Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O dezbatere cu tema „Modificările Codului muncii”

Parlamentarii bihoreni ai P.N.L. au organizat vineri

O dezbatere cu tema „Modificările Codului muncii”

Parlamentarii bihoreni ai Partidului Naţional Liberal, respectiv Florica Cherecheş, Lucia Varga şi Ioan Cupşa, au organizat vineri, 9 octombrie 2015, în Sala mare a Primăriei Oradea, o dezbatere cu tema „Modificările Codului muncii".

La dezbatere au participat reprezentanţi ai celor mai mari angajatori din Oradea, companii, cum ar fi: Faist, Comau, Connectronics, Benvenutti, Essers, angajatori din sistemul public, cum ar fi: Universitatea Oradea, Primăria Oradea şi câteva instituţii subordonate, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, precum şi asociaţii patronale, cum ar fi: Federaţia Patronilor Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, CNIMMR.
Deputatul Ioan Cupşa, moderatorul dezbaterii, a cerut participanţilor să îşi prezinte punctele de vedere asupra proiectului de lege care a fost deja adoptat de Senat în mod tacit, proiectul urmând a primi votul final în Camera Deputaţilor. S-a cerut doar menţionarea principiilor care trebuie să stea  la baza elaborării unei soluţii legislative care să  determine flexibilitatea relaţiilor angajat-angajator, în contextul unei distribuiri echilibrate în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile partenerilor unui contract de muncă şi nu abordarea unor probleme punctuale.
Participanţii şi organizatorii au fost de acord că amendarea Codului Muncii este inoportună atât pentru că de la ultima modificare, în 2011, nu au survenit schimbări esenţiale pe plan economic sau social care să le justifice, cât şi pentru că atacă competitivitatea şi performanţa economiei româneşti, traducându-se în costuri suplimentare cu forţa de muncă şi echivalând cu suportarea costurilor de producţie de către consumatorii finali sau chiar cu dispariţia de locuri de muncă sau a unor afaceri. Modificările nu lezează doar interesele angajatorilor, dar şi pe ale angajaţilor, susţinându-i doar pe angajaţii leneşi, cum menţiona reprezentatul unei companii şi nu pe cei harnici şi productivi, care reprezintă aproximativ 85 % din totalul angajaţilor. În opinia angajatorilor, acest proiect de modificare aduce o imixtiune gravă în planul de afaceri al fiecărei companii şi în gestionarea resurselor umane cu impact direct asupra adaptabilităţii angajatorilor la dinamica pieţei şi la o creştere semnificativă a birocraţiei în domeniu. 
Reprezentantul unei alte companii a afirmat că există un mare interes pentru colaborare între angajaţi şi angajatori pentru că nu pot exista unii fără alţii şi e necesar să se ajungă la un echilibru între părţi.
Un alt participant s-a referit la „neseriozitatea conţinutului", afirmaţia făcând referire la faptul că nu s-a luat în considerare principiul parteneriatului.
S-a discutat la nivelul principiilor, dându-se şi câteva exemple concrete de modificări aberante, cum ar fi faptul că, potrivit modificărilor, un angajator nu ar putea concedia un angajat pe motiv de incompetenţă, angajatorul nu ar mai putea să-şi recupereze un prejudiciu cauzat de angajat prin încheierea unui acord cu acesta, ci doar prin instanţă sau că, la angajare, ar trebui să se aleagă între interviu şi proba practică. S-au mai menţionat alte exemple concrete de modificări absolut nepotrivite cum ar fi cele legate de plata concediului de boală, plata orelor suplimentare, recuperarea acestora. Există şi modificări care ar încuraja munca la negru, aspru criticate de participanţi.
Deputaţii PNL au cerut invitaţilor lor să trimită observaţiile şi comentariile lor în scris, cu propuneri concrete de amendarea legii.
Mai multe voci au cerut în mod categoric parlamentarilor să respingă proiectul de lege, nu doar să depună amendamente şi deputaţii au fost de acord cu această abordare pentru că exprimă şi opinia PNL.
Peste o săptămână, parlamentarii vor invita sindicatele orădene să-şi spună părerea despre acelaşi proiect legislativ, pentru a avea şi punctele lor de vedere şi a lua deciziile cele mai potrivite în procesul de legiferare.
(P.B.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:34 Ora de vară a Europei de Est