Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihaela Dindelegan şi-a lansat sonetele lângă un prinţ şi o prinţesă

Lansare de carte grandioasă

Mihaela Dindelegan şi-a lansat sonetele lângă un prinţ şi o prinţesă

Miercuri, 4 noiembrie 2015, am avut parte de o seară încântătoare din toate punctele de vedere: lume multă, o atmosferă de vis, muzică şi poezie, cuvinte calde şi extrem de plăcute, culminând cu apariţia unui prinţ şi a unei prinţese care au purtat un minunat dialog în versuri.

Toate acestea s-au petrecut la tripla lansare de carte a Mihaelei Dindelegan, care a oferit publicului generos prezent în somptuosul Grand Palace trei volume cu sonete: „Statui şi zei", „Sonetele inimii" şi „Dorul de nemărginire".
Poeta a decis ca toate aceste aspecte să concure pentru a crea o stare de spirit potrivită cu cea care a inspirat-o atunci când a scris versurile. Şi i-a reuşit de minune, încântarea putând fi citită pe feţele celor aproape 100 de persoane prezente la eveniment.
„Într-o zi superbă de toamnă ne-am adunat aici să culegem roade: roadele unei simţiri poetice înălţătoare, ale unei trăiri profunde care s-a revărsat într-o bogăţie de verbe, substantive, adjective, epitete, reunite toate în... SONETE. Oradea zilelor noastre se poate mândri cu forţa poetică a unor noi creatori de sonete, dintre care o parte se află chiar printre noi, în această sală. Sonetele Mihaelei Dindelegan transmit simţăminte puternice, stări de spirit încărcate de profunda valoare vitală regăsită în simţire. În versurile celor 503 sonete cuprinse în cărţile pe care le lansăm astăzi sperăm să vă regăsiţi cu gândul şi simţirea dumneavoastră, deoarece au fost scrise din inimă pentru inimi", a spus moderatoarea Angela Pop, preşedintele Uniunii Femeilor Bihor, în prezentarea volumelor lansate.
Despre conţinutul celor trei cărţi a vorbit tânăra poetă şi muzician Alexandrina Chelu, care a şi interpretat un sonet al Mihaelei, pus pe muzică de compozitorul Florian Chelu Madeva. Preamărind sonetul, regele poeziei, Florian Chelu a dat citire şi unui text din Benedetto Croce, care vorbeşte despre profunzimea acestei creaţii literare şi despre sacrificiile pe care le cere.
Dacă în timpul expunerilor verbale simţirile celor din sală au vibrat pozitiv, melodia „Cerul este al meu", interpretată live de eleva Mutu Astrid, de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, a dat senzaţia că a reuşit să-i înalţe pe toţi în acel cer despre care fetiţa a cântat. Felicitări pentru Astrid şi pentru profesoara sa de canto muzică uşoară, Dana Oprescu.
Cuvintele elogioase ale esteticianului literar şi dramaturgului Mircea Bradu, care s-a oferit chiar să scrie o recomandare pentru Uniunea Scriitorilor în vederea accederii Mihaelei la acest organism, precum şi cuvintele poetului Noru Silvan au întregit atmosfera de bucurie şi încântare din Grand Palace. Surpriza serii a constituit-o însă apariţia încântătoare a prinţului şi a prinţesei, Rin Tripa şi Alexandrina Chelu, îmbrăcaţi în două superbe costume de epocă. Înaintând încet, în ritmul melodiei lui Vanghelis, „Conquest of the Paradise", cei doi au adus Mihaelei bucuria de a-şi vedea visul împlinit, şi anume acela de a da viaţă unui model de existenţă princiară şi de a trăi înconjurată de prinţi şi prinţese.
„Un stil de viaţă princiar,
Aceasta-am vrut eu să lansez;
Apoteotic, cum visez
Să fie-acum, în timp de har..."
Sunt versurile cărora le-a dat Mihaela citire în momentul întâmpinării prinţilor. Dialogul în versuri dintre cei doi prinţi a reuşit să convingă audienţa că simţirile profunde, curate, trăirile adânci şi visele înălţătoare pot fi atât de puternice încât să cucerească chiar şi Paradisul.
Roxana Popescu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mihaela Dindelegan şi-a lasat sontele lângă un prinţ şi o prinţesă.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:01 Ora de vară a Europei de Est