Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Nouă profesori români au experimentat viața în spațiu timp de o săptămână

Finalizarea programului „Profesorii Honeywell la Space Academy”

Nouă profesori români au experimentat viața în spațiu timp de o săptămână

Honeywell a anunțat finalizarea programului „Profesorii Honeywell la Space Academy”, la care au participat nouă profesori români, alături de alți 336 de profesori din întreaga lume. Anul acesta, profesorii participanți din Oradea, București, Dâmbovița, Ploiești, Lugoj, Constanța au luat parte la programele organizate la U.S. Space & Rocket Center din Huntsville, Alabama, în perioada 11 - 30 iunie 2008.

Profesorii Honeywell la Space Academy au participat la 50 de ore de cursuri de dezvoltare profesională, precum și la un program intensiv de educare ce pune accentul pe știință spațială și explorare. Activitățile includ cursuri de instruire în clase, laboratoare și traininguri pe teren, care se desfășoară conform standardelor de predare a fizicii și matematicii. Fiecare profesor a avut oportunitatea unică de a lua parte la exerciții de instruire pentru astronauți, incluzând simulări de mare performanță cu avionul cu reacție, misiuni spațiale bazate pe scenarii, traininguri de supraviețuire pe uscat și în apă, precum și programe de dinamică de zbor de ultimă generație.
Valentina Matei, profesoară de fizică la Colegiul Național "Emanuil Gojdu" și Viorel Muscaș, profesor de informatică la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Oradea au fost doi dintre cei nouă norocoși care au participat la această experiență unică. „Nu pot să trec peste ziua în care am participat la „Aviation Challenge” - o suită de probe fizice care au simulat cât se poate de real scufundarea într-un submarin, lansarea cu parașuta, recuperarea din apă, adică acele antrenamente fizice pe care le urmează și cei care se pregătesc pentru a deveni viitori astronauți,” își aduce aminte  Viorel Muscaș.
“Pentru mine, deosebit de interesante au fost misiunile Discovery și Endevour, iar simulările pentru antrenamentul astronauților ne-au făcut să ne simțim într-adevăr în spațiu. Cu ajutorul unui simulator am simtit ce ușor poți merge, sau chiar dansa pe Lună. Sunt convinsă că această experiență mă va ajuta să îmi îndeplinesc unul dintre obiectivele mele, și anume ca  Cetatea Oradei sa redevină ceea ce era odinioară, atunci când meridianul de referință trecea prin Cetate: un important centru științific,” ne-a declarat  Valentina Matei.
Fiecare profesor Honeywell primește o bursă completă în urma unui riguros proces de aplicare și selecție, prin implicarea profesorilor concurenți din întreaga lume.
Profesorilor care au aplicat pentru bursa Honeywell li s-a cerut să compună un eseu de 500 de cuvinte prin care să descrie instrumentele și tehnicile pe care le folosesc pentru motivarea studenților să se îndrepte către studiul domeniilor științifice și să urmeze cariere în domeniul tehnologic.
Toate costurile de participare pentru profesorii Honeywell ce includ predarea pentru  programul de șase zile, costurile de zbor pentru călătorie tur-retur, mese, cazări și materiale necesare programului sunt susținute de Honeywell și de contribuția a mai mult de 1.700 de angajați.
De la startarea programului în 2004, Honeywell și angajații săi au sponsorizat 995 de burse pentru profesori din 34 de țări și 49 de state din SUA pentru participarea la programele „Profesorii Honeywell la Space Academy”.
Programele sunt parte a Honeywell Hometown Solutions, care se axează pe patru domenii: Siguranță familială & Securitate; Găzduire & dăpost, Educație în fizică și matematică, și Ajutor umanitar. Împreună cu instituții publice și nonprofit importante, Honeywell a dezvoltat programe puternice adresate acestor nevoi în comunitățile unde își desfășoară activitatea. Mai multe informații despre Honeywell Hometown Solutions pot fi găsite pe www.honeywell.com
Cu o cifră de afaceri de peste 37 miliarde de dolari și utilizând o gamă vastă de tehnologii și sisteme de producție, Honeywell este leader în servicii și produse aerospațiale, tehnologii de control pentru construcții, locuințe și hale industriale, produse pentru automobile, turbocompresoare și materiale speciale.
Compania Honeywell are sediul în Morris Township, N.J., S.U.A., iar acțiunile sale se tranzacționează la bursele din New York, Londra și Chicago.
Pentru informații suplimentare, consultați pagina www.honeywell.com.
Adina RADU
P.S. În ultima poză, Valentina este alături de Homer Hickam- fost inginer NASA, autorul cărții Rocket Boys; cartea după care s-a realizat filmul October Sky.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:08 Ora de vară a Europei de Est