Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primele ecouri după turneul naţional susţinut de Teatrul Regina Maria

Se întrevede un turneu rodnic

Primele ecouri după turneul naţional susţinut de Teatrul Regina Maria

În perioada 8-14 octombrie 2015, Teatrul Regina Maria a participat la trei festivaluri prestigioase care s-au desfăşurat în diferite oraşe ale României, precum: Festivalul Naţional de Comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini" din Galaţi, „Fest(in) pe Bulevard" al Teatrului Nottara din Bucureşti şi „Pledez pentru tine(ri)" al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

De la Festivalul Naţional de Comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini" din Galaţi ne-am întors încununaţi cu lauri. Câştigătorii au fost anunţaţi vineri, 16 octombrie, după 12 zile de festival, iar spectacolul LEONCE ŞI LENA a fost distins cu două premii importante şi două nominalizări, dintre care premiul pentru Cel mai bun spectacol şi Premiul publicului, ceea ce confirmă încă o dată succesul înregistrat de spectacol atât în rândul oamenilor de teatru, cât şi în cel al publicului larg.

Îndrăgita comedie a teatrului orădean a fost nominalizată şi pentru cea mai bună scenografie, creată de excepţionalul scenograf Adrian Damian, iar la categoria Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost nominalizat, pentru personajul Valerio, talentatul actor Richard Balint.
Juriul a fost format din apreciaţii actori Marius Bodochi şi Olga Delia Mateescu, scenografa Clara Lobonţ şi regizorul gălăţean Attila Vizauer, redactor-şef la Teatrul Naţional Radiofonic - Radio România Cultural şi prezidat de cunoscutul critic de teatru Ion Parhon.
La Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, aflat anul acesta la ediţia a III-a, Teatrul Regina Maria a fost invitat să participe cu spectacolul CHEIA, un text de Andras Forgach, în direcţia scenică a lui Victor Ioan Frunză, care a înregistrat un real succes la public. Spectacolul s-a jucat în afara concursului şi a făcut parte din secţiunea Criza limbajului - Limbajul crizei.
Festivalul „Pledez pentru tineri" încă nu a ajuns la final. Ultima zi de festival va fi în 22 octombrie, dar până atunci stăm cu sufletul la gură, deoarece UCIDEREA RITUALICĂ A LUI GORGE MASTROMAS a fost selecţionat de criticul de teatru Oltiţia Cîntec să participe în secţiunea concurs a festivalului. Juriul este format anul acesta din Maria Zărnescu (preşedinte) - teatrolog, critic de teatru, prof. asoc. dr. UNATC Bucureşti, Alina Herescu - scenograf şi Szabó K. Istvan - regizor de teatru, care va acorda următoarele premii: PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL, PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ REGIE, PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE, PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN ACTOR, PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ. Sperăm ca spectacolul regizat de Bobi Pricop să câştige cât mai multe premii, devenind astfel un motiv de mândrie nu numai pentru orădeni, ci şi pentru oraşul Piatra Neamţ, în care s-a născut regizorul. Cert este că vehemenţa apauzelor confirmă primirea excelentă de care s-a bucurat spectacolul în rândul publicului.
Felicitări tuturor!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:49 Ora standard a Europei de Est