Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Internațională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

5 Octombrie

Ziua Internațională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Luni, 05.10.2015, s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Eucaţiei la Hotel Continental Forum, în cadrul dezbaterii de suflet „Măria Sa, Dascălul".

Într-o atmosferă caldă, alături de foşti colegi şi elevi, inspectori şcolari, directori şi profesori universitari, au fost sărbătoriţi profesori de prestigiu, care au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea învăţământului bihorean. Aceştia sunt: d-na prof. Lucia Catarig, d-na prof. Maria Oniţa, dl. prof. Dorel Tifor, dl prof. Gheorghe Nan, dl. prof. Bartos-Elekes Istvan.
Doamna director al Casei Corpului Didactic a Judeţului Bihor, prof. Carmen Bodiu, a deschis activitatea, adresând un cuvânt de bun venit invitaţilor, inspectori şcolari şi directori ai unităţilor de învăţământ din Oradea, subliniind importanţa celei mai nobile misiuni din câte există, aceea de a fi dascăl. La acest eveniment au fost prezenţi: insp. şc. gen. prof. Alin Novac-Iuhas, insp. şc. gen. adj. Kery Hajnal, insp. şc. Sele Tunde, insp. şc. Felicia Ianţa, insp. şc. Silviu Torjoc, director adjunct, prof. Nicoleta Negrean - Şcoala Gimnazială Nr.11, director, prof. Ioan Pirtea - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", director, prof. Gheorghe Troie - Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", lector univ, prof. Alina Brihan, jr. Claudia Timofte, reprezentant al Instituţiei Prefectului Bihor. 
La ceas aniversar s-au scos la lumină biografiile unor cadre didactice de excepţie. D-na director Carmen Bodiu a asigurat regia de montaj a acestei manifestări de suflet, creând întregului auditoriu puncte de acces pentru recuperarea timpului: „Case de gânduri, într-o toamnă blândă ce-şi lasă pânzele să plutească în aer ca fire de memorie, pentru ca cele două feţe ale filei, trecut şi viitor să se conjuge la timpul prezent...Trecând pragul unei astfel de case, ai sentimentul că întregul univers s-a condensat în acest loc şi în acest moment, căci timpul nu are regularitate, el se subţiază sau se uniformizează după anotimp sau după ... trăirile noastre".
Pentru început lumina reflectoarelor s-a oprit asupra unui cadru didactic model, profesoară de muzică şi în acelaşi timp artistă, d-na Lucia Catarig. Prezentarea a fost făcută de doamna prof. dr. Elisabeta Ile. Odată introduşi într-o atmosferă în care fiecare educator este o fiinţă de neînlocuit, un actor unic în teatrul existenţial, sunt invitaţi elevii de la Liceul de Artă să încânte auditoriul cu priceperea şi talentul lor. Urmează o nouă poveste despre întruchiparea seriozităţii, a profesionalismului, a sincerităţii şi a purităţii. Povestea este spusă de d-na prof. metodist Florin Szabo, iar protagonista este d-na Maria Oniţa, fost director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", un cadru didactic de excepţie.
Este chemat la rampă  unul dintre „cei mai stimaţi şi mai iubiţi profesori din Bihor" (Oameni din Bihor, Stelian Vasilescu), un profesor carismatic, cu o personalitate excepţională, de un dinamism debordant. Este vorba despre dl. Dorel Tifor, fost director al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu", iar prezentarea este făcută de d-na  prof. metodist Diana Popa.
Luminile reflectoarelor poposesc pentru câteva minute pentru a pune în lumină traseul parcurs de un educator de prestigiu, un om integru, dl învăţător Gheorghe Nan, fost inspector şcolar pentru învăţământul primar. Prezentarea o susţine d-na prof. metodist dr. Rodica Popa.
Elevii de la Palatul Copiilor Oradea, prin bunăvoinţa d-lui director Dan Peter ne demonstrează felul în care adevăratele valori, tradiţia şi autenticitatea rezistă în timp.
Cea de-a cincea poveste de viaţă se centrează pe profesionalism, cercetare şi inovaţie protagonistul fiind prof. Bartos-Elekes Istvan, iar povestitor, d-na prof. Konrad Katalin.
Domnul insp. gen. Alin Novac-Iuhas le adresează tuturor celor prezenţi la eveniment  cuvinte de apreciere, manifestându-şi respectul pentru cei evidenţiaţi astăzi, cadre didactice de mare valoare, care au strălucit încă o dată în lumina rampei.
Doamna director încheie emoţionantul eveniment subliniind importanţa vocaţiei în cariera didactică şi a pasiunii cu care s-au dăruit cei care vor rămâne în sufletele noastre adevăraţi mentori. Frumosul din oameni trebuie revelat şi împărtăşit.
În finalul dezbaterii, d-na director a mulţumit sponsorilor: d-lui Ghib Ionel, director al firmei de transport Lancetti care şi în acest an, a asigurat frumoasele plachete înmânate distinşilor oaspeţi şi d-lui Pop Andrei, Hotel Continental Forum Oradea, pentru locaţia festivă a evenimentului.
Cu vădită emoţie pe chipuri, distinşii oaspeţi au fost surprinşi de atmosfera şi primirea călduroasă a gazdelor, felicitând Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor pentru generoasa iniţiativă.
Prof. Diana Popa,
metodist CCD Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Ziua Internaţională a Educaţiei, sărbătorită de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:09:44 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...