Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Burse de studiu pentru liceenii români în Marea Britanie prin programul HMC

În atenția liceenilor din clasa a X-a

Burse de studiu pentru liceenii români în Marea Britanie prin programul HMC

Programul de burse HMC - Projects in Central and Eastern Europe, organizat de Junior Achievement România, împreună cu Headmasters' & Headmistresses' Conference în 13 țări din Europa Centrală și de Est, le oferă elevilor de clasa a X-a șansa de a studia gratuit pentru un an, într-o școală independentă din Marea Britanie, prin acordarea unei burse care acoperă taxele școlare, cazarea și cheltuielile de masă.

Până în prezent, 57 de elevi români au obținut o bursă de studiu, iar această experiență i-a ajutat să își îmbunătățească cunoștințele de limba engleză și să își dezvolte diverse abilități, dincolo de spațiul academic, implicându-se în activități extracurriculare din diferite domenii (cultură, artă, sport s.a.).
Datorită rezultatelor foarte bune, unii elevi au obținut prelungirea bursei pentru încă un an, iar această experiență și-a pus amprenta asupra personalității și parcursului lor pentru viitoarea carieră: ,,Experiența de studiu din Anglia mi-a deschis un unghi unic de gândire în disciplinele reale, ajutându-mă să înțeleg aplicabilitatea materiei teoretice în situații practice întâlnite în viața de zi cu zi, educația fiind un mijloc prin care putem să ne realizăm cu adevărat visurile.
Mentoratul este o parte importantă în metodologia de școlarizare britanică, iar șansa de a studia mai puține materii face ca relațiile dintre elevi și profesori să devină mai constructive; bogăția resurselor școlare face posibilă efectuarea unor studii complexe și a învățatului prin experimentare. În concluzie, sunt sigur că în ceea ce privește viitorul meu, timpul petrecut în Marea Britanie îmi va ghida alegerile legate de carieră și viață", povestește Hunor-Chris Bocz, bursier HMC în anul școlar 2014-2015.
Programul HMC se adresează elevilor talentați de clasa a X-a, independenți, buni cunoscători ai limbii engleze, cu performanțe academice deosebite, implicați în activități extracurriculare și de voluntariat. Perioada de studii petrecută în Marea Britanie este recunoscută de Ministerul Educației, dar este posibil să fie necesară parcurgerea unor examene de diferență în funcție de materiile studiate.
,,Bursa HMC mi-a oferit șansa să studiez la un colegiu extraordinar, să cunosc oameni noi și consider că m-am dezvoltat foarte mult ca individ în ultimul an. Comparativ cu sistemul de învățământ românesc, sistemul britanic îți oferă libertatea de a-ți alege materiile pe care vrei să le studiezi și astfel poți să aprofundezi noțiunile învățate. Recomand bursa aceasta tuturor tinerilor, deoarece îți dă posibilitatea să te descoperi, să îți dezvolți și valorifici calitățile și să îți alegi singur drumul pe care vrei să-l urmezi în viață", a declarat Teodor Clipa, bursier HMC în anul școlar 2014-2015.
Procesul de evaluare implică mai multe etape de selecție a candidaților potriviți pentru bursă: trimiterea unui formular de aplicație electronic până pe 30 noiembrie (preselecție); participarea la un test de limba engleză și la un interviu cu reprezentanții HMC (selecție finală).
Informații complete despre procesul de aplicare și condițiile de eligibilitate pentru elevi pot fi consultate pe site-ul http://www.jaromania.org/elevi/pagini/bursele-hmc
Alice Duțu,
manager de proiect, Junior Achievement România

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:15:45 Ora standard a Europei de Est