Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internaţională a Bibliotecii Şcolare

Joi, la C.N. ,,Mihai Eminescu”, a fost marcată

Ziua Internaţională a Bibliotecii Şcolare

Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor a organizat joi, 22 octombrie 2015, la sala festivă a Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu" o întâlnire cu bibliotecarii școlari din Oradea și județ, cu ocazia Zilei Internaţionale a Bibliotecii Şcolare.

În deschiderea evenimentului, directorul colegiului, doamna profesor dr. Cristina Marian, în calitate de gazdă, a avut o intervenție pertinentă, subliniind câștigul deschiderii în școală a Centrului de Documentare și Informare, care a dus la creșterea receptivității și interesului elevilor pentru carte și lectură, elevii demonstrând că acel trend  sau modă că materialul scris, în esență cartea, s-a demodat este fals și nu mai este pe val în cetatea eminescienilor orădeni (,,Ce e val ca valul trece"). Din contră, ,,elevii noștri au înțeles cât de important este cuvântul scris, au înțeles cât de utilă este cartea, și nu în al doisprezecelea ceas, ci în primul ceas", a subliniat doamna director.
În prima parte a manifestărilor, doamna profesor Mariana Trofin, bibliotecar al C.C.D., inițiatorul organizatorul și moderatorul evenimentului, a vorbit despre semnificația și importanța Zilei Internaţionale a Bibliotecii Şcolare (zi proclamată în 1999), prezentând obiectivele zilei și sarcinile bibliotecii școlare, între care: evidențierea rolului activităților desfășurate de biblioteca școlară în educație, societate și cultură; colaborarea dintre bibliotecile școlare în implementarea unor proiecte naționale și internaționale; realizarea unui schimb de experiență în derularea diferitelor activități ale bibliotecii școlare; dezvoltarea responsabilității la elevi vizavi de carte și lectură; sprijinirea personalului didactic în ridicarea calității procesului de învățământ; dezvoltarea la elevi a gustului pentru lectură etc.
Ca un elogiu adus bibliotecii ca instituție, mijloc și instrument de cunoaștere la îndemâna elevilor, dar nu numai, doamna Mariana Trofin a făcut cunoscute gânduri ale unor personalități care văd biblioteca: drept un adevărat paradis, o punte de întâlnire a minților sau o fereastră către viață... În continuare, doamna prof. Ruxandra Ștefănuț (de la Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici") a prezentat proiectul educativ ,,Lumea magică a lecturii", subliniind importanța lecturii în viața omului. În partea a doua a reuniunii a avut loc întâlnirea metodică a bibliotecarilor școlari și vernisajul expoziției de carte „Poeţi bihoreni, de ieri şi de azi".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Internaţională a Bibliotecii Şcolare.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 20:39:31 Ora de vară a Europei de Est