Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modificările aduse de noul Cod Fiscal se reflectă şi în proiectul de impozite şi taxe pe 2016

Noul Cod Fiscal ne va da mari dureri de cap

Modificările aduse de noul Cod Fiscal se reflectă şi în proiectul de impozite şi taxe pe 2016

City-managerul Primăriei Oradea, Eduard Florea, împreună cu directorul Directiei Economice din Primăria Oradea - Nadia Haş şi cu directorul adjunct - Sorin Iacob au susţinut luni, 5 octombrie 2015, o conferinţă de presă în care au prezentat proiectul de taxe şi impozite pe anul 2016, principalele modificări pe care le aduce noul Cod Fiscal şi modul în care aceste modificări influenţează taxele şi impozitele datorate de orădeni.

„Ceea ce este important şi ceea ce ne dorim anul acesta este ca valorile impozabile, cotele, procentele să fie menţinute, iar acolo unde Codul Fiscal aduce modificări de substanţă e firesc ca acestea să se regăsească şi la nivel local", a spus în deschiderea conferinţei city managerul Eduard Florea.
Printre elementele de noutate aduse de noul cod fiscal se numără: impozitarea clădirilor în funcţie de folosinţa lor, eliminarea din categoria scutirilor a terenurilor de sub construcţii, calcularea impozitelor în funcţie de suprafaţa construită şi nu în funcţie de suprafaţa utilă cum era până acum, supraimpozitarea terenurilor şi construcţiilor neîngrijite.
Proiectul de taxe şi impozite locale pentru anul 2016 urmează să fie supus dezbaterii publice, el putând fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea - www.oradea.ro, după care în luna noiembrie 2015 urmează să fie supus aprobării Consiliului Local.
Nadia Haş a vorbit despre cotele impuse autorităţilor locale de noul Cod Fiscal. Astfel, în cazul proprietarilor care şi-au închiriat clădirile sau o parte din acestea unor societăţi care desfăşoară activităţi economice, aceştia vor datora la bugetul local un impozit, al cărui coeficient de calcul creşte potrivit noului Cod Fiscal de la 0,1 la 1% din valoarea clădirii.
„Această impozitare în funcţie de folosinţa clădirii va fi o provocare pentru organele fiscale. În baza noastră de date nu avem informaţii despre modul în care este folosită o clădire, prin urmare va trebui să completăm baza de date şi cu astfel de informaţii", a spus city-managerul Eduard Florea.
Aceste schimbări legislative vor aduce o creştere a bugetului local de aproximativ 2% din totalul veniturilor proprii.
„Schimbarea modului de calcul a impozitului în funcţie de suprafaţa construită a imobilului aduce o majorare a impozitului datorat, respectiv un total de circa 2,5 milioane lei la bugetul local. Partea care rezultă din impozitarea terenurilor de sub construcţii va aduce încă 2,5 milioane lei, deci un total de 5 milioane lei, sume suplimentare la buget", a completat city-managerul Eduard Florea.
Eliminarea din categoria scutirilor a terenurilor de sub construcţii va afecta valoarea impozitului, însă nu se poate preciza un procent al creşterii, întrucât situaţia şi suprafeţele  diferă de la un proprietar la altul. (B.P.)

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 17:39:32 Ora de vară a Europei de Est