Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cinste şi onoare eroilor neamului românesc

Salonta

Cinste şi onoare eroilor neamului românesc

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii", spunea marele patriot român Nicolae Iorga.

Călăuziţi de acest îndemn istoric, membrii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, împreună cu militari ai Garnizoanei Oradea, elevi din Salonta ai Colegiului Naţional „Teodor Neş" şi Asociaţia „Neamunit", Filiala Bihor, au îngrijit mormintele eroilor Diviziei 1 Infanterie -Instrucţie care au căzut la datorie pentru eliberarea oraşului Salonta în septembrie 1944.
La activitatea desfăşurată sâmbătă, 10 octombrie, în Cimitirul municipal, au participat cadre didactice şi elevii coordonaţi de prof. Vasile Haş, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Teodor Neş" din Salonta, o delegaţie a Garnizoanei Oradea, membri ai Asociaţiei „Neamunit", Filiala Bihor.
Prezent la eveniment, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Filiala Bihor (ANCMRR Bihor), generalul de brigadă în rezervă, profesor universitar Vasile Creţ, le-a prezentat elevilor o scurtă lecţie de istorie despre evenimentele din Primul şi Al Doilea Război Mondial. Preotul paroh Nicolae Marian a susţinut cu solemnitate un „Te Deum" spre pomenirea eroilor neamului românesc care au eliberat oraşul de sub ocupaţia fascisto-hortystă şi care odihnesc acum în Cimitirul din Salonta.
Evenimentul s-a regăsit în seria de manifestări patriotice din cadrul proiectului „Un erou, o floare", organizată de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor. Elevii Colegiului Naţional „Teodor Neş" din Salonta şi membrii Asociaţiei „Neamunit" au îngrijit mormintele eroilor şi au rescris însemnele de căpătâi. Organizatorii şi-au exprimat încrederea că gestul lor nu rămâne singular şi va atrage şi alte manifestări similare de exprimare a respectului pe care noi toţi îl datorăm ostaşilor români care au căzut în războaie pentru apărarea României. Prin îndemnul versurilor patrotice: „Presăraţi pe-a lor morminte, ale laurilor foi/ Spre a fi mai dulce somnul, fericiţilor eroi./ Ridicaţi pe piramida nemuririi, faima lor,/ Scris în cărţile de aur, cântecul nemuritor", Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor le mulţumeşte tuturor participanţilor la activităţile de cinstire a memoriei eroilor neamului din oraşul Nucet şi din municipiul Salonta.
Sorin PETRACHE

Trimite email
marți, 1 aprilie 2025, 13:32:52 Ora de vară a Europei de Est