Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mihaela Dindelegan şi-a lansat sonetele lângă un prinţ şi o prinţesă

Lansare de carte grandioasă

Mihaela Dindelegan şi-a lansat sonetele lângă un prinţ şi o prinţesă

Miercuri, 4 noiembrie 2015, am avut parte de o seară încântătoare din toate punctele de vedere: lume multă, o atmosferă de vis, muzică şi poezie, cuvinte calde şi extrem de plăcute, culminând cu apariţia unui prinţ şi a unei prinţese care au purtat un minunat dialog în versuri.

Toate acestea s-au petrecut la tripla lansare de carte a Mihaelei Dindelegan, care a oferit publicului generos prezent în somptuosul Grand Palace trei volume cu sonete: „Statui şi zei", „Sonetele inimii" şi „Dorul de nemărginire".
Poeta a decis ca toate aceste aspecte să concure pentru a crea o stare de spirit potrivită cu cea care a inspirat-o atunci când a scris versurile. Şi i-a reuşit de minune, încântarea putând fi citită pe feţele celor aproape 100 de persoane prezente la eveniment.
„Într-o zi superbă de toamnă ne-am adunat aici să culegem roade: roadele unei simţiri poetice înălţătoare, ale unei trăiri profunde care s-a revărsat într-o bogăţie de verbe, substantive, adjective, epitete, reunite toate în... SONETE. Oradea zilelor noastre se poate mândri cu forţa poetică a unor noi creatori de sonete, dintre care o parte se află chiar printre noi, în această sală. Sonetele Mihaelei Dindelegan transmit simţăminte puternice, stări de spirit încărcate de profunda valoare vitală regăsită în simţire. În versurile celor 503 sonete cuprinse în cărţile pe care le lansăm astăzi sperăm să vă regăsiţi cu gândul şi simţirea dumneavoastră, deoarece au fost scrise din inimă pentru inimi", a spus moderatoarea Angela Pop, preşedintele Uniunii Femeilor Bihor, în prezentarea volumelor lansate.
Despre conţinutul celor trei cărţi a vorbit tânăra poetă şi muzician Alexandrina Chelu, care a şi interpretat un sonet al Mihaelei, pus pe muzică de compozitorul Florian Chelu Madeva. Preamărind sonetul, regele poeziei, Florian Chelu a dat citire şi unui text din Benedetto Croce, care vorbeşte despre profunzimea acestei creaţii literare şi despre sacrificiile pe care le cere.
Dacă în timpul expunerilor verbale simţirile celor din sală au vibrat pozitiv, melodia „Cerul este al meu", interpretată live de eleva Mutu Astrid, de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, a dat senzaţia că a reuşit să-i înalţe pe toţi în acel cer despre care fetiţa a cântat. Felicitări pentru Astrid şi pentru profesoara sa de canto muzică uşoară, Dana Oprescu.
Cuvintele elogioase ale esteticianului literar şi dramaturgului Mircea Bradu, care s-a oferit chiar să scrie o recomandare pentru Uniunea Scriitorilor în vederea accederii Mihaelei la acest organism, precum şi cuvintele poetului Noru Silvan au întregit atmosfera de bucurie şi încântare din Grand Palace. Surpriza serii a constituit-o însă apariţia încântătoare a prinţului şi a prinţesei, Rin Tripa şi Alexandrina Chelu, îmbrăcaţi în două superbe costume de epocă. Înaintând încet, în ritmul melodiei lui Vanghelis, „Conquest of the Paradise", cei doi au adus Mihaelei bucuria de a-şi vedea visul împlinit, şi anume acela de a da viaţă unui model de existenţă princiară şi de a trăi înconjurată de prinţi şi prinţese.
„Un stil de viaţă princiar,
Aceasta-am vrut eu să lansez;
Apoteotic, cum visez
Să fie-acum, în timp de har..."
Sunt versurile cărora le-a dat Mihaela citire în momentul întâmpinării prinţilor. Dialogul în versuri dintre cei doi prinţi a reuşit să convingă audienţa că simţirile profunde, curate, trăirile adânci şi visele înălţătoare pot fi atât de puternice încât să cucerească chiar şi Paradisul.
Roxana Popescu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mihaela Dindelegan şi-a lasat sontele lângă un prinţ şi o prinţesă.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:41:42 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...