Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

FSE Business Cup 2015 - Competiție de planuri de afaceri

La Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea

FSE Business Cup 2015 - Competiție de planuri de afaceri

Luni, 26 octombrie 2015, în Aula Magna a Universității din Oradea a avut loc în premieră prima etapă a competiției de planuri de afaceri a studenților de la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea, FSE Business Cup 2015.

În competiție au concurat șapte planuri de afaceri, toate fiind conduse și derulate de studenții Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea de la licență și de la masterat. Unele dintre afaceri sunt în stadiul de proiect, altele au fost deja inițiate și produc efecte, generează bani, venituri, profit și valoare pentru clienți și pentru proprietarii lor.
În această etapă a competiției juriul a fost compus din cadre didactice ale Facultății de Științe Economice care au îndeplinit un dublu rol, de a evalua și de a face recomandări pentru îmbunătățirea planurilor de afaceri pentru ca ele să poată fi prezentate mai departe la etapa finală a Business Cup care va avea loc în data de 24 noiembrie 2015.
Despre ce afaceri e vorba?
Prima afacere prezentată se numește Clăticios SRL, dezvoltată de cinci studenți de la specializarea Economia comerțului, turismului și serviciilor: Raluca Dănilă, Mădălina Vereș, Florentina Ciachi, Anca Ștefancic, George Pasere. Afacerea are ca obiect de activitate producția și distribuția mobilă de clătite și alte preparate culinare în diferite locuri din Oradea. A doua afacere se numește CC Webs și are ca obiect de activitate serviciile de IT și marketing. A fost dezvoltată de Ionuț Boldan, Vlad Pantea, Patricia Munteanu și Macrina Lazăr studenți la Management și Tehnologia informației. Cea de-a treia afacere este dezvoltată de Raluca Ghinga și Dorin Crăciun, studenți la masterat la specializarea Managementul organizației care au deja o experiență consistentă în domeniul afacerii propuse. Afacerea lor se numește La Tente SRL și urmărește producția și distribuția de produse cosmetice și decorative naturale. A patra afacere este propusă de Sebastian Rencsik,  student de la Marketing care prezintă o afacere bazată pe un site Internet, www.recomandareazilei.ro, o afacere care este în derulare de un an, produce venituri și profit. A cincea afacere propune dezvoltarea unui parc de agrement, se numește Adventure Land și este dezvoltată de Cosmin Ruge și Darius Gal, studenți la specializarea Finanțe și bănci. Tinerii antreprenorii propun o afacere cu adrenalină adresată tuturor iuitorilor de drumeții și de activități în aer liber. Ionuț Andrei Moldovan, student la Management, propune o fermă de legume pentru care a depus un proiect pe fonduri europene. Afacerea lui îi poartă numele, Ionuț Andrei Moldovan PFA și deja are un istoric de câțiva ani și un succes în creștere. Ultima prezentată a fost afacerea lui Kristoff Vlad, student la masterat la Relații Economice Europene. Firma se numește Vlad Embroidery SRL și valorifică un potențial imens de afaceri în domeniul broderiei pe materiale textile.
Evaluarea după șapte criterii
Planurile de afaceri prezentate au fost evaluate de juriu pe baza a șapte criterii: originalitatea ideii de afaceri, oportunitatea afacerii, expertiza echipei, calitatea informațională a planului, calitatea prezentării, fezabilitatea afacerii și stadiul desfășurării afacerii. De asemenea, studenții antreprenori au răspuns la numeroase întrebări atât din partea membrilor juriului cât și din public, de la alți studenți sau participanți. Una dintre mizele acestei etape a competiției a fost îmbunătățirea planurilor de afacere, prin încorporarea numeroaselor recomandări pe care le-au primit de la cei prezenți. În urma evaluării planurile au primit un punctaj final care le-a permis să se prezinte la următoarea etapă a FSE Business Cup 2015.
Cea de-a doua etapă a competiției Business Cup va avea loc în luna noiembrie 2015. În acea etapă, din juriu vor face parte oameni de afaceri, reprezentanți ai partenerilor instituționali ai facultății care vor evalua afacerile după criterii mult mai apropiate de lumea reală a afacerilor.
Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea promovează antreprenorialul în rândul studenților săi de la cele șapte programe de studii de licență în limbile română și engleză, opt programe de masterat, un program de doctorat în economie și cursuri postuniversitare inclusiv prin implicarea acestora în competiții de planuri de afaceri organizate împreună cu partenerii săi instituționali, firme, organizații și instituții din economia reală, prin organizarea unor forumuri antreprenoriale sau prin inițierea și derularea unor proiecte finanțate din fonduri europene.
Mai multe despre Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea, oferta sa educațională, proiectele și activitățile sale puteți găsi pe site-ul http://steconomiceuoradea.ro și pe pagina de Facebook a FSE și a structurilor sale.
Dorin Coita

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:17 Ora de vară a Europei de Est