Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Furnizarea apei calde și a căldurii în tot orașul se va face până duminică, 1 noiembrie

Ne cerem scuze!

Furnizarea apei calde și a căldurii în tot orașul se va face până duminică, 1 noiembrie

Primarul Ilie Bolojan împreună cu administratorul S.C. Termoficare S.A, Stănel Necula, au susținut ieri, 29 octombrie 2015, o conferință de presă cu privire la situația termoficării în Oradea, respectiv cu privire la asigurarea apei calde și căldurii pentru orădeni.

,,Ne cerem scuze orădenilor pentru disconfortul generat de aceste lucrări de reabilitare a rețelelor de termoficare și îi rog pe aceștia să înțeleagă situația de fapt. În cursul zilei de sâmbătă, lucrările de pe Str. Louis Pasteur, care au generat atâtea probleme vor fi finalizate, astfel încât în noaptea de sâmbătă spre duminică să asigurăm reumplerea magistralelor, iar duminică după-masă, pe 1 noiembrie, sistemul de termoficare să funcționeze în întreg orașul furnizând apă caldă și căldură pentru toți orădenii. Lucrări de asemenea anvergură nu se fac în fiecare an, iar înlocuirea rețelelor  pe kilometri întregi nu poate fi făcută fără întreruperi de apă caldă și căldură. Era foarte bine ca aceste lucrări să se termine în luna septembrie, dar acest lucru nu a fost posibil. Investițiile majore care se fac în aceste magistrale și care erau foarte necesare vor face ca numărul avariilor să scadă semnificativ. Lucrările la reabilitarea rețelelor de termoficare vor continua și în anii următori, pentru a asigura cât mai bine continuitatea acestor servicii", a spus primarul Ilie Bolojan.
În completare, administratorul S.C. Termoficare S.A, Stănel Necula, a precizat: ,,Am fi vrut să asigurăm apă caldă și căldură la parametri normali, dar din păcate nu am avut un sistem operațional. Din trei rele, am ales răul cel mai mic. Am încercat să furnizăm căldură la tot orașul într-adevăr cu o energie limitată, iar apă caldă acolo unde s-a putut, respectiv la 70% din populație.  Niciodată sistemul de termoficare din Oradea nu a fost pus să funcționeze în aceste condiții, fără rețea sau cu circulație inversă pe rețea".
Având în vedere trecerea de pe cărbune pe gaz și procesul de retehnologizare, va fi necesară disponibilizarea  unui număr de cca 300 de angajați din cei peste 500 pe care îi are azi societatea.
Referitor la situația acestor disponibilizări, primarul Ilie Bolojan a spus: ,,Pentru acești muncitori, retehnologizarea va fi un șoc social. Tocmai de aceea, vom demara procedurile necesare pentru ca aceste persoane să beneficieze de plăți compensatorii între 20 și 24 de salarii, având în vedere că vorbim de oameni care au peste 50 de ani sau se află în prag de pensionare. Pentru aceasta, e nevoie de promovarea unei Hotărâri de Guvern prin Ministerul Muncii, care să îi includă pe acești disponibilizați pe lista beneficiarilor de plăți compensatorii până în luna martie, anul viitor, când noua centrală pe gaz  va intra în funcțiune". (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:04 Ora de vară a Europei de Est