Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Petrecere de Halloween” la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Bucuria copiilor

,,Petrecere de Halloween” la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare şi bucuria cunoaşterii. Albert Einstein

Activitatea extracurriculară este parte integrantă a demersului didactic, venind să definească sfera educaţională prin proiecte, parteneriate, obiective clar definite, evaluări şi diseminări ale informaţiilor, menite să contureze profilurile culturale ale preşcolarilor şi elevilor, să deschidă porţi spre educaţia permanentă.
Întrucât nu putem stăvili progresul şi avalanşa de informaţie caracteristică evoluţiei societăţii umane şi secolului în care trăim este necesar ca informaţiile noi să fie asimilate corespunzător, ducând la formarea armonioasă a personalităţii elevilor.
În acest sens, vineri, 30 octombrie 2015 a fost propusă elevilor de la şcolile din comuna Rieni activitatea extracuriculară ,,Petrecere  de Halloween", care a intenţionat să înlăture prejudecata că Halloween-ul este o sărbătoare americană şi că nu se încadrează în peisajul cultural românesc. Este cunoscut faptul că, superstiţiile se regăsesc în orice cadru cultural, în variate forme.
Activitatea a avut drept scop înţelegerea adecvată a semnificaţiei sărbătorii de Halloween, o sărbătoare controversată în spaţiul tradiţional şi cultural românesc. Obiectivele specifice ale activităţii au fost: dobândirea de către şcolari a unor cunoştinţe cu privire la originea sărbătorii de Halloween, vechi legende (Legenda sculptării dovlecilor - „Jack-o-lantern"), simboluri, tradiţii şi obiceiuri ale copiilor, costumaţii, jocuri şi cântece specifice; aplicarea cunoştinţelor dobândite la orele de limba engleză, prin interpretarea de poezii şi cântece de Halloween; folosirea imaginaţiei copiilor în crearea de decoruri specifice sărbătorii şi costumelor de carnaval şi stimularea spiritului de competiţie, prin participarea la jocuri distractive: „Telefonul fără fir", ,,Portretul", ,,Oglinda", întreceri - „Balonul zburător", ,,Cine realizează cel mai repede o mumie", ,,Cel mai frumos dovleac sculptat". În ochii copiilor, bucuria a avut  o culoare ce nu poate fi descrisă în cuvinte, cu atât mai mult cu cât au fost răsplătiţi cu diplome şi dulciuri pentru participare. Activităţile desfăşurate s-au realizat prin implicarea mai multor cadre didactice: Paşca Ancuţa, Bonchiş Daniel, Bota Ancuţa, Chiorean Ioana, Dobra Adela, Dudaş Marţian, Florincuţa Corina, Marge Loredana, Paşca Florica, Pirtea Laura, Popa Corina, Tancău Anamaria, Tirla Simona şi bineînţeles, cu sprijinul şi colaborarea d-nei director, Liliana Balint şi a d-nei secretare, Cornelia Bălan.
Ioana Chiorean
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Petrecere de Halloween” la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rieni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:10 Ora de vară a Europei de Est