Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacol folcloric extraordinar, concerte Horia Brenciu, Vama şi Loredana

În cadrul „Toamnei orădene”

Spectacol folcloric extraordinar, concerte Horia Brenciu, Vama şi Loredana

Pentru weekendul care se apropie, Primăria Oradea în calitatea de organizator al Festivalului „Toamna orădeană" - ediţia 2015, le pregăteşte orădenilor o serie de momente frumoase, precum: expoziţii, întreceri sportive, activităţi astronomice, tabere medievale şi ateliere meşteşugăreşti, tururi ghidate ale Cetăţii Oradea, proiecţii cu istoria cetăţii, spectacole şi concerte în aer liber. Cea mai mare parte a acestor activităţi vor avea loc în Cetatea Oradea.

Seara de joi, 8 octombrie, este dedicată iubitorilor de folclor, care îi vor putea asculta pe scena în aer liber de la Cetatea Oradea, de la ora 17.30, într-un concert extraordinar, pe soliştii: Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Cristian Pomohaci, Dumitru Fărcaş, Florica Zaha, Maria Haiduc, Nicoleta Voica, Maria Sidea, Florentina şi Petre Giurgi, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Florin Mariş Hinsu, Ionel Ban, Antonela Ferche Buţiu, Ansamblul Nuntaşii Bihorului şi Orchestra Rapsodia Bihoreană.
Seara de vineri, 9 octombrie, va cuprinde mai multe concerte în aer liber, cu începere de la ora 19.00, în Cetatea Oradea, unde vor concerta: EM-STREET, BANEŞ PARTY BAND, RANDI & JO, HORIA BRENCIU & HBO Orchestra.
Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 18.00, la Filarmonica Oradea va avea loc concertul simfonic extraordinar Belle Epoque, sub îndrumarea dirijorului Romeo Rîmbu, cu participarea soliştilor: Florin Estefan, Gabriella Varvari, Remus Rîmbu, Cosmin Ifrim şi a Orchestrei Filarmonicii Oradea . Intrarea va fi liberă.
Tot sâmbătă, în Cetatea Oradea, de la ora 17.00,va avea loc concertul de muzică clasică de pian susţinut de THURZO ZOLTAN, după care vor urma concertele susţinute de PIRAMIS (Ungaria), FAMELESS - TIBI ALBU (câştigător Vocea României 2015) şi VAMA.
Duminică seara, orădenii îi vor putea asculta, de la  ora 19.00, pe BRIGITTA BALOG, FLY PROJECT, iar în încheierea serii,  pe LOREDANA & NADIR cu Orchestra AGURIDA.
În încheierea manifestărilor „Toamnei orădene", orădenii sunt invitaţi de la ora 22.30 să asiste la un spectacol cu focuri de artificii şi efecte speciale.
Programul integral al manifestărilor Festivalului „Toamna orădeană", care vor avea loc în acest weekend
Joi, 8 octombrie
Cetatea Oradea - Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea
Cetatea Oradea - Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie „Oradea în Carte Poştală Veche"
Cetatea Oradea - Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie „Arheologia Cetăţii Oradea"
Întrecere sportivă - Parcul I. C. Brătianu (acces liber)
- ora 1300 - Cupa „Toamna orădeană" 2015 la streetball, pentru elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiu
Cetatea Oradea - Intrarea principală
- ora 1700 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)
- ora 1730 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)
Cetatea Oradea - Zonele dedicate copiilor
- ora 1700 - Ateliere de creaţie şi animație pentru copii, organizate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor
Cetatea Oradea - Concert în aer liber (la scenă)
- ora 1730 - Concert folcloric extraordinar, prezentat de IULIANA TUDOR, cu participarea soliştilor: NICOLAE FURDUI IANCU, DINU IANCU SĂLĂJANU, CRISTIAN POMOHACI, DUMITRU FĂRCAŞ, FLORICA ZAHA, MARIA HAIDUC, NICOLETA VOICA, MARIA SIDEA, FLORENTINA şi PETRE GIURGI, CRISTIAN FODOR, OVIDIU OLARI, FLORIN MARIŞ HINSU, IONEL BAN, ANTONELA FERCHE BUŢIU, ANSAMBLUL NUNTAŞII BIHORULUI şi ORCHESTRA RAPSODIA BIHOREANĂ
Cetatea Oradea - Teatrul de Vară (acces liber)
- ora 1930 - Activităţi de observaţie astronomică prin telescop în cadrul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic
Vineri, 9 octombrie
Cetatea Oradea - Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea
Cetatea Oradea - Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie „Oradea în Carte Poştală Veche"
Cetatea Oradea - Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie „Arheologia Cetăţii Oradea"
Întrecere sportivă - Parcul I. C. Brătianu (acces liber)
- ora 1200 - Cupa „Toamna orădeană" 2015 la cross, pentru elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiu
