Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Schimbăm lumea prin voluntariat!

Echipa de voluntari „Volunteer for You, for Us, for the World” în acţiune

Schimbăm lumea prin voluntariat!

Douăzeci şi patru de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" Oradea, coordonați de doamnele profesoare Marian Cristina şi Georgescu Cătălina, formează echipa de voluntari „Volunteer for You, for Us, for the World" din cadrul concursului naţional „Euroscola" 2015-2016, desfăşurat în perioada 5 septembrie - 9 octombrie 2015.

Misiunea lor este de a oferi suport moral și financiar unui grup de persoane cu dizabilități din județul Bihor, în conformitate cu anul european pentru dezvoltare. În acest sens, grupul țintă selectat îl constituie persoanele aflate în asistenţă din cadrul asociaţiei Româno-Germane „Alsterdorf".
Proiectul dorește să promoveze bunele practici în rândul tinerilor în conformitate cu standardele europene de ajutorare reciprocă şi solidaritate, dar, de asemenea, să acorde sprijin necondiționat grupului ţintă. În vederea împlinirii acestei sarcini și a obiectivelor propuse, acțiunile realizate de voluntari au vizat promovarea planului de activităţi la nivelul instituţiei şcolare şi al comunităţii orădene, dar şi organizarea unor evenimente curriculare şi extracurriculare cu scopul strângerii de fonduri pentru grupul ţintă. Membrii echipei  s-au implicat în educarea şi informarea liceenilor Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", au făcut sondaje de opinie și au militat pentru drepturi la şanse egale în societate, toate acestea pentru a le îmbunătăți tinerilor viziunea asupra mijloacelor prin care pot contribui la rezolvarea impedimentelor de ordin social.
Activităţile demarate de către echipa „Volunteer for You, for Us, for the World", au fost, în ordine, până în prezent:
1)„Volunteer" pentru jazz. Desfășurat în 27 septembrie în cafeneaua Safe, precedat de încheierea unui contract de parteneriat cu aceasta,  concertul caritabil susţinut prin colaborarea cu o trupă muzicală din cadrul Liceului de Artă din Oradea a reprezentat prima acțiune de strângere de fonduri alocate grupului țintă.
2)„Volunteer" pentru o prăjitură. În zilele de 1 și 2 octombrie, pe holurile Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" s-a desfășurat a doua acțiune de strângere de fonduri, prin vânzare de prăjituri. Standul s-a constituit atât din prăjituri realizate de voluntari, cât și primite drept donaţie din partea sponsorilor-S.C SCALA S.R.L şi S.C PERLA S.R.L.
3)„Volunteer" pentru rock. Pentru iubitorii de rock care au dorit să susțină cauza noastră prin donații, s-a desfășurat în data de 4 octombrie, în urma încheierii unui contract de parteneriat cu localul Mozkva, un concert având invitate trupe locale care interpretează muzică rock.
4)„Volunteer" pentru haine a avut ca scop colectarea de articole vestimentare din partea „eminescienilor" şi a cadrelor didactice, urmând să fie distribuite printre persoanele aflate în grupul ţintă.
5)„Volunteer" pentru origami.  În data de 5 octombrie, voluntarii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" şi persoanele din cadrul „Alsterdorf" au lucrat împreună la atelierul de origami şi tehnica şerveţelului. Tinerii au socializat cu persoanele grupului țintă, au făcut poze și au desfășurat jocuri, alături de membri ai Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României".
Următoarele activități din agenda proiectului cuprind:
Marți, 6 octombrie - Activități comune de voluntariat la Zoo Oradea și Atelierul de confecționat săpunuri, Împărțirea hainelor strânse din donații, Standul de carte din incinta Colegiului National „Mihai Eminescu"
Miercuri, 7 octombrie - Atelierul de lumânări
Joi: 8 octombrie -Târg cu vânzare de obiecte produse în Atelierele Alsterart - Colegiul Național „Mihai Eminescu".
Pentru a urmări şi susţine activitatea tinerilor voluntari, nu ezitaţi să accesaţi pagina oficială de Facebook a proiectului „Volunteer for You, for Us, for the World"
https://www.facebook.com/V4YUW
De asemenea, pagina asociaţiei Româno-Germane „Alsterdorf"
https://www.facebook.com/Alsterdorfromania-328475067213979
Maria Ungur
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Schimbăm lumea prin voluntariat!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:14 Ora de vară a Europei de Est