o masă rotundă iniţiată de C.C.D. Bihor având ca temă „Valenţe şi limite ale Fişei psiho-pedagogice". Participanţii în număr de peste 30 au apreciat calitatea discuţiilor, dar şi oportunitatea dezbaterii acestei teme.
Conferinţa s-a desfăşurat într-un cadru prietenos, stimulativ, deschizător de noi perspective.
Organizatorii, coordonaţi de prof, univ. dr. Elena Bonchiş şi conf. univ. dr. Marius Drugaş, au asigurat, nu numai o atmosferă prielnică schimbului de idei, dar şi infrastuctura  necesară desfăşurării unui asemenea eveniment.
Volumul de rezumate realizat cu acest prilej dispune de un ISSN, 2344-407X şi ISSN-L 2344-407X, parte din lucrările în extenso vor fi cuprinse într-un volum special, iar parte incluse în Romanian Journal of School Psychology, revistă indexată în CEEOL; Index Copernicus, EBSCO şi SCIPIO.
Mulţumim tuturor pentru prietenia manifestată, pentru implicare şi încredere. Dorim ca acest demers să fie continuat.
Daniela Roman & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Psihologilor Şcolari.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:02 Ora de vară a Europei de Est