Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”

,,Vremea este cum este sufletul omului”

,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”

În Oradea, Ziua Armatei a fost sărbătorită duminică, 25 Octombrie 2015, printr-o ceremonie militară și religioasă, organizată de Garnizoana Oradea, cu sprijinul Prefecturii Județului Bihor, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea și structurilor de apărare, ordine publică, siguranță națională din Garnizoana Oradea.

În cadrul Te-Deum-ului au fost pomeniți ,,toți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, jertfiți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră, dar și toți militarii români care s-au jertfit peste hotarele țării noastre în misiunile lor.
Se spune în popor că ,,Vremea este cum este sufletul omului". Astăzi, sărbătorim oștirea țării cea iubitoare de Hristos și credem cu adevărat că sufletul ei este curat pentru că face un lucru minunat, nobil pentru popor și pentru țară", a mai spus părintele slujitor.
Pași în istorie și o ,,Cronică de marș"
Istoricul militar, colonel în rezervă dr. Constantin Moșincat, și-a început discursul salutând camarazii, veteranii de război, ofițerii activi și în rezervă cu ocazia Zilei Armatei României. În intervenția sa și-a propus să facă câțiva pași în istorie în care să facă cunoscute ,,faptele celor care ne-au lăsat o frumoasă moștenire, o pildă pe care trebuie s-o urmăm de modul în care și-au servit patria". A pornit de la începuturile armatei, din 1830, fixându-și drept repere momentele importante legate de Ziua Armatei, între care 30 august 1940, când la Viena s-a hotărât ca o suprafață de 42.000 de km pătrați din Transilvania să fie răpită de Ungaria hortistă; 1941, acțiunea armată pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei; Pentru o relatare cât mai emoționantă, istoricul a apelat la cartea sa ,,Cronică de marș", din care a citat un pasaj; din istorie ne-a ,,teleportat" în actualitatea zilei de 25 octombrie 2015, ,,zi în care la Stalingrad (se face o reparație morală - n.n.) se dezvelește un memorial, un complex internațional pentru toți eroii căzuți pe câmpul de bătălie. Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut și trebuie respectați indiferent cărei nații au aparținut", ține să sublinieze dl colonel. În continuare, istoricul militar a prezentat în cifre tributul plătit în vieți de armata română pe câmpurile de bătălie: 624.740 de vieți de ofițeri, subofițeri, răniți și dispăruți, din care 92.620 morți din 21 iunie 1941-23 august 1944, iar după 1944, alte mii de vieți curmate pentru eliberarea ținuturilor din vest, Oradea și Bihorul, Carei și Satu Mare... În cimitirul din Oradea își dorm somnul de veci 210 militari, din care 46 necunoscuți; 16.230 de soldați au căzut în Ungaria pentru eliberarea a peste 480 de localități, alte sute de români în Cehia... Iar la vreme de pace, tot România a mai plătit și material pe lângă toată drama umană...
Anul 2015 - Anul Veteranilor de Război
Colonelul Ioan Popa a dat citire Ordinului ministrului Apărării Naționale privind sărbătorirea Zilei Armatei României, la 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. ,,Prețul plătit de țara noastră la finalul celui de-al Doilea Război Mondial a fost unul dureros: peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi de război, dintre care circa 92.000 de militari și-au pierdut viața".
În semn de prețuire pentru toți eroii căzuți, dar și pentru cei 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război și 102.000 de văduve de veterani de război, Guvernul României a declarat anul 2015 drept Anul Veteranilor de Război, iar M.Ap.N. și-a asumat organizarea unei serii de acțiuni comemorative pe durata întregului an în toate garnizoanele din țară.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (119 poze), accesați Galeria foto: ,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:21 Ora standard a Europei de Est