Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dimitrie Cantemir, patronul spiritual al școlii, sărbătorit cu fast

Luni, elevii și dascălii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” și-au sărbătorit patronul spiritual

Dimitrie Cantemir, patronul spiritual al școlii, sărbătorit cu fast

Luni, 26 octombrie 2015, elevii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir" din Oradea au marcat aniversarea a 342 de ani de la nașterea domnitorului Dimitrie Cantemir (născut la data de 26 octombrie 1673).

Invitați au fost doamna prof. dr. Ligia Antonia Mirișan, director al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai", Oradea și domnul Silviu Sana, bibliotecar al instituției amintite.
În deschiderea activității, doamna director, prof. dr. Popa Viorica, a menționat că din anul 1994, Școala Gimnazială Nr. 6 a intrat sub patronajul spiritual al cărturarului moldovean. De asemenea, a fost amintit programul de activități pentru acest eveniment.
Doamna prof. dr. Ligia Mirișan a povestit despre personalitatea domnitorului moldovean, punctând pasiunea acestuia pentru cititul cărților și literatură în general, care l-au determinat la rândul lui să scrie lucrări care vor rămâne întipărite în memoria poporului român și nu numai. Opera literară și științifică a lui Dimitrie Cantemir este una impresionantă (scrieri cu relevanță filosofică și literară, lingvistică, geografică și etnografică etc. - „Descriptio Moldaviae", „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor"; conceperea celui dintâi roman din literatura română - alegorie a conflictelor politice din epocă în „Istoria ieroglifică" etc.), iar tema preponderentă este relația diplomatică cu Imperiul Otoman.
Doamna prof. Amalia Turcu, în colaborare cu biblioteca școlii, s-a ocupat de expoziția de carte, care a constat din volume avându-l autor sau tratând subiectul Dimitrie Cantemir; alături de numerele recente și mai vechi ale revistei școlii - Inorogul. Oaspeții au adus volume rare, de colecție, având o vechime de peste două secole. Domnul Silviu Sana i-a îndemnat pe elevi să ia din modelul domnitorului cărturar și să citească cât mai mult, pentru că oricine poate să devină o personalitate marcantă mai târziu în viață.
Doamna profesor de educație plastică Mariana Pădurean a realizat o expoziție cu reprezentări grafice ale portretului domnitorului și ale eroilor săi literari, cum ar fi Inorogul, Corbul, Struțocămila, Nevăstuica.
Activitatea s-a încheiat cu o depunere omagială de flori la statuia domnitorului, unde s-a ținut un moment de reculegere, la care au participat elevii claselor a VI-a A, a VI-a B, a VIII-a A și a VIII-a B, însoțiți de doamna director, prof. dr. Viorica Popa, doamna director adjunct, prof. Maria Bauman, precum și de prof. Amalia Turcu și consilierul educativ, prof. Andra Crăciun.
Prof. Crăciun Andra,
consilier educativ

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:26 Ora de vară a Europei de Est