Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două volume despre un eveniment tragic al istoriei – Holocaustul

Vineri, la Universitatea din Oradea au fost lansate

Două volume despre un eveniment tragic al istoriei – Holocaustul

Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și Centrul de Cercetare a Istoriei Evreilor ,,Eva Heyman" au invitat vineri (23 octombrie 2015) orădenii la lansarea a două cărți despre Holocaust, coordonate de prof. univ. dr. Carol Iancu și prof. univ. dr. Antonio Faur.

Evenimentul s-a desfășurat în sala birou a Senatului universitar.
Cartea ,,Pogromul de la Iași și Holocaustul din România" (coordonată de Carol Iancu și Alexandru Florin Platon) a fost prezentată de prof. univ. dr. Viorel Faur, iar despre cea de-a doua, intitulată ,,Evrei în lagăre și ghetouri din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial" a vorbit lector univ. dr. Radu Romînașu.
În deschiderea evenimentului, dl prof. univ. dr. Antonio Faur, directorul Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor ,,Eva Heyman", a aruncat mănușa istoricului Carol Iancu, invitându-l să lanseze Jurnalul (în limba română a) ,,Evei Heyman" la Oradea, nu la București. Invitația a fost întărită apoi și de istoricul Viorel Faur care îl consideră pe Carol Iancu cel mai important istoric care a scris despre evreii din România, făcând trimitere și la Jurnalul în cauză ,,scris în ghetou, pe genunchi și pe burtă, de Eva Heyman, o copilă de 13 ani". Vorbind despre cartea coordonată de Carol Iancu și Alexandru Florin Platon, dl Viorel Faur a subliniat contribuția istoricului Carol Iancu, evidențiind cele două studii mari despre antisemitism, păstrând măsura și proporțiile, în condițiile în care toată Europa fusese intoxicată cu antisemitism. ,,Sunt foarte mulți cercetători care se consideră istorici, care nu au măsură, care comit exagerări, băgând prea mult subiectivism în idee; se înflăcărează și uită proba măsurii și a echilibrului. Or, istoricul are măsură, echilibru și probitate intelectuală, altfel se descalifică". Revenind la subiect și referindu-se la un alt studiu, istoricul orădean avea să remarce preluarea de către istoricul Carol Iancu a sintagmei ,,oameni de omenie în vremuri de neomenie" atunci când se referă la cele cinci exemple de români care au salvat evrei, constatând că ,,evreii au fost simpatizați nu urâți de toată lumea din România, iar primarul din Vârciorog a salvat sute de evrei. De la nivelul prezentului și constatând neadevărurile, într-o Europă democrată, trebuie să ne asumăm trecutul așa cum a fost și să nu mai crească buruieni împotriva nimănui. Apreciez cartea ca un volum științific, serios, chiar dacă nu sunt de acord cu tot ce s-a scris în el", a conchis istoricul Viorel Faur.
Universitatea Oradea - ,,un locaș de cultură care și-a făcut un bun nume și renume..."
Aprecierea din titlu îi aparține istoricului Carol Iancu. Domnia sa a salutat apoi conducerea instituției și pe toți universitarii orădeni, pentru ,,lucrurile importante pe care le înfăptuiesc aici". Firul roșu al discursului său a vizat antisemitismul, privit ca un mit și holocaustul, înlocuit cu șoah. ,,Eu, ca istoric, nu utilizez cuvântul holocaust. Holocaustul în sens metafizic înseamnă arderea de tot a unei victime, iar șoah, în ebraică - cataclism. Evreii trebuiau nimiciți pentru simplul fapt că s-au născut (evrei); antisemitismul = antiiudaism. S-a vorbit de rase superioare și rase inferioare la apariția rasismului. Eu spun că nu există rase umane. Rasismul este frica de celălalt. Șoah-ul este o tragedie europeană, privită ca un fenomen european, ca un fenomen creștin, o tragedie a lumii creștine; pentru că un creștin adevărat își iubește aproapele; în al treilea rând este o tragedie occidentală - tragedia modernității, pentru că a folosit cele mai moderne metode pentru a ucide un popor, o mașinărie infernală prin care au fost uciși, într-o singură zi, 12.000 de evrei. Îi omorâm o dată și distrugem și memoria lor", a concluzionat istoricul Carol Iancu.
,,Un om avertizat este de două ori mai responsabil..."
Vorbind despre cartea ,,Evrei în lagăre și ghetouri din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial" (a lui Antonio Faur), lector univ. dr. Radu Romînașu a ținut să sublinieze rolul cărții, de a informa tinerele generații despre atrocitățile comise, de a trage semnale de alarmă și de a-i  avertiza pe tineri și a ridica mari semne de întrebare și mirare: Cum a fost uman posibil așa ceva? Un adevărat creștin nu-l poate considera un neom pe un evreu! Iar concluzia demersului publicistic este una: ,,Un om avertizat este de două ori mai responsabil pentru deciziile pe care le ia" (în cunoștință de cauză, adăugăm noi).
Volumul este structurat în prima parte în șapte studii, iar în a doua parte putem identifica mesaje edificatoare, precum: perspectiva victimei; lupta constantă a evreilor pentru viață, pentru supraviețuire în ghetouri și lagăre; înțelegerea evreului victimă și perspectiva salvatorului - pata luminoasă, precum și prețul pe care l-au dat cei care i-au ajutat...
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:21 Ora de vară a Europei de Est