Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”

,,Vremea este cum este sufletul omului”

,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”

În Oradea, Ziua Armatei a fost sărbătorită duminică, 25 Octombrie 2015, printr-o ceremonie militară și religioasă, organizată de Garnizoana Oradea, cu sprijinul Prefecturii Județului Bihor, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea și structurilor de apărare, ordine publică, siguranță națională din Garnizoana Oradea.

În cadrul Te-Deum-ului au fost pomeniți ,,toți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, jertfiți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră, dar și toți militarii români care s-au jertfit peste hotarele țării noastre în misiunile lor.
Se spune în popor că ,,Vremea este cum este sufletul omului". Astăzi, sărbătorim oștirea țării cea iubitoare de Hristos și credem cu adevărat că sufletul ei este curat pentru că face un lucru minunat, nobil pentru popor și pentru țară", a mai spus părintele slujitor.
Pași în istorie și o ,,Cronică de marș"
Istoricul militar, colonel în rezervă dr. Constantin Moșincat, și-a început discursul salutând camarazii, veteranii de război, ofițerii activi și în rezervă cu ocazia Zilei Armatei României. În intervenția sa și-a propus să facă câțiva pași în istorie în care să facă cunoscute ,,faptele celor care ne-au lăsat o frumoasă moștenire, o pildă pe care trebuie s-o urmăm de modul în care și-au servit patria". A pornit de la începuturile armatei, din 1830, fixându-și drept repere momentele importante legate de Ziua Armatei, între care 30 august 1940, când la Viena s-a hotărât ca o suprafață de 42.000 de km pătrați din Transilvania să fie răpită de Ungaria hortistă; 1941, acțiunea armată pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei; Pentru o relatare cât mai emoționantă, istoricul a apelat la cartea sa ,,Cronică de marș", din care a citat un pasaj; din istorie ne-a ,,teleportat" în actualitatea zilei de 25 octombrie 2015, ,,zi în care la Stalingrad (se face o reparație morală - n.n.) se dezvelește un memorial, un complex internațional pentru toți eroii căzuți pe câmpul de bătălie. Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut și trebuie respectați indiferent cărei nații au aparținut", ține să sublinieze dl colonel. În continuare, istoricul militar a prezentat în cifre tributul plătit în vieți de armata română pe câmpurile de bătălie: 624.740 de vieți de ofițeri, subofițeri, răniți și dispăruți, din care 92.620 morți din 21 iunie 1941-23 august 1944, iar după 1944, alte mii de vieți curmate pentru eliberarea ținuturilor din vest, Oradea și Bihorul, Carei și Satu Mare... În cimitirul din Oradea își dorm somnul de veci 210 militari, din care 46 necunoscuți; 16.230 de soldați au căzut în Ungaria pentru eliberarea a peste 480 de localități, alte sute de români în Cehia... Iar la vreme de pace, tot România a mai plătit și material pe lângă toată drama umană...
Anul 2015 - Anul Veteranilor de Război
Colonelul Ioan Popa a dat citire Ordinului ministrului Apărării Naționale privind sărbătorirea Zilei Armatei României, la 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. ,,Prețul plătit de țara noastră la finalul celui de-al Doilea Război Mondial a fost unul dureros: peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi de război, dintre care circa 92.000 de militari și-au pierdut viața".
În semn de prețuire pentru toți eroii căzuți, dar și pentru cei 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război și 102.000 de văduve de veterani de război, Guvernul României a declarat anul 2015 drept Anul Veteranilor de Război, iar M.Ap.N. și-a asumat organizarea unei serii de acțiuni comemorative pe durata întregului an în toate garnizoanele din țară.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (119 poze), accesați Galeria foto: ,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:33 Ora de vară a Europei de Est