Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul Judeţean al Firmelor de Exerciţiu

În cadrul proiectului POSDRU ,,Primii paşi în carieră prin firma de exerciţiu”

Târgul Judeţean al Firmelor de Exerciţiu

Proiectul POSDRU ,,Primii paşi în carieră prin firma de exerciţiu" este un proiect derulat de Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" pe parcursul anului 2015, în parteneriat cu Colegiul Economic „Iulian Pop" Cluj-Napoca, Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti" Timişoara și Liceul cu Program Sportiv Bistriţa.

Obiectivul general al proiectului este acela de a dezvolta cunoștinţe şi aptitudini necesare în procesul de inserţie pe piaţa muncii pentru cel puţin 1.000 de elevi din regiunile NV şi V prin intermediul firmelor de exerciţiu, acţiuni care vor conduce la creşterea şanselor de ocupare a unui loc de muncă şi la îmbunătăţirea tranziţiei de la şcoală la o viaţă activă.
Firma de exerciţiu reprezintă o metodă interactivă de învăţare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, o concepţie modernă de integrare şi aplicare interdisciplinară a cunoştinţelor, o abordare a procesului de predare-învăţare care asigură condiţii pentru  probarea  şi  aprofundarea practică a competenţelor dobândite de elevi în pregătirea profesională.
Obiectivul general al învăţării prin firma de exerciţiu îl reprezintă dezvoltarea spiritului antreprenorial, prin: familiarizarea elevilor cu activităţile specifice unei firme reale, simularea operaţiunilor şi proceselor economice specifice mediului real de afaceri, perfecţionarea limbajului de afaceri, dezvoltarea de competenţe şi atitudini necesare unui întreprinzător dinamic: creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luare de decizii, asumarea responsabilităţii, lucrul în echipă, iniţiativă, perseverenţă, auto-organizare şi auto-evaluare a resurselor individuale și flexibilitate.
Aşadar, la Târgul judeţean organizat de Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea, în 16 octombrie 2015, au participat 10 firme de exerciţiu înfiinţate în acest an, șapte de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea şi trei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş.
1.FE „Albinuţa" SRL - profesor coordonator Petrica Adriana, cu obiect de activitate comercializarea produselor apicole;
2.FE „Vatra" SRL - prof. coordonator Cotca Alina, cu obiect de activitate  restaurant;
3.FE „Con Tour" SRL - prof. coordonator Lăzuran Anamaria, cu obiect de activitate - agenţie de turism;
4.FE „Student Tour" SRL - prof. coordonator Mateaş Silvia, cu obiect de activitate - agenţie de turism;
5.FE „Select Garden" SRL - prof. coordonator Boroş Ioana, cu obiect de activitate - amenajări peisagistică;
6.FE „Etno Art" SRL - prof. coordonator Bordea Ioana, cu obiect de activitate - confecţionarea şi comercializarea costumelor populare;
7.FE „Cataleya" SRL - prof. coordonator Tomescu Ioana, cu obiect de activitate - unitate de cazare;
8.FE „Our Homeland" SRL Beiuș, prof. coordonator Ille Casian, cu obiect de activitate - pensiune agroturistică;
9.FE ,,Perfectdeco" SRL Beiuș, prof. coordonator Haneş Mihaela Ramona, cu obiect de activitate - firma de organizare evenimente;
10.FE ,,Deliciu Cookies" SRL Beiuș, prof. coordonator Feneşi Jemima, cu obiect de activitate - producţie şi comercializare prăjituri.
Firmele au fost evaluate de un juriu format din: domnul inspector responsabil proiecte şi programe educative, pr. profesor Negruţiu Florin - preşedintele juriului, domnul director al Colegiului Tehnic „Traian Vuia" Oradea - Omer Ismet, domnul director executiv Silaghi Radu de la Asociaţia Firmelor Bihorene, doamna Moţi Tatiana - expert coordonator Firma de Exerciţiu pe termen lung, doamna Arion Simona - expert coordonator Firma de Exerciţiu pe termen lung
Criteriile de jurizare
Cel mai bun stand, Cele mai bune materiale promoționale, Cel mai bun slogan/motto, Cea mai bună siglă, Cea mai bună prezentare a firmei, Cea mai bună idee de afacere, Cea mai bună comunicare cu clienții la stand.
Premii obţinute
Premiul I şi premiul pentru ,,Cel mai bun stand" - FE ,,ALBINUŢA" SRL;
Premiul I, premiul pentru ,,Cea mai bună prezentare" şi ,, Cele mai multe tranzacţii" - FE ,,OUR HOMELAND" SRL Beiuș;
Premiul II şi premiul pentru ,,Cele mai bune abilităţi de comunicare cu clienţii" - FE "VATRA" SRL;
Menţiune I - FE ,,DELICIU COOKIES" SRL Beiuș
Menţiune II - FE ,,CON TOUR" SRL
Menţiune III - FE ,,PERFECTDECO" SRL Beiuș
FE „ETNO ART" SRL - Premiul pentru ,,Cel mai bun slogan"
FE ,,STUDENT TOUR" SRL - Premiul pentru ,,Cea mai bună siglă"
FE ,,CATALEYA" SRL - Premiul pentru ,,Cele mai bune materiale promoţionale"
FE ,,SELECT GARDEN" SRL - Premiul pentru ,,Cea mai bună idee de afacere".
Prof. Alina Cotca
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul Judeţean al Firmelor de Exerciţiu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:14 Ora standard a Europei de Est