Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

25 de ani de la înfiinţarea Liceului Tehnologic „Horea”, Marghita

La aniversară

25 de ani de la înfiinţarea Liceului Tehnologic „Horea”, Marghita

Luni, 5 octombrie 2015, Liceul Tehnologic „Horea" Marghita a îmbrăcat haine de sărbătoare. A avut loc aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea liceului, prilej de mare bucurie atât în rândul dascălilor, cât şi al elevilor.

Inaugurat cu un sfert de veac în urmă, la 1 septembrie 1990,  acest liceu a luat fiinţă prin transfomarea Şcolii Profesionale de mecanici agricoli în Grupul Şcolar Agricol, devenind, ulterior, Liceul Tehnologic „Horea".
Aniversarea a 25 de ani de la înfiinţare este un  omagiu adus acestei prestigioase organizaţii şi totodată o expresie a sentimentului de respect faţă de generaţiile tinere de elevi care se pregătesc aici pentru muncă şi pentru viaţă. Sărbătorirea unui sfert de secol de activitate a LICEULUI TEHNOLOGIC HOREA a constituit pentru toţi  un prilej de a împărtăşi bucuria lucrurilor de valoare şi de a contura perspective noi care vor deveni, prin munca în echipă, realităţi pe care le dorim. La ceas aniversar, părinţi, elevi şi profesori arată întregii comunităţi reuşitele activităţii lor comune, ca temelie pentru şcoală şi noi speranţe, ce vor să facă din „Horea" un spaţiu al fiecăruia şi al tuturor.
Cu prilejul jubileului, în cadrul unităţii de învăţământ au avut loc o serie de activităţi ştiinţifice şi  educative, menite să răspundă aşteptărilor unui public vast şi diversificat. Ziua a debutat cu trei activităţi importante, desfăşurate în paralel, urmate de un program artistic.
Simpozionul - concurs AZI ELEV - MÂINE ANTREPRENOR, coordonat de d-na prof. ec. Gabriela-Olimpia Sabău, a oferit posibilitatea activării şi potenţării valenţelor antreprenoriale ale elevilor din şcoală, acordând şansa de a valorifica în viitor exemplele de bune practici în vederea racordării demersului didactic la coordonatele economice naţionale şi europene. Elevii şi-au propus să contureze prin materialele realizate „Profilul antreprenorului de succes" în cadrul unui concurs tematic.
Concursul „Fermier pentru o zi", coordonat de prof. Traian Timar, şi-a propus să demonstreze tuturor că a fi elev la „Horea" nu înseamnă a învăţa doar teorie, pentru că această instituţie formează specialişti în domeniul agriculturii, capabili în orice moment de a face performanţă. Pentru a-şi dovedi calităţile de buni fermieri elevilor le-au fost testate abilităţile practice de către un juriu exigent format din specialişti în domeniu.
Unul dintre cele mai aşteptate momente a fost tradiţionala competiţie sportivă „Cupa Horea", coordonată de prof. Cristian Chirobocea, constând într-un meci de fotbal disputat între cele mai bune echipe din şcoală.
Programul festiv a debutat cu discursul domnului director, prof. dr. Remus Mircea Sabău. Cu acest prilej a fost prezentat istoricul liceului, principalele proiecte desfăşurate în cadrul unităţii, dar şi planurile de viitor care urmăresc să vină atât în întâmpinarea cerinţelor elevilor, cât şi a personalului şcolii.
La manifestătile dedicate aniversării a 25 de ani de învăţământ liceal au fost prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, ai comunităţii locale, reprezentanţi ai mediului academic, profesori, antreprenori şi foşti elevi ai liceului, mulţi dintre aceştia elogiind prin scurte cuvântări rezultatele obţinute de această organizaţie educaţională, afirmându-şi totodată susţinerea, deschiderea şi disponibilitatea pentru viitoare colaborări.
Finalul manifestărilor a fost marcat de câteva momente artistice, printre invitaţi numărându-se Andreea Puşcaş, Patrick Antal şi Ansamblul Crişana. În încheiere, elevii liceului au încercat să-şi pună în valoare şi talentul actoricesc interpretând două scenete, sub coordonarea  profesoarelor de Limba şi literatura română, Iulia Susan şi Foldeşi Roxana („Un pedagog de şcoală nouă - O inspecţiune", de I.L.Caragiale şi  „Horea, Cloşca şi Crişan".
Dacă  tragem linie şi adunăm, a fost o zi minunată, în care deopotrivă elevii şi cadrele didactice au arătat că „nu trebuie să ne uităm trecutul".
Prof. Iulia-Maria Susan
Prof. Semida Ilieş
Prof. ec. Gabriela Olimpia Sabău
Consilier educativ Alina Maria Capota
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: 25 de ani de la înfiinţarea Liceului Tehnologic „Horea”, Marghita.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:04:02 Ora standard a Europei de Est