Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primele ecouri după turneul naţional susţinut de Teatrul Regina Maria

Se întrevede un turneu rodnic

Primele ecouri după turneul naţional susţinut de Teatrul Regina Maria

În perioada 8-14 octombrie 2015, Teatrul Regina Maria a participat la trei festivaluri prestigioase care s-au desfăşurat în diferite oraşe ale României, precum: Festivalul Naţional de Comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini" din Galaţi, „Fest(in) pe Bulevard" al Teatrului Nottara din Bucureşti şi „Pledez pentru tine(ri)" al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

De la Festivalul Naţional de Comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini" din Galaţi ne-am întors încununaţi cu lauri. Câştigătorii au fost anunţaţi vineri, 16 octombrie, după 12 zile de festival, iar spectacolul LEONCE ŞI LENA a fost distins cu două premii importante şi două nominalizări, dintre care premiul pentru Cel mai bun spectacol şi Premiul publicului, ceea ce confirmă încă o dată succesul înregistrat de spectacol atât în rândul oamenilor de teatru, cât şi în cel al publicului larg.

Îndrăgita comedie a teatrului orădean a fost nominalizată şi pentru cea mai bună scenografie, creată de excepţionalul scenograf Adrian Damian, iar la categoria Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost nominalizat, pentru personajul Valerio, talentatul actor Richard Balint.
Juriul a fost format din apreciaţii actori Marius Bodochi şi Olga Delia Mateescu, scenografa Clara Lobonţ şi regizorul gălăţean Attila Vizauer, redactor-şef la Teatrul Naţional Radiofonic - Radio România Cultural şi prezidat de cunoscutul critic de teatru Ion Parhon.
La Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, aflat anul acesta la ediţia a III-a, Teatrul Regina Maria a fost invitat să participe cu spectacolul CHEIA, un text de Andras Forgach, în direcţia scenică a lui Victor Ioan Frunză, care a înregistrat un real succes la public. Spectacolul s-a jucat în afara concursului şi a făcut parte din secţiunea Criza limbajului - Limbajul crizei.
Festivalul „Pledez pentru tineri" încă nu a ajuns la final. Ultima zi de festival va fi în 22 octombrie, dar până atunci stăm cu sufletul la gură, deoarece UCIDEREA RITUALICĂ A LUI GORGE MASTROMAS a fost selecţionat de criticul de teatru Oltiţia Cîntec să participe în secţiunea concurs a festivalului. Juriul este format anul acesta din Maria Zărnescu (preşedinte) - teatrolog, critic de teatru, prof. asoc. dr. UNATC Bucureşti, Alina Herescu - scenograf şi Szabó K. Istvan - regizor de teatru, care va acorda următoarele premii: PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL, PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ REGIE, PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE, PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN ACTOR, PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ. Sperăm ca spectacolul regizat de Bobi Pricop să câştige cât mai multe premii, devenind astfel un motiv de mândrie nu numai pentru orădeni, ci şi pentru oraşul Piatra Neamţ, în care s-a născut regizorul. Cert este că vehemenţa apauzelor confirmă primirea excelentă de care s-a bucurat spectacolul în rândul publicului.
Felicitări tuturor!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:13:24 Ora de vară a Europei de Est