Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria Oradea supune dezbaterii publice supraimpozitarea clădirilor neîngrijite și scutirea de impozit pentru clădirile monument istoric care au o stare tehnică foarte bună

Mâine, în sala mare a Primăriei Oradea

Primăria Oradea supune dezbaterii publice supraimpozitarea clădirilor neîngrijite și scutirea de impozit pentru clădirile monument istoric care au o stare tehnică foarte bună

City-managerul Eduard Florea împreună cu arhitectul-șef Adriana Lipoveanu au susținut marți, 27 octombrie 2015, o conferință de presă cu privire la două materiale privind impozitele și taxele pe 2016.

Unul dintre materiale privește supraimpozitarea clădirilor neîngrijite, iar altul vizează clădirile monument istoric sau cele cuprinse în Ansamblul Urban  - Centrul Istoric Oradea, pentru care Consiliul Local poate acorda facilități de tipul scutirii impozitului pe clădiri, dacă acestea au o stare tehnică foarte bună.
Cele două materiale pot fi vizualizate pe www.oradea.ro, ele urmând să fie supuse dezbaterii publice odată cu Regulamentul de taxe și impozite pe 2016,  în data de 5 noiembrie 2015, ora 16.00, în sala mare a Primăriei Oradea.
City-managerul Eduard Florea a vorbit despre inițierea acestor proiecte: ,,După cum se știe, noul Cod Fiscal a adus o extindere a atribuțiilor Consiliului Local, încurajând descentralizarea. Astfel, printre noile atribuții se numără o serie de scutiri care pot fi acordate, dar și cote de majorare a impozitelor. Numai în acest an s-au aplicat 1.283 de avertismente și sancțiuni pentru terenurile neîngrijite, iar peste 500 de proprietari au fost sancționați pentru starea neîngrijită a clădirilor pe care le dețin. Pentru anul 2016 se propune o dublare a impozitului pentru clădirile neîngrijite. În acest sens am stabilit o serie de zone prioritare: clădirile din Centrul Istoric, clădirile de pe arterele principale și cele de pe platformele industriale, zone pentru care se vor întocmi note tehnice de constatare, ce vor reflecta starea tehnică a clădirii".
Realizarea notelor tehnice de constatare se va face de către specialiștii Compartimentului Disciplina în Construcții, compartiment aflat în structura Poliției Locale Oradea. Această fișă tehnică va viza analizarea a trei elemente, fiecare notat cu un punctaj: aspectul exterior al clădirii (acoperiș +fațada) - 50 puncte, elementele de structură ale clădirii - 45 puncte și împrejmuirea clădirii - 5 puncte.
Arhitectul-șef Adriana Lipoveanu a precizat: ,,Acest regulament îi va bucura pe proprietarii clădirilor monument istoric, dacă starea tehnică a clădirilor pe care le dețin va fi notată cu FB (foarte bine). Este un lucru normal ca acești proprietari să beneficieze de scutiri de impozit. Conținutul regulamentului poate fi vizualizat pe site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro ".
Arhitectul-șef Adriana Lipoveanu a explicat că este firesc ca acest regulament să aibă în vedere zona cea mai atractivă pentru oraș, respectiv zona centrului istoric și prin urmare numai proprietarii acestor clădiri pot beneficia de scutiri de impozit.
Există două situații în care proprietarii clădirilor pot beneficia de scutiri de impozit: cazul clădirilor reabilitate prin programul multianual pentru care există proces verbal de recepție sau în cazul clădirilor reabilitate înaintea demarării programului multianual de reabilitare a fațadelor, care se află într-o stare tehnică foarte bună. 
Cererile pentru scutirea de impozit vor trebui depuse de către fiecare proprietar în parte, dacă acesta consideră că imobilul său se încadrează la o stare tehnică foarte bună.
Inspectorii Compartimentului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale vor începe din acestă toamnă să verifice starea clădirilor din Centrul Istoric, de pe arterele principale și de pe platformele industriale, pentru a evalua starea tehnică a acestora. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:57 Ora de vară a Europei de Est