Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dezbatere pe tema modificărilor Codului muncii

Vineri, faţă în faţă cu sindicatele

Dezbatere pe tema modificărilor Codului muncii

Deputații Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa au organizat vineri, 16 octombrie 2015, în Sala mică a Primăriei Oradea, o nouă dezbatere cu tema „Modificările Codului muncii", de această dată, având ca invitați reprezentanți ai Sindicatelor.

Au răspuns invitației reprezentanți ai Blocului Național Sindical, Filiala Bihor, Cartel Alfa, Filiala Bihor, Sindicatul SIMCOR, Sindicatul CIVICA din Primăria Oradea, Sindicatul Transloc al OTL-SA Oradea, Sindicatul UAMT şi alții.
Doamna deputat Florica Cherecheș, moderatorul dezbaterii, a cerut participanților să îşi exprime punctele de vedere asupra proiectului de lege care a fost deja adoptat de Senat în mod tacit, proiectul urmând a primi votul final în Camera Deputaților. S-a cerut, ca la dezbaterea de săptămâna trecută cu marii angajatori din Oradea din sistemul public și privat, doar menționarea principiilor care trebuie să stea la baza elaborării unei soluții legislative care să determine flexibilitatea relațiilor angajat-angajator, și nu abordarea unor probleme punctuale. Acestea vor fi transmise în scris parlamentarilor, așa cum s-a convenit, pentru a fi luate în considerare la dezbaterile care vor avea loc în Parlament.
Discuția nu s-a mărginit doar la prevederile Codului muncii și a modificărilor recente, ci şi la Legea dialogului social, Legea sănătății şi securității în muncă şi alte legi referitoare la relația angajat-angajator.
Deputatul Ioan Cupșa a amintit că tendința europeană este de a flexibiliza şi a reduce birocrația în legislația muncii, în concordanță cu principiile stabilite în 2007 la Lisabona, unde, principiul cheie care a stat la baza discuțiilor a fost acela de flexicuritate. Flexibilitatea, adaptabilitatea și securitatea socială sunt cele trei principii care trebuie să guverneze raporturile juridice de muncă, raporturile dintre angajat, angajator și societate.
Reprezentanții sindicatelor prezente au apreciat invitația la dialog a deputaților liberali și faptul că li se solicită un punct de vedere. Domniile lor apreciază recentele modificări ale Codului muncii ca fiind oportune și necesare, considerând aberante ultimele modificări din 2011. Ei consideră că aceste modificări ar proteja atât interesele angajaților, cât şi pe cele ale sindicaliştilor. Au adus în discuție nevoia de a proteja sănătatea angajaților în ceea ce priveşte expunerea lor la noxe şi riscul de a face boli profesionale. Cer modificări legislative care să garanteze salarii mai mari astfel încât și pensiile să fie mai mari, precum și încheierea de contracte colective de muncă la nivel național. Mai solicită să se acorde o protecție mai mare sindicatelor prin luarea unor măsuri simple, cum ar fi introducerea în programul de lucru al liderilor acestora, timp pentru activitățile sindicale și crearea de facilități potrivite pentru desfășurarea activităților specifice. De asemenea, au afirmat că „normele de muncă ar trebui făcute de un for independent și nu de angajatori", criticând „abuzul unor angajatori de a încheia cu preponderență, contracte de muncă pe perioadă determinată".
Sindicatele şi-au manifestat nemulțumirea față de lipsa unui punct de vedere al Guvernului, solicitat în nenumărate rânduri.
O altă temă dezbătută pe larg a fost formarea profesională inițială și continuă. Există prea mulți angajați necalificați în Oradea, ceea ce menține nivelul salarial foarte scăzut și există un dezinteres al tinerilor pentru a urma cursurile unei școli profesionale și a dobândi o calificare cerută pe piața muncii. În acest context, deputatul Florica Cherecheş a menționat demersurile făcute pentru introducerea orientării școlare și profesionale în ciclul gimnazial și a promovării învățământului profesional în rândul părinților și elevilor din ciclul gimnazial. A menționat, de asemenea, și eforturile de modificare a Legii Educației în acest domeniu pentru că învățământul profesional în sistem dual este o necesitate în România şi va avea ca efect creșterea gradului de angajare a tinerilor, aşa cum se întâmplă în alte țări.
În acest context, sindicaliştii au adus la cunoştința deputaților și problemele de la AJOFM legat de finanțarea ineficientă și deficitară a formării profesionale, afirmând că banii se termină repede și majoritatea șomerilor nu apucă să urmeze cursuri de calificare sau recalificare în perioada de șomaj sau în cea de pauză de activitate a unor companii.
Toți participanții au căzut de acord că e nevoie să se crească numărul de angajați și să existe un dialog permanent între toți factorii implicați. Deputații PNL și-au notat punctele de vedere ale sindicaliştilor, așteaptă propunerile lor concrete pe modificările Codului muncii și și-au manifestat disponibilitatea pentru întâlniri viitoare, în care să dezbată alte teme de interes comun.
Partidul Național Liberal a inițiat o serie de dezbateri şi consultări în toată țara, pe modificările Codului muncii, pentru a elabora o legislație modernă, europeană, care să îi satisfacă deopotrivă și pe angajați şi pe angajatori. Propunerile venite de la cele două părți vor fi analizate cu seriozitate și responsabilitate în următoarea perioadă de timp.
Deputat PNL
Florica Cherecheș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:17 Ora de vară a Europei de Est