Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La 40 de ani de la absolvirea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan”

Vineri, am reluat „Învățătorul”

La 40 de ani de la absolvirea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan”

Ieri (vineri, 23 octombrie 2015), absolvenții anilor V A și V B (promoția 1975) ai Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan" din Oradea ne-am dat întâlnire în fosta noastră sală de clasă, la 40 de ani de la absolvire, având alături colegele din clasa paralelă.

La chemarea lui Vasile Pantea și a altor colegi, am răspuns prezent o mulțime de pedagogiști, în majoritate băieți. În locul regretatului nostru diriginte, profesor Dumitru Pele, plecat cu treburi importante în Ceruri, oficiile ne-au fost onorate de distinsul și iubitul profesor de chimie, doamna profesor Lucia Vancea. Profesorii ceilalți, invitați, tot mai puțini în viață, ne-au bucurat cu prezența și cu mesajul lor aurit și binefăcător. În absența doamnei profesor Aurora Comănescu, decan de vârstă al întâlnirii ne-a fost matematicianul nostru drag Boris Belicciu, pentru noi academician doctor într-ale matematicii, aritmeticii și metodicii, ajuns la frumoasa vârstă de 90 de ani, împreună cu doamna profesor Hortenzia Belicciu; la catedră i-am mai avut pe profesorul de franceză, doamna Mioara Chișiu, pe doamna de fizică, Rodica Boeriu și pe domnul profesor de filosofie, Constantin Constăngioară. Absența dirigintelui a fost compensată, într-un fel fericit, de prezența jumătății sale, doamna profesor Ileana Pele - ,,mama noastră adoptivă".
În fosta noastră sală de clasă, a răsunat, din nou, „Învățătorul"; tonul l-a dat, ca de obicei, șeful clasei, Cornel Gârba...
Ce s-a întâmplat... vă vom spune mai târziu.
Acum ne grăbim să dăm cuvântul imaginilor (postate la rubrica Pozele zilei); vorba aceea: O poză face cât o mie de cuvinte. Nu de alta dar colegii sunt nerăbdători să-și expună pozele pe Facebook.
,,Ce am fost și ce-am ajuns"
Despre atmosfera care a domnit la reuniune, bănuim că v-ați edificat vizualizând cele 117 poze. Ce ar putea povesti colegii, cei mai mulți rămași în sistem, la catedră, după 40 de ani de dăscălie? Lesne puteți intui: amintiri speciale din viața celor cinci ani de liceu pedagogic, răscolite și răsfoite cu sufletul și povestite cu șarm, despre realizările profesionale și familiale marcante. Pentru memoria ,,peliculei" și pentru posteritate, am reținut câteva nestemate: După cinci note de 3 la fizică, am promis să iau 10 în teză. Și m-am ținut de cuvânt. Ce am fost și ce-am ajuns! Mi-am educat copiii să fie toleranți și să știe să facă compromisuri. Am rămas același optimist incorigibil. Îi mulțumesc lui Sică, motorul și catalizatorul acestei întâlniri. Un picior nu mă doare, celălalt, cum vrea el. Nu am ascultat de sfatul medicului. Împreună cu prietenii, am fondat P.O.P. (Partidul oamenilor petrecăreți). Vă veți aștepta, probabil, să vorbesc cel mai mult de vreme ce am făcut șase ani. Mă întreabă un coleg: Ce mai faci? Îi răspund: Ca bătrânii, ca bunicii. Sunt tată, socru și bunic. Am făcut trei nunți. Nu vă gândiți la vreo minune. Secretul? Am trei copii. De la întâlnirea precedentă, m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, ascultând sfatul unui coleg. Numai El ne mai poate ajuta în aceste vremuri tulburi. Primele mele două note au fost un 3 urmat de un 2. În ciuda acestor note de debut promițător, colegul nostru a fost un sclipici la mate. Soția mă tine pe palmă. Prima și singura mea notă mică, sub 5, din viața de elev, a fost un 3 în teză la mate, pentru o simplificare necumsecade. Organizez excursii la un preț sub toate agențiile. Viorele, mai ții minte cum te alinta domnul profesor de mate? Aiurel, drăguțule, mânca-te-ar nevoița! În cei cinci ani, colegele noastre nu s-au uitat la noi, eram prea mici pentru ele. Acum nu ne mai uităm noi! Eu la șefu clăsî îi dau numai notă de trecere. Acum io-s președinte. Eu plătesc. Sănătatea face mai mult decât toți banii și averea. Eu am reușit să ridic un monument de cultură în Beiuș, un monument Eminescu, un Eminescu cu ochi de luceferi. O să vă dau două fotografii cu monumentul și o carte despre anii de liceu și alte povești...
,,Sunteți cea mai veselă întâlnire pe care am văzut-o"
Vă felicit pentru realizări și vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Vin cu foarte mare plăcere la aceste întâlniri. Îmi iubesc școala, colegii și elevii. Școala a fost pentru mine a doua casă. Viața m-a încercat de multe ori, dar o dată foarte dur dintr-o neglijență profesională. Vă dau un sfat: Întâlniți-vă an de an, să nu ajungeți în situația să vă întrebe colegul ca și colega voastră: Cine ești? Sunteți cea mai veselă întâlnire pe care am văzut-o. M-am mirat că ați venit atât de mulți. Semn că e o mare coeziune între voi. Aș dori să aplicați în viață psihologia nepoților! Suntem în 2015. 1925 este anul în care m-am născut. În 1955 m-am renăscut, și în 1959 m-am renăscut la Cărpinet. Cei cu note mici la mate să rămână pe loc să le schimb notele. Nota 3 se corectează foarte ușor.
Eu doresc să vă aduc la cunoștință salutul doamnei Comănescu, salutul decanului de vârstă, născută în 1920; la 95 de ani e încă într-o formă intelectuală de invidiat!
Acestea fiind selectate și reproduse, doresc să vă mai pun la suflet faptul că masa și distracția s-au desfășurat la cote înalte la Impero.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (117 poze), accesați Galeria foto: La 40 de ani de la absolvirea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:53 Ora de vară a Europei de Est