Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” Nr. 10

Dacă e weekend, avem o nouă lectură specială

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” Nr. 10

Dl rector Ioan Dziţac ne propune o lectură pe cinste la ceasul „Toamnei orădene", printre picăturile de ploaie: să zăbovim asupra revistei de cultură „Curtea de la Argeş, numărul din octombrie.

În editorial, dl redactor-şef Gheorghe Păun ne povesteşte cum a fost la Chişinău în 31August 2015, în şi de Ziua Limbii române, concluzionând că „pentru Basarabia istoria nu mai are răbdare. Basarabia va trebui curând să aleagă. La fel ca şi acum o sută şi ceva de ani". Domnul Eminescu a scris în „Timpul"din 26 februarie 1881 despre Electivitatea magistraturii, iar noi citim astăzi în pag.2, iar ceva mai jos: Clubul revistei - O ediţie de colecţie. Horia Bădescu scrie Sfatul bătrânilor, privind la „cele cinci făpturi de piatră (monumentalul ansamblu al lui Vida Geza) aşezate în semicerc - „ceata oamenilor bătrâni şi buni" - cum li se spunea mai demult, încovoiaţi de ani şi de povara vieţii, dar şi de adevărurile multe şi cele mai multe dureroase pe care le aflaseră şi le strânseseră nu doar pe umeri, ci şi în memoria lor de oameni bătrâni şi buni..." Dragoş Vaida ne aduce în atenţie Omul de cultură şi istoria de lângă noi, pornind de la Lucian Blaga - 1.Istoria şi filosofia culturii (în dezvoltarea socială), urmate de 2.Filonul de critică socială la Eminescu, Maiorescu şi Haret. În reflecţiile sale despre Evanghelia după Luca, Cristian Bădiliţă ajunge la Pescuitul miraculos. Citiţi şi vă cutremuraţi în Podul de reviste Albumul Basarabiei în jurul marelui eveniment al Unirii şi Despre căpitanul Gheorghe V. Andronache.de Ion Vlas. Claudia Voiculescu publică Emil Panaitescu şi Columna lui Traian, iar Gheorghe Vlad ne sensibilizează cu doamna Elena Cuza „una dintre cele mai iubite şi respectate femei din secolul al XIX-lea, datorită calităţilor sale deosebite, fiind apreciată nu doar pentru frumuseţea fizică, ci şi pentru sufletul său delicat, pentru modestia sa, pentru generozitatea, spiritul de sacrificiu şi dărnicia ei". Gândind la Centenarul Unirii (de la 1 Decembrie 2018) şi auzindu-i pe unii şi pe alţii, Marian Nencescu chiar se entuziasmează la gândul că la 1 decembrie 2018 ar putea fi inaugurată „Autostrada Unirii, care să lege Bucureştiul de Cluj-Napoca, cu trecere prin Alba Iulia, cu acces spre celelalte oraşe-simbol ale provinciilor istorice româneşti Cernăuţi şi Chişinău..." Apropo de valul migraţionist, Nicolae Melinescu se întreabă: Şi noi, românii, încotro? Cine rezolvă marea ameninţare umanitară? În Dialoguri esenţiale, Octavian Curpaş scrie despre un român erudit, Constantin Sperneac-Wolfer, născut în Timişoara, în prezent avocat de succes în Germania. După un serial fluviu cu marea Chină, Ion Pătraşcu îşi începe Povestirile persane (şi cursa lungă) cu Şeherezada („cea cu har dumnezeiesc de naratoare"). Înainte să vă lăsăm să lecturaţi revista în voie, la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro ne oprim la cele două Orizonturi SF ale lui Dan D.Farcaş şi Mircea Opriţă. În articolele precedente, D.D.F. a prezentat câteva argumente care să ilustreze modul în care viaţa putea să apară pe Pământ, iar M.O. se opreşte la poemele în proză ale lui George Suru, oferindu-ne pe „tavă" un grupaj de schiţe lirice pe teme SF.
Ovidiu DAN  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:18:13 Ora standard a Europei de Est