Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Bazându-ne pe înţelegerea trecutului, să putem construi un viitor pentru comunitatea noastră”

Manifestări de Ziua Oradiei

„Bazându-ne pe înţelegerea trecutului, să putem construi un viitor pentru comunitatea noastră”

Ieri (luni, 12 octombrie 2015), am avut parte de o zi mohorâtă de toamnă, cu o ploaie mocănească ce i-a ţinut în case pe orădeni, dar şi pe unii consilieri locali, care nu au onorat şedinţa festivă programată de Ziua Oradiei.

Primarul urbei, dl inginer Ilie Bolojan, a cuvântat ca un „istoric", chiar dacă îl avea alături pe dl prof. univ. dr. Gabriel Moisa, pregătit cu o prelegere referitoare la cele două evenimente invocate: 12 octombrie 1918 şi 12 octombrie 1944...
Cu „Istoria Transilvaniei" pe masă, referindu-se la succesiunea de evenimente ce au avut loc în toamna anului 1918, dl primar a vorbit precum rectorul şi istoricul clujean Ioan Aurel Pop...
„E bine să ne reamintim aceste momente în aşa fel încât, bazându-ne pe înţelegerea trecutului, să putem construi un viitor pentru comunitatea noastră", a spus dl primar. Pornind de la Primul Război Mondial, socotit ca „un momentul de cotitură în istoria Europei (pentru că „a dus la dărâmarea a trei imperii" şi „a generat formarea, în toată Europa, a noilor state naţionale"), şi urmărind succesiunea de evenimente importante, dl primar a ţinut să dezvolte momentul Oradea,12 octombrie 1918, de la întrunirea conducerii Partidului Naţional Român din Transilvania în casa avocatului orădean Aurel Lazăr (a comitetului executiv, sub conducerea lui Teodor Mihali), la deciziile luate şi tot demersul întreprins (inclusiv citirea Declaraţiei de autodeterminare în Parlamentul de la Budapesta, în 18 octombrie)... şi până la organizarea şi desfăşurarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, fiind evidenţiate personalităţile de seamă, „liderii politici importanţi, cu viziune, care au reuşit să canalizeze lucrurile spre o direcţie normală... lideri importanţi cărora le suntem recunoscători pentru tot ce au înfăptuit. Parcă ne-am dori nişte lideri de gabaritul acestora şi în aceste vremuri în care poate România are nevoie de un reviriment important. Şi atunci şi astăzi, suntem într-un context în care nu avem cum să ne luăm deciziile de unii singuri. Suntem într-un context european şi global care ne influenţează vrând-nevrând şi de care trebuie să ţinem seama... Parcă ne-am dori să avem şi nişte lideri europeni mai puternici, de tipul celor din perioada respectivă care să ia decizii mai bune pentru întreaga Europă". Revenind „acasă", dl primar ne-a supus atenţiei un citat luat din „Istoria Transilvaniei", un pasaj din textul distinsului istoric clujean Ioan Aurel Pop, referitor la actuala Transilvanie, care nu mai seamănă cu Transilvania de odinioară, chiar dacă „urmele istoriei sunt peste tot". „Transilvania este astăzi o parte a României şi a Europei, în acelaşi timp, dar mai presus de toate este patria primitoare a tuturor locuitorilor săi. Pentru prima oară în istorie sunt acum premisele pentru ca toţi locuitorii ei să fie şi să se simtă egali la ei acasă... Amintirile trecutului sunt un patrimoniu de nepreţuit, iar păstrarea lor este un atribut al popoarelor civilizate. Entitatea Transilvaniei este un dat al trecutului, dar, în acelaşi timp, ne însoţeşte peste tot astăzi sub ochii noştri. E singurul loc din Europa unde o biserică bizantină stă lângă o bazilică romanică, lângă o biserică gotică şi lângă alta barocă, toate vecine cu o sinagogă. E singurul loc în care un locaş de cult ortodox există la câţiva paşi de unul greco-catolic, de unul calvin, de altul luteran sau unul italian. Aceasta spune mai mult despre convieţuirea paşnică decât despre conflicte, iar mesajul acestei lucrări este generos: Trecutul trebuie cunoscut nu pentru încrâncenare şi răzbunare, ci pentru destindere şi înţelegere".
La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, dragii mei!"
Cu aceste urări şi-a încheiat dl primar Ilie Bolojan discursul.
După prelegerea d-lui profesor universitar Gabriel Moisa, şedinţa festivă a Consiliului local s-a încheiat, iar de la ora 12.00, manifestările de Ziua Oradiei au continuat, sub cerul plumburiu şi sub stropii de aur ai toamnei, în Parcul 1 Decembrie.
Manifestări în Parcul 1 Decembrie, la Casa Memorială şi la Statuia lui Aurel Lazăr
După salutul, onorurile militare şi intonarea Imnului de Stat, preotul militar al Garnizoanei şi soborul au oficiat un Te-Deum. Cei doi vorbitori (de la Primărie), dl prof. univ. dr. Gabriel Moisa şi dl primar Ilie Bolojan, au rostit alocuţiuni, rezumând, având în vedere condiţiile meteo total neprietenoase. Membrii Corului „Traian Moşoiu" şi-au scurtat şi ei recitalul (la trei piese), după care la Statuia Ostaşului Român au fost depuse jerbe şi coroane de flori. Chiar dacă şcolarii mici s-au retras în glorie şi uzi din careu, liceenii (de la „Lazăr", „Gojdu", „Eminescu", „Ep. Roman Ciorogariu", „Iuliu Maniu", „Lucian Blaga" şi „C-tin Brâncuşi"...), precum şi „dacii" (liberi - elevi ai Şcolii Gimnaziale „Dacia", însoţiţi de dl director, prof. dr. Florian Hava şi d-ra prof. Alexandra Zamfir) au rămas pe poziţii şi au mers până la capăt, depunând jerbe şi coroane la Statuia Ostaşului Român.
Jerbe şi coroane au fost depuse apoi la Casa Memorială şi la Statuia lui Aurel Lazăr.
Dumnezeu să binecuvânteze Oradea şi pe cetăţenii săi, vorba vrednicului său primar, dl ing. Ilie Bolojan.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Bazându-ne pe înţelegerea trecutului, să putem construi un viitor pentru comunitatea noastră”.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:34:44 Ora standard a Europei de Est