Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria Borș e-n floare!

La ceas de sărbătoare,

Primăria Borș e-n floare!

Ne-a venit greu să găsim un unghi convenabil din care să pozăm clădirea Primăriei din Borș, pentru a se putea citi numele primăriei ... din cauza florilor! Atâtea flori nu găsești la zece primării! Să fie acesta un semn că primarul Batori Geza e om bun, gospodar, destoinic și iubitor de frumos? De ce nu? Are multe calități. Nu degeaba-l vor consătenii în fruntea lor, mandat de mandat, din 1990!

Din modestie, nu vrea să vorbească despre toate câte le-a-nfăptuit de când este primar. Și-apoi, Batori Geza este un om al faptelor și al lucrului bine făcut.
Ca să nu piardă din vedere programul electoral de la ultimul mandat, și l-a lipit pe ușa dulapului, așa încât, ori de câte ori deschide dulapul pentru un act important sau o ștampilă, să dea cu ochii de program.
„Vedeți, aici, programul e tot timpul în atenția mea. Nu e normal și cinstit să uităm ce ne-am propus. Alegătorii așteaptă să vadă materializate toate câte le-am promis în campania electorală. Și nu sunt puține. Pe primul plan este canalizarea și modernizarea vestiarului de la terenul de fotbal din Borș; construirea unui nou vestiar la terenul de sport din Sântion, precum și două terenuri multifuncționale în Borș și Sântion; nocturna pe terenul din Borș, pe care am bifat-o, pentru că s-a finalizat; o sală de sport de 150 de locuri, ca la Sântandrei. Suntem în stadiul de aprobare a proiectului; amenajare de parcuri în cele patru localități ale comunei: Santău Mic, Borș, Sântion și Santău Mare; asfaltarea drumului spre cimitir în Santău Mic; colectarea selectivă a deșeurilor. Am deja semnate contractele pentru utilaje, tomberoane, pubele și containere; construirea unei case de bătrâni la Santău Mare. Acestea doresc să le înfăptuiesc în actual mandat de patru ani.”
Instalația de nocturnă ... „luminează”, iar vestiarul se înalță!
Însoțiți de Racz Szabolcs, profesor de sport la clasele primare și vicepreședinte al clubului sportiv de un an înființat – „Victoria” Borș, am pornit să vedem instalația de nocturnă de la terenul de fotbal din Borș (acolo unde se vor ține manifestările, sâmbătă și duminică, 26 și 27 iulie – de Zilele comunei Borș) și vestiarul care este în lucru.
„Imediat după înființarea clubului sportiv, am și înscris echipa de fotbal –„Viitorul” Borș - în campionatul județean, iar la finalul primului an, am încheiat pe locul 8, din 16. Toți jucătorii sunt din comună, care vin să joace din plăcere, doar antrenorul e din afară. L-am adus ca atrenor pe Vig Zoltan, de la F.C. Bihor.
Instalația de nocturnă funcționează. Am și jucat un amical în nocturnă, iar inaugurarea urmează luna viitoare, tot printr-un amical cu veteranii, foștii fotbaliști ai comunei”, ne-a spus profesorul Racz Szabolcs.
Pe meșteri i-am surprins sus pe vestiar. „Sus, la etaj, va fi o sală de fitness, cu saună, la care vor avea acces toți locuitorii comunei. Spațiul de jos este ocupat de vestiare, dușuri și sală pentru materialele sportive.”
A treia ediție a taberei de dans popular maghiar
Am trecut apoi pe la Grupul Școlar Agroindustrial „Tamasi Aron” din Borș. Directoarea, Nagy-Mate Eniko, era în sala profesorală, împreună cu profesorii de serviciu (Szakacs Ingrid, profesor de mate, și Nagy Ilona, profesor de chimie-fizică). Tocmai discuta cu un părinte din Oradea care și-a adus fetița să o înscrie în clasa a IX-a.
În școală, câteva tinere pregăteau sălile de clasă care vor găzdui, începând de luni, cursurile de dans.
