Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferinţa Semnele nonverbale ale comportamentului disimulant şi depistarea lor rapidă

Începând din luna decembrie, pentru prima oară la Oradea,

Conferinţa Semnele nonverbale ale comportamentului disimulant şi depistarea lor rapidă

Conferinţa va fi structurată pe două module: Învaţă să vezi ce gândesc alţii; Importanţa comunicării nonverbale în descoperirea, prevenirea şi investigarea infracţiunilor.

Deschiderea ciclului de conferinţe va avea loc joi, 10 decembrie 2015, ora 10,00, la Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor.
Prezentarea lectorilor conferinţei
Lector: ELENA-ANA IANCU (născută NECHITA)
Este doctor în drept, profesor abilitat, conducător de doctorat în domeniul drept, membru al Şcolii Doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti; profesor titular la Universitatea Agora din Oradea; profesor asociat la Universitatea de Vest din Timişoara; director al Centrului Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Oradea; profesor titular de modul Jean Monnet, formator, autor/coautor la 9 cărţi, 38 de articole în reviste cu flux internaţional, 48 de articole/studii în volume ale conferinţelor, coordonator ştiinţific la 3 volume, autor la o carte de poezii, director/membru în 18 granturi/proiecte, fondator a 3 reviste. Direcţii de cercetare: criminalistică, drept penal, libera circulaţie a persoanelor în spaţiul UE.
Lector: MIRCEA N. STOIAN
Actor, ziarist, formator, consultant în comunicare nonverbală
Absolvent al IATC 1981.  Prezenţă notabilă în presa scrisă şi televiziune. Ca actor a  lucrat cu regizori de prestigiu: Francis Ford Coppolla, Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier. Fost director de comunicare al cotidianului ZIUA, 35 de ani în film şi 23 de ani de experienţă în presa scrisă şi televiziune. Peste 3.000 de ore de prezenţe în direct la zeci de emisiuni de televiziune. Fost consilier senatorial pe probleme de comunicare; specializat în comunicare nonverbală.
Prezentare module
Prin modulul intitulat IMPORTANŢA COMUNICĂRII NONVERBALE ÎN DESCOPERIREA, PREVENIREA ȘI INVESTIGAREA INFRACŢIUNILOR, lectorul Elena-Ana IANCU îşi propune: să contribuie la dezvoltarea personală a cursanţilor prin oferirea noţiunilor specifice comportamentului nonverbal folosit în activităţile desfăşurate de participanţii în procesul penal în funcţie de planul situaţional; să sublinieze importanţa cunoaşterii, exersării, folosirii şi stăpânirii mecanismelor care pot duce la codificarea/decodificarea semnelor nonverbale în procesul de identificare criminalistică, precum şi în relaţionarea desfăşurată de membrii unei echipe de investigare; să evidenţieze efectele pozitive sau negative care pot fi cauzate de rutină, specificul unei profesii juridice, de alţi factori obiectivi sau subiectivi în timpul desfăşurării activităţilor tactice specifice investigării infracţiunilor; să iniţieze discuţii din care să reiasă importanţa şi raportul dintre comunicarea scrisă - comunicarea verbală - comunicarea nonverbală în metodologia investigării infracţiunilor, validarea sau invalidarea declaraţiilor, influenţarea convingerii intime.
Modulul INVAŢĂ SĂ VEZI CE GÂNDESC ALŢII este o modalitate eficientă de a avea la îndemână mijloacele necesare depistării rapide a comportamentului disimulant. Modulul este atât un instrument de cunoaştere personală a celor cu care se intră în contact direct, cât şi o armă redutabilă în mâna celui care învaţă să stăpânească elementele comunicării nonverbale. Prin acest modul se oferă posibilitatea unei interpretări corecte a semnelor şi microsemnalelor oferite involuntar de interlocutor.
Este un program flexibil şi explicit, cu aplicabilitate imediată, conceput special pentru o cât mai mare şi mai rapidă asimilare a elementelor constitutive ale limbajului nonverbal şi paraverbal. Modulul se axează pe depistarea şi anihilarea efectelor minciunii, şi depistarea intenţiilor reale ale partenerului de discuţii.
Avantaje
Face posibilă depistarea minciunii; Ajută la o mai bună înţelegere a intenţiilor ascunse; Oferă soluţiile necesare pentru contracararea efectelor minciunii şi manipulării; Stabileşte premisele necesare pentru luarea unei decizii corecte.
Durata 240 de minute, cu o pauză de 20 de minute
Data, ora şi locul defăşurării
Evenimentul se va desfășura joi, 10 decembrie 2015, ora 10.00, la Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, iar vineri, 11 decembrie, ora 15,00, în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Municipiului Oradea; organizatori și gazde: Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor și Poliția Locală, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Bihor și Centrul Euroregional de Prevenire și Combatere a Criminalității Transfrontaliere.
Taxă de participare 100 lei/persoană, TVA inclus.
Se asigură suportul de curs în format electronic, cafea, răcoritoare, apă, gustări.
Înscrieri la telefon 0745/301.039.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 12:00:19 Ora de vară a Europei de Est