Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului de Sân

La fiecare 14 minute, o femeie moare pe glob, răpusă de cancerul de sân

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului de Sân

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului de Sân, Organizaţia de femei a PNL Oradea a desfăşurat o acţiune de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă acest tip de cancer, coordonată de co-preşedinţii OFL Oradea, doamnele Florica Cherecheş şi Patricia Popa.

Acţiunea a constat în organizarea unei dezbateri pe tema cancerului la sân, importanţa controlului periodic şi a prevenţiei în sănătate. A doua componentă a acţiunii a fost iluminarea Teatrului „Regina Maria" în roz, culoarea simbol a cancerului de sân, în intervalul 19-21. A treia componentă a fost distribuirea a 500 de fluturaşi informativi, cu care femeile se pot prezenta la consult gratuit şi cu care primesc reducere la mamografie sau ecografie, prin parteneriat cu Centrul medical Transilvania Imagistica Oradea. Spitalul Judeţean Oradea oferă de asemenea, pe bază de bilet de trimitere de la medicul de familie, consult şi investigaţii radiologice gratuite, după caz.
În România, cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenţei, dar şi pe primul loc din punct de vedere al mortalităţii pentru că foarte multe femei nu conştientizează pericolul sau nu ajung la timp la medic ca să se poată vindeca. În România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat şi foarte multe nu supravieţuiesc pentru că sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii.
La fiecare 3 minute e diagnosticat un nou cancer de sân pe glob. La fiecare 14 minute, o femeie moare pe glob, răpusă de cancerul de sân. În 98% din cazuri, el poate fi vindecat, dacă e depistat la timp.
Calde mulţumiri voluntarilor şi partenerilor noştri şi anume doamnelor: dr. Ioana Puşcaş, medic oncolog, dr. Alina Venter şi dr. Alina Moraru, ambele, medici de radiologie şi imagistică medicală, dr.Ioana Mihăilă, medic endocrinolog, dr. Claudia Rotoiu, specialist medicină internă, diabet, nutriţie, boli metabolice, dr. Carmen Pantiş, medic anestezist, şi prof. univ. dr. Simona Trip, prorector al Universităţii Oradea, în calitate de psiholog. Participantele au ascultat cu mult interes prezentările deosebit de practice ale specialiştilor, pe tema prevenţiei cancerului de sân, a celui de col uterin şi pe tema prevenţiei în general şi au primit răspunsuri la întrebări punctuale. E important să fim preocupate de starea noastră de sănătate, ca dovadă de responsabilitate faţă de sine, faţă de familie şi faţă de societate. 70% din cazurile de cancer la sân sunt descoperite prin autoexaminare! Totuşi, nu toţi nodulii mamari sunt depistaţi prin palpare şi de aceea se impune consultul periodic la medic.
Prevenţia costă mult mai puţin decât tratarea unei boli şi din acest motiv, PNL va depune în curând un proiect de lege a prevenţiei în sănătate prin care va propune necesitatea finanţării de la bugetul de stat a programelor de prevenţie, inclusiv programe de screenning pentru cancerul de sân, ca realizarea activităţii de prevenţie să fie coordonată de o instituţie care să aplice programele anuale, să evalueze rezultatele obţinute, necesitatea creării unui mecanism de plată a medicilor pentru activităţile de prevenţie desfăşurate şi necesitatea stabilirii prin lege a obligaţiilor cetăţenilor de conformare la activităţi de prevenţie. Aşteptăm sugestii de la specialişti în acest sens, ca să promovăm  o lege cât mai adecvată nevoilor actuale.
 Mesajele principale ale specialiştilor au fost să nu neglijeze vizitele periodice la medici pentru că e important ca fiecare femeie să îşi facă o ecografie mamară sau o mamografie, anual sau la doi ani, în funcţie de vârstă, antecedente în familie şi desigur, recomandarea medicului. Ne ia foarte puţin timp, dar ne poate salva viaţa! Unul din specialiştii prezenţi a spus că vestea cea