De luni (14 iulie 2008), până sâmbătă (19 iulie), la școala din Borș, se va desfășura cea de-a treia ediție a taberei de dans popular maghiar, la care vor participa circa 150-200 de tineri din Carei, Valea lui Mihai, Șimian, Uileacu de Beiuș, Oradea și Salonta, după cum aveam să aflăm de la studenta Ambruș Zsuzsa. Dansatorii, împărțiți în patru categorii ( de la începători la avansați), vor fi instruiți de instructori din Ungaria și Odorheiu Secuiesc (Racz Lajos, Zaha Eniko, Matefi Csaba și Matefi Zita, Kiss Istvan, Demeter Erika, Udvari Robert și Rigmanyi Katalin). Cazarea se va face în corturi, iar programul taberei va cuprinde, pe lângă cele două reprize de dans pe zi (trei ore dimineața și două după-amiază), drumeții, excursii, jocuri și concursuri.
Proiecte Leonardo cu școli din Polonia și Ungaria
Discutând cu directorul școlii (prof. Nagy-Mate Eniko), aveam să aflăm faptul că școala din Borș a devenit grup școlar agroindustrial doar de un an, dar că se bucură de mare trecere în zonă. Din cei 227 de elevi, clasele I-XII, mulți sunt din localitățile învecinate, ba chiar și din Oradea, care doresc să urmeze unul din cele trei niveluri de calificare: lucrător în cultura plantelor (nivelul I, la absolvirea clasei a X-a, SAM), horticultor (nivelul II, după clasa a XI-a, an de completare), tehnician în agricultură (nivelul III, după încă doi ani, clasele a XII-a și a XIII-a).
Managerul școlii e încântat de modul în care s-au derulat proiectele și în anul școlar trecut. Până și mansardarea s-a realizat în parteneriat cu primăria și fundația școlii, iar grupurile sanitare, doar din fonduri obținute de la fundație, cu sprijinul unei fundații din Germania. „De asemenea, tot mobilierul și calculatoarele au ajuns la noi tot prin intermediul acestor fundații.
În colaborare cu universitățile din Oradea și Debrețin, derulăm proiectul transfrontalier „Fito-clinica pentru educație și consultanță” (cu fonduri Phare CBC), prin intermediul căruia profesorii noștri participă la simpozioane și cursuri de formare, tot în acest cadru, vor fi elaborate două programe, curriculum de dezvolare locală, se va înființa un laborator de analiză a solului și bolilor plantelor, și vor fi editate două manuale școlare referitoare la dăunătorii și protecția plantelor.”
Tot la școala din Borș se derulează proiecte „Leonardo”, în parteneriat cu școli din Polonia (Gr. Șc. Agricol „Wladislaw Grabski”) și Ungaria (cu o școală din Debrețin și un liceu din Bihorkeresztes). Parteneriatul se materializează prin vizite reciproce și schimburi de experiență, prin care elevi și dascăli de la școlile partenere desfășoară ore de practică în ferme cu profil agricol, învățând de la fermieri, și aplicând în practică cunoștințele dobândite.
 Urmează să depunem un proiect  euroregional în parteneriat cu liceul din  Bihorkeresztes, prin care dorim să amenajăm o seră didactică, unde să organizăm în comun practica elevilor. De asemenea, elevii lor ar veni să facă practică la firme cu profil agricol, partenerele noastre, iar noi să facem practică la ferma lor didactică, una de excepție”, ține să sublinieze doamna directoare.
Venind vorba despre evidențieri și performanțe deosebite, managerul școlii s-a oprit la două nume: Szilagyi Melinda, din clasa a XII-a, care a obținut mențiune la etapa națională a olimpiadei de profil, specialitatea tehnicieni în agricultură, și Furtos Matyas, care a ajuns la baraj la cangurul matematic. „După cum, demne de evidențiat sunt formația de dans popular „Galagonya” din localitate, cu o vechime de zece ani, locul I la „Varietăți folclorice bihorene”, și formația de majorete „Margareta” din Sântion, locul I la Cluj-Napoca, anul acesta. În fiecare toamnă, în fiecare localitate a comunei Borș se organizează tradiționalele baluri ale strugurilor. Anul trecut, organizația de tineret a inițiat prima ediție a Festivalului verzei, din care se va încerca să se facă o tradiție, întrucât locuitorii din Borș au fost mari cultivatori de varză (cu o varză acră renumită), după cum cei din Sântion au fost mari cultivatori de morcovi și pătrunjel, sute de ani”.
