Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Ioana Moga – medaliată cu argint la chimie

Gojdiștii orădeni, din nou, pe un podium internațional

Ioana Moga – medaliată cu argint la chimie

Profesor Viorel Mititean, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, a invitat, astăzi (luni, 14 iulie 2008), presa la o întâlnire cu Ioana Moga, proaspăt medaliată cu argint la Olimpiada internațională pluridisciplinară Tuymaada - Yakuția (Republica Sakha –Rusia).

Cum știrea nu a fost una de senzație pentru o parte a presei, nu mulți reporteri s-au deranjat să participe la conferința de presă.
Ia să fi anunțat dl director un viol, un accident cu ATV-ul, o eliminare de la bacalaureat sau alte „senzații tari”, să vedeți cum se călcau reporterii în și pe picioare...
Pe urmele Casandrei
Drumul de succes al Ioanei seamănă izbitor cu cel al unei alte chimiste gojdiste internaționale, Casandra Panea.
În clasele V-VIII, eleva Școlii cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” obținea premii și mențiuni județene ba la română și matematică, ba la fizică și geografie. Lovitura de grație avea să o dea în clasa a VII-a, când eleva profesoarei Ileana Ghergheleș avea să obțină prima mențiune națională la concursul de chimie „Raluca Ripan” de la Satu Mare. Se pare că atunci s-a declanșat resortul interior, pentru că Ioana a luat decizia să urmeze chimia la cel mai titrat liceu din Oradea, cu chimiști internaționali, Casandra-gojdista fiind modelul ei de urmat. Cu profesoara Anița Luncan, Ioana avea să intre în galeria chimiștilor naționali încă din clasa a IX-a, când s-a întors de la olimpiada națională de chimie cu premiul II. În 15-17 noiembrie 2007, la București, Ioana reușește să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la renumitul concurs național de chimie „C.D. Nenițescu”. Din poziția de lider național, ea se califică automat în finala olimpiadei naționale de chimie pe care o și câștigă, cu cel mai mare punctaj la clasa a X-a și cea mai bună lucrare practică. De-acum, gojdista era ca și admisă la orice facultate de chimie din țară. Intrând în lotul celor mai buni chimiști ai României, eleva profesoarei Anița Luncan avea să participe, în aprilie 2008, la pregătiri și la cele trei baraje pentru calificarea în lotul național restrâns (de șapte), primii patru urmând să reprezinte România la olimpiada internațională de chimie de la Budapesta, iar următorii trei, la olimpiada internațională pluridisciplinară Tuymaada din Yakuția (Republica Sakha – Rusia). Ioana, ca și Casandra, ajunge să ne reprezinte la olimpiada internațională pluridisciplinară din Yakuția, desfășurată între 1 și 8 iulie 2008, unde obține medalia de argint și cupa, petrecând ultimele două zile pe croazieră (pe Lena), alături de cei mai titrați chimiști, informaticieni, matematicieni și fizicieni ai lumii.
Trebuie să mai spunem că în Yakuția, Ioana a obținut cel mai mare punctaj din concurs (39 de puncte din 40) la proba practică, în ciuda faptului că a fost nevoită să redacteze lucrarea în limba engleză și să îndure cea mai cumplită traducere a subiectelor.
Pentru uriașul său succes internațional, Ioana Moga urmează să fie răsplătită de conducerea colegiului cu un premiu important, așa după cum a promis dl director, Viorel Mititean, în conferința de presă. Din Yacuția, Ioana s-a ales doar cu medalia, cupa și ... croaziera. Ovidiu DAN  
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ioana Moga – medaliată cu argint la chimie.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:06:42 Ora standard a Europei de Est