Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala Dacia s-a clasat pe locul II pe zona de Nord-Vest și pe locul I în Bihor

În cadrul proiectului Matematica digitală. Curriculum opțional și resurse educaționale pentru clasa a III-a

Școala Dacia s-a clasat pe locul II pe zona de Nord-Vest și pe locul I în Bihor

Proiectul POSDRU intitulat Matematica digitală. Curriculum opțional și resurse educaționale pentru clasa a III-a, derulat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 1 Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere Domeniul major de intervenție 1.1 Acces la educație și formare profesională inițială de calitate și-a desemnat câștigătorii.

Din cele opt regiuni de dezvoltare s-au înscris 478 de unități de învățământ (33 din București-Ilfov, 42 - Centru, 55 din Nord-Est, 97 din regiunea Nord-Vest, 65 din Sud, 95 din Sud-Est, 41 din Sud-Vest și 50 din regiunea de Vest). Bihorul a fost reprezentat de elevi din 27 de clase din 12 școli: patru clase de la Lic. T. Constantin Șerban din Aleșd (îndrumate de prof. Iaz Mariana Viorica, Motoca Felicia-Florica, Zifciak Ana și Ciavoi Andrea Hajnalka); o clasă de la Lic. T. Lucian Blaga (prof. Chereși Daniela-Ramona); trei clase de la Școala Gimnazială Dacia (îndrumate de prof. Bucșa Georgeta-Maria, Costin Maria și Hava Florica); trei de la Lic. Tehnologic Nr. 1 Dobrești (îndrumate de prof. Bondar Daciana, Știube Mariana și Copos Marius); cinci de la Școala Gimnazială Nr. 11 (îndrumate de prof. Nuță Angela, Vențel Sorina, Gliga Octavian, Kulcsar Gyongyi și Bozîntan Carmen); o clasă de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Sîntandrei (prof. Ghitea Mariana); două de la Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir (coordonate de prof. Bărcan Florina Flavia și Cîmpan Florica); o clasă de la Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești (prof. Ciuciu Olimpia-Viorica); o clasă de la Liceul de Arte din Oradea (prof. Bunica Valeria Florentina); două clase de la C.N. Iosif Vulcan (coordonate de prof. Clonda Angela Daniela și Mărincean Simona Anca); trei de la Lic. T. Nicolae Jiga din Tinca (coordonate de prof. Creț Stela, Drăgan Violeta Marioara și Lascu Luminița Corina) și o clasă de la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea (prof. Tămășan Ilinca Doina Ștefania).
Dacă Școala din Turț (județul Satu Mare) s-a clasat pe primul loc în regiunea noastră (Nord-Vest), cu 100 de puncte, pe locul secund s-a clasat Școala Gimnazială Dacia din Oradea, cu 99 de puncte, care ocupă primul loc la nivel de județ, urmată, pe locul al II-lea, de Școala din Buntești, cu 98 de puncte, Școala din Sîntandrei, cu 96 de puncte, de liceul Lucian Blaga și liceul din Dobrești, cu 95 de puncte fiecare, acestea fiind școlile câștigătoare, dar și celelalte școli bihorene au obținut punctaje frumoase: Iosif Vulcan - 94, Școala 11 și Oltea Doamna - 92, fiecare, Nicolae Jiga - 88, Dimitrie Cantemir - 85, Lic. de Arte - 83, iar liceul din Aleșd - 74, ne-a spus doamna profesor dr. Maria Donca, expert formator național, coordonator de proiect la nivelul județului Bihor.
Matematica digitală propune un conținut științific adaptat nevoilor elevilor, selectând în mod special acele elemente care creează dificultăți la clasă și în evaluările naționale; exercițiile pot fi lucrate pe niveluri diferite de dificultate și antrenează interesul elevilor pentru matematică; propune o abordare diferită a procesului de învățare-predare prin metode și conținut; include printre resursele sale educaționale și un ghid multimedia interactiv, care transformă elevul din spectator în participant activ la lecție, a adăugat doamna prof. dr. Maria Donca.
Directorul Școlii Dacia, dl profesor dr. Florian Hava, avea să ne prezinte premiile pe care le-au câștigat micii matematicieni în cadrul proiectului Matematica digitală: o tablă interactivă, un videoproiector, un laptop,10 tablete și licenţe de operare.
Ovidiu DAN

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:07 Ora de vară a Europei de Est