Grădinița și Căminul cultural din Santău Mic, Biserica reformată din Borș
La finalul discuției noastre, doamna directoare, Nagy-Mate Eniko, ne-a prezentat produse ale preocupărilor elevilor și dascălilor, două reviste școlare și două calendare personalizate, ne-a invitat să vizităm școala, dar și grădinița din Santău Mic, ambele proaspăt renovate din fonduri M.E.C.T.
La grădinița din Santău Mic, i-am găsit pe copii în sala de grupă, împreună cu educatoarea Eva Bodo. Pe timpul vacanței, efectivul este mult mai redus, mulți rămânând acasă, împreună cu frații mai mari.
La reîntoarcere, ne-am oprit la căminul cultural, și el renovat, străjuit de un stejar secular. Frumos împrejmuit, și cu o curte aflată în plin proces de amenajare, căminul cultural va constitui obiectivul  central al tinerilor, locul lor de întâlnire și distracție.
Revenind în Borș, dl profesor Racz Szabolcs ne-a invitat să mai vedem Biserica reformată și Serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor. Frumoasa biserică se mândrește cu un preot gospodar, Denes Karoly, și o orgă monumentală care trezește morții din morminte, vorba aceea. Alături de biserică, e în construcție o casă de rugăciuni.
Serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor este situat în „buza” primăriei, fiind, cred, o premieră în județul Bihor. Aici, șefa serviciului, dra Szotter Viorica, și referent Lorincz Magdolna eliberează cărți de identitate și pașapoarte, iar șefa este și ofițer de stare civilă. Cărțile de identitate și pașapoartele sunt făcute la Oradea, aici doar se depun actele în original, se fac xerocopii și poze la minut, și tot de aici se ridică, într-un timp record, cărțile de identitate și pașapoartele, uneori după două zile sau  chiar a doua zi.
V-am prezentat câteva repere, ca puncte de referință din comuna Borș, la ora la care comunitatea se pregătește de o nouă sărbătoare - Zilele comunei Borș (26 și 27 iulie).
Programul manifestărilor
Sâmbătă (26 iulie):
17.00 – deschiderea festivă (pe terenul de sport din Borș)
17.10 – programul  grupului de majorete „Margareta”, din Sîntion
17.30 –programul Teatrului de păpuși „Matyi”, din Oradea - „Dinții leului”
18.30 – spectacol cu trupele orădene „Get Lost” și „Original”
19.00 – program al elevilor Școlii din Borș
19.15 – Tini Dance - Borș
19.30 – Mohacsi Brigitta
20.00 – Tini Dance Center și  formația B 612 – Săcuieni
21.00 – Kati & Milan, din Odorheiu Secuiesc
22.00 – Anita – Fresh, din Ungaria
24.00 – Discotecă în aer liber
Duminică (27 iulie)
17.00 – program pentru copii (pe trenul de sport din Borș)
18.00 – „Kinizsi Pal”, spectacol al Tetrului de păpuși „Arcadia”, din Oradea
19.00 – program de dansuri populare
19.45 – concurs de frumusețe pentru copii
20.00 – spectacol cu Control Dance Group, din Săcuieni
21.00 – programul grupului de majorete „Margareta”, din Sîntion
22.00 – R-GO și GIDAK, din Ungaria, concert live
23.30 – prezentare de modă (costume de baie)
24.00 – foc de artificii
24.15 – concert cu formația Amazon Asz
01.00 – discotecă în aer liber.
Amatorii de distracții se vor putea delecta și în parcul de distracții, organizat special de Zilele comunei Borș.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primăria Borș e-n floare!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:54:07 Ora de vară a Europei de Est