Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„MIMS: Multiple Intelligences in Mathematics and Science”

Proiectul eTwinning

„MIMS: Multiple Intelligences in Mathematics and Science”

Pe parcursul anului școlar 2014-2015 s-au derulat în școala noastră activitățile proiectului eTwinning „MIMS: Multiple Intelligences in Mathematics and Science".

Scopul proiectului a fost ca elevii noștri lucrând la matematică și științe prin metode e-learning să-și folosească inteligențele multiple și să-și dezvolte competențe în diverse domenii, baza învățării de-a lungul vieții, cu accent pe partea practică.
Coordonatorii de pe platformă au fost profesorii: Marie-Hélène Cousyn (Dunkerque, FR) - fondator, Anamaria Corina Golumbeanu (Craiova, RO) - fondator, Costantino Soudaz (Pont-Saint-Martin, IT), Crina-Aurelia Bercovici (Beiuș, RO), Stella Chatzara (Thessaloniki, GR), Rosangela Mapelli (Merate, IT), Angela Lucia Capezzuto (Maddaloni, IT)
Echipa locală a fost formată din: Crina Bercovici (prof. matematică), Casian Ille (diriginte, prof. economist), Manuel Bercovici (prof. informatică, webmaster pagina școlii), Georgeta Cristea (prof. limba franceză și engleză), alți profesori care au contribuit cu idei și fapte la reușita proiectului. În proiect au fost implicați cei 27 elevi ai clasei a XI-a B, profil servicii, participanți la proiect.
Activitățile proiectului au presupus prezentarea școlilor, prezentarea echipelor, completarea testul care să stabilească inteligențele multiple dominante, activități adresate fiecărui tip de inteligență multiplă, recomandări din partea profesorilor și folosirea câtorva resurse online.
În proiect au fost folosite metode didactice diferite: chestionarul, observația, studiul individual și în grupe mici. Elevii au avut ocazia să realizeze afișe tematice, să se documenteze, au distribuit broșuri cu tematică ecologică și de promovare a cetățeniei democratice, vor contribui la organizarea unei excursii.  Activitățile proiectului sunt utile elevilor pentru pregătirea examenelor și pentru viața de zi cu zi. Proiectul este interdisciplinar: matematică (s-a făcut apel la noțiunile de algebră, elemente de geometrie, teoria numerelor, elemente de analiză matematică), științe (documentare despre importanța apei, chestionare, rezolvarea unor probleme specifice apelând la suportul matematic), istorie-geografie (excursia, drumețiile) etc. Aptitudinile și competențele vizate în proiect au îmbinat latura lingvistică, matematică, de învățare-learning to learn, civică, interpersonală, interculturală și socială antreprenorială și de exprimare culturală.
Detalii despre proiect se găsesc la adresele:
http://www.etwinning.net/en/pub/connect/browse_people_schools_and_pro/profile.cfm?f=2&l=en&n=107312 (adresa proiectului pe platformă)
https://sites.google.com/site/mims2015rofrgrit/ (site-ul proiectului)
Proiectul a primit Certificat European de Calitate (EQL).
(E.L.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „MIMS: Multiple Intelligences in Mathematics and Science”.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:24 Ora de vară a Europei de Est