Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Deocamdată, am ajuns şcolar!

Ce vreau să mă fac când voi fi mare?

Deocamdată, am ajuns şcolar!

Cine a dispus ca prichindeii din grupa pregătitoare, de la grădiniţă, să ajungă şcolari, în clasa pregătitoare, credem că nu a gândit îndeajuns, nu s-a consultat cu specialiştii în domeniu, ci doar a copiat vreun model european, dacă tot am ajuns (colonişti) europeni!

De când e în vigoare această modă şi lege sfidătoare (pe copiii respectivi i-a consultat cineva, în mod democratic, să afle dacă vor să părăsească grădiniţa, răpindu-li-se un an preţios din copilărie?), am stat de vorbă cu nenumăraţi învăţători (institutori sau profesori) care s-au confruntat cu fenomenul. Una se spune şi se scrie şi alta este realitatea în teren. Nici măcar unul nu apreciază mutarea ca fiind inspirată, deşteaptă, salvatoare sau cum doriţi să o consideraţi, ci forţată („necoaptă"), stresantă şi ineficientă, care îl aduce pe copil prea devreme în bancă (o bancă total neprietenoasă) pentru vârsta sa...
Zilele acestea (marţi, 6 octombrie 2015), am mai stat de vorbă cu o clasă de şcolari, aflaţi în pregătitoare, elevii doamnei profesor Aurelia Popovici, din E, Şcoala Gimnazială „Dacia". I-am provocat să gândească la viitorul lor de aur şi să ne spună ce vor să ajungă când vor fi destul de mari şi „bătrâni" ca să-şi ia soarta în propriile mâini...
Andreea Ioana B. se vede bucătar, Sofia C. - profesor de balet, Rareş Andrei C. - şofer de mocăniţă, Raul Adrian C.C. - şofer, Kariana Maria D.D. - profesor de balet, Alexandra Maria F. - doctoriţă, Nicolae Luca I. - masterchef, Darius M. - poliţist, Sebastian N. - doctor, Bianca N. - profesor de dans, David P. - pompier, Ismail David P. - şofer, Carmen Gabriela P. - dentistă, Eduard R. - pompier, Marius Şerban S. - pompier, Adrian Ionuţ Ş. - pescar, Luca Sz. - militar, Larisa T. - profesor, Darius Ţ. - căutător de oase de dinozaur, Valentina Maria U. - bucătăreasă, David Beniamin V. - director (de şcoală), Mircea Ionatan V. - şofer taximetrist, Ştefan Dominik W. - profesor de karate.
Constatăm că în puţine cazuri (să tot fie vreo două), intervievaţii au „copiat" răspunsul colegului precedent. Era prea greu, poate chiar imposibil, să ne fi motivat la această oră alegerea făcută. Ceea ce ne-a surprins, în mod plăcut, în 99 la sută din cazuri, este faptul că ei nu s-au mulţumit să ne răspundă scurt şi concis, ci au făcut-o în propoziţie (dezvoltată).
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:22 Ora de vară a Europei de Est