Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

25 de ani de la înfiinţarea Liceului Tehnologic „Horea”, Marghita

La aniversară

25 de ani de la înfiinţarea Liceului Tehnologic „Horea”, Marghita

Luni, 5 octombrie 2015, Liceul Tehnologic „Horea" Marghita a îmbrăcat haine de sărbătoare. A avut loc aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea liceului, prilej de mare bucurie atât în rândul dascălilor, cât şi al elevilor.

Inaugurat cu un sfert de veac în urmă, la 1 septembrie 1990,  acest liceu a luat fiinţă prin transfomarea Şcolii Profesionale de mecanici agricoli în Grupul Şcolar Agricol, devenind, ulterior, Liceul Tehnologic „Horea".
Aniversarea a 25 de ani de la înfiinţare este un  omagiu adus acestei prestigioase organizaţii şi totodată o expresie a sentimentului de respect faţă de generaţiile tinere de elevi care se pregătesc aici pentru muncă şi pentru viaţă. Sărbătorirea unui sfert de secol de activitate a LICEULUI TEHNOLOGIC HOREA a constituit pentru toţi  un prilej de a împărtăşi bucuria lucrurilor de valoare şi de a contura perspective noi care vor deveni, prin munca în echipă, realităţi pe care le dorim. La ceas aniversar, părinţi, elevi şi profesori arată întregii comunităţi reuşitele activităţii lor comune, ca temelie pentru şcoală şi noi speranţe, ce vor să facă din „Horea" un spaţiu al fiecăruia şi al tuturor.
Cu prilejul jubileului, în cadrul unităţii de învăţământ au avut loc o serie de activităţi ştiinţifice şi  educative, menite să răspundă aşteptărilor unui public vast şi diversificat. Ziua a debutat cu trei activităţi importante, desfăşurate în paralel, urmate de un program artistic.
Simpozionul - concurs AZI ELEV - MÂINE ANTREPRENOR, coordonat de d-na prof. ec. Gabriela-Olimpia Sabău, a oferit posibilitatea activării şi potenţării valenţelor antreprenoriale ale elevilor din şcoală, acordând şansa de a valorifica în viitor exemplele de bune practici în vederea racordării demersului didactic la coordonatele economice naţionale şi europene. Elevii şi-au propus să contureze prin materialele realizate „Profilul antreprenorului de succes" în cadrul unui concurs tematic.
Concursul „Fermier pentru o zi", coordonat de prof. Traian Timar, şi-a propus să demonstreze tuturor că a fi elev la „Horea" nu înseamnă a învăţa doar teorie, pentru că această instituţie formează specialişti în domeniul agriculturii, capabili în orice moment de a face performanţă. Pentru a-şi dovedi calităţile de buni fermieri elevilor le-au fost testate abilităţile practice de către un juriu exigent format din specialişti în domeniu.
Unul dintre cele mai aşteptate momente a fost tradiţionala competiţie sportivă „Cupa Horea", coordonată de prof. Cristian Chirobocea, constând într-un meci de fotbal disputat între cele mai bune echipe din şcoală.
Programul festiv a debutat cu discursul domnului director, prof. dr. Remus Mircea Sabău. Cu acest prilej a fost prezentat istoricul liceului, principalele proiecte desfăşurate în cadrul unităţii, dar şi planurile de viitor care urmăresc să vină atât în întâmpinarea cerinţelor elevilor, cât şi a personalului şcolii.
La manifestătile dedicate aniversării a 25 de ani de învăţământ liceal au fost prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, ai comunităţii locale, reprezentanţi ai mediului academic, profesori, antreprenori şi foşti elevi ai liceului, mulţi dintre aceştia elogiind prin scurte cuvântări rezultatele obţinute de această organizaţie educaţională, afirmându-şi totodată susţinerea, deschiderea şi disponibilitatea pentru viitoare colaborări.
Finalul manifestărilor a fost marcat de câteva momente artistice, printre invitaţi numărându-se Andreea Puşcaş, Patrick Antal şi Ansamblul Crişana. În încheiere, elevii liceului au încercat să-şi pună în valoare şi talentul actoricesc interpretând două scenete, sub coordonarea  profesoarelor de Limba şi literatura română, Iulia Susan şi Foldeşi Roxana („Un pedagog de şcoală nouă - O inspecţiune", de I.L.Caragiale şi  „Horea, Cloşca şi Crişan".
Dacă  tragem linie şi adunăm, a fost o zi minunată, în care deopotrivă elevii şi cadrele didactice au arătat că „nu trebuie să ne uităm trecutul".
Prof. Iulia-Maria Susan
Prof. Semida Ilieş
Prof. ec. Gabriela Olimpia Sabău
Consilier educativ Alina Maria Capota
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: 25 de ani de la înfiinţarea Liceului Tehnologic „Horea”, Marghita.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:02 Ora de vară a Europei de Est