Cetatea Oradea - Deschiderea taberelor medievale şi a atelierelor meşteşugăreşti (Cavalerii Cetăţilor Bârsei - Zărneşti şi Compania Draco Nigrus Cluj-Napoca)
- ora 1700 - Expoziție de arme și armuri, prezentarea costumației, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activităţi interactive cu publicul participant - inițierea în mânuirea armelor de luptă, lecţii de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor, alte surprize
- ora 1700 - Expoziţie de obiecte meşteşugăreşti, prezentarea tehnicii de lucru şi realizare a acestora, activităţi interactive cu publicul participant - iniţierea în realizarea obiectelor meşteşugăreşti sub îndrumarea meşterilor
- ora 1730 - Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, în interpretări şi coregrafii proprii ale taberelor medievale
Cetatea Oradea - Zonele dedicate copiilor
- ora 1700 - Ateliere de creaţie şi animaţie pentru copii, organizate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor
Cetatea Oradea - Intrarea principală
- ora 1730 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)
- ora 1800 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)
Cetatea Oradea - Teatrul de Vară (acces liber)
- ora 1930 - Activităţi deobservaţie astronomică prin telescop în cadrul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic
Cetatea Oradea - Concert în aer liber (la scenă)
- ora 1900 - Concert în aer liber susţinut de EM-STREET
- ora 1950 - Concert în aer liber susţinut de BANEŞ PARTY BAND
- ora 2010 - Concert în aer liber susţinut de RANDI & JO
- ora 2100 - Concert în aer liber susţinut de HORIA BRENCIU & HBO Orchestra
Sâmbătă 10 octombrie 2015
Cetatea Oradea - Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea
Cetatea Oradea - Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie „Oradea în Carte Poştală Veche"
Cetatea Oradea - Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie „Arheologia Cetăţii Oradea"
Întrecere sportivă - Orăşelul Copiilor (acces liber)
- ora 1000 - Cupa „Toamna orădeană" 2015 la şah pentru elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiu
Întrecere sportivă - Parcul Cetăţii - intrarea dinspre Calea Clujului (acces liber)
- ora 1000 - Cupa „Toamna orădeană" 2015 la Tir cu Arcul
Cetatea Oradea - Deschiderea taberelor medievale şi a atelierelor meşteşugăreşti (Cavalerii Cetăţilor Bârsei - Zărneşti şi Compania Draco Nigrus Cluj-Napoca)
- ora 1000 - Expoziție de arme şi armuri, prezentarea costumaţiei, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activităţi interactive cu publicul participant - iniţierea în mânuirea armelor de luptă, lecţii de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor, alte surprize
- ora 1000 - Expoziţie de obiecte meşteşugăreşti, prezentarea tehnicii de lucru şi realizare a acestora, activităţi interactive cu publicul participant - iniţierea în realizarea obiectelor meşteşugăreşti sub îndrumarea meşterilor
- ora 1030 - Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, în interpretări şi coregrafii proprii ale taberelor medievale
Cetatea Oradea - Intrarea principală
- ora 1030 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)
- ora 1100 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)
Cetatea Oradea - Zonele dedicate copiilor
- ora 1100 - Ateliere de creaţie pentru copii, de divertisment şi diverse concursuri, organizate de către Cercetaşii României, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Helen Doron Early English, My Kids Baby Shop
Cetatea Oradea - Intrarea principală
- ora 1600 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)
- ora 1630 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)
Cetatea Oradea - Biserica Romano-Catolică (acces liber)
- ora 1730 - Concert de muzică clasică de pian susţinut de THURZO ZOLTAN
Filarmonica Oradea  - intrarea liberă
Ora 18:00 - Concert simfonic extraordinar Belle Epoque, sub îndrumarea dirijorului Romeo Rîmbu, cu participarea soliştilor: Florin Estefan, Gabriella Varvari, Remus Rîmbu, Cosmin Ifrim şi a Orchestrei Filarmonicii Oradea
Cetatea Oradea - Concert în aer liber (la scenă)
- ora 1900 - Concert în aer liber susţinut de PIRAMIS
- ora 2030 - Concert în aer liber susţinut de FAMELESS - TIBI ALBU (câştigător Vocea României 2015)
- ora 2130 - Concert în aer liber susţinut de VAMA
Duminică 11 octombrie 2015
Cetatea Oradea - Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea
Cetatea Oradea - Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie „Oradea în Carte Poştală Veche"
Cetatea Oradea - Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)
- ora 1000 - Expoziţie „Arheologia Cetăţii Oradea"
Întrecere sportivă - Parcul Cetăţii - intrarea dinspre Calea Clujului (acces liber)
- ora 1000 - Cupa „Toamna orădeană" 2015 la Tir cu Arcul
Cetatea Oradea - Deschiderea taberelor medievale şi a atelierelor meşteşugăreşti (Cavalerii Cetăţilor Bârsei - Zărneşti şi Compania Draco Nigrus Cluj-Napoca)
- ora 1000 - Expoziţie de arme şi armuri, prezentarea costumaţiei, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activităţi interactive cu publicul participant - iniţierea în mânuirea armelor de luptă, lecţii de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor, alte surprize
- ora 1000 - Expoziţie de obiecte meşteşugăreşti, prezentarea tehnicii de lucru şi realizare a acestora, activităţi interactive cu publicul participant - iniţierea în realizarea obiectelor meşteşugăreşti sub îndrumarea meşterilor
- ora 1030 - Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, în interpretări şi coregrafii proprii ale taberelor medievale
Cetatea Oradea - Zonele dedicate copiilor
- ora 1100 - Ateliere de creaţie pentru copii, de divertisment şi diverse concursuri, organizate de către Cercetaşii României, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Helen Doron Early English, My Kids Baby Shop
Alte activităţi - Turnul Primăriei Oradea (acces liber)
- ora 1230 - Acces gratuit în Turnul Primăriei
Cetatea Oradea - Intrarea principală
- ora 1030 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)
- ora 1100 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)
Cetatea Oradea - Intrarea principală
- ora 1600 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)
- ora 1630 - Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)
Cetatea Oradea - Corp J (Sala Multifuncţională Grota Roşie) (acces liber)
- ora 1700 - Proiecţie de film cu istoria Cetăţii Oradea, în limba română
Cetatea Oradea - Teatrul de Vară (acces liber)
- ora 1800 - Spectacol de muzică şi poezie „Incursiune în visare" de şi cu actorul Emil Sauciuc (Asociaţia Ecoart Oradea)
Marşul Roz organizat de către AVON Cosmetics România
- ora 1730 - Marş pentru promovarea sănătăţii şi prevenirea cancerului la sân, pe traseul Strada Republicii (Pietonală) - Strada Iosif Vulcan - Parcul Libertăţii- Podul Intelectualilor - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea (intrarea se va face pe podul de lemn din spatele Catedralei Ortodoxe)
Retragerea cu torţe a cadrelor militare
- ora 1930 - Retragerea cu torţe a cadrelor militare pe traseul Parcul Traian - Bd. Magheru - TurboGiraţie - Cetatea Oradea (intrarea se va face pe podul de lemn din spatele Catedralei Ortodoxe)
Intrarea cu torţe în Cetatea Oradea a cadrelor militare
- ora 1945 - Intrarea cu torţe a cadrelor militare şi defilarea în incinta Cetăţii Oradea
Cetatea Oradea - Concert în aer liber (la scenă)
- ora 1900 - Concert în aer liber susţinut de BRIGITTA BALOG
- ora 1945 - Intonarea Imnului de Stat al României de către cadrele militare participante la defilare şi retragere cu torţe
- ora 2000 - Concert în aer liber susţinut de FLY PROJECT
- ora 2100 - Concert în aer liber susţinut de LOREDANA & NADIR cu Orchestra AGURIDA
- ora 2230 - Spectacol cu focuri de artificii şi efecte speciale
- ora 2245 - Închiderea oficială a programului artistic al „Toamnei orădene" 2015
Toate evenimentele şi manifestările din cadrul „Toamnei orădene" 2015 sunt realizate de către Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul următorilor sponsori și parteneri:
Sponsor principal: KAUFLAND ROMÂNIA
Sponsori: HEINEKEN ROMÂNIA, BCR, AVON, SELGROS, ARABESQUE
Parteneri: Asociaţia pentru Promovarea Turismului Oradea, Administraţia Imobiliară Oradea, Oradea Transport Local, Administraţia Domeniului Public, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, Şcoala de Arte Francisc Hubic, Asociaţia Judeţeană de Atletism / Fotbal / Baschet / Şah, Poliţia Locală Oradea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, Garnizoana Oradea, Carrefour Market Oradea, mass-media locală. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:59:51 Ora standard a Europei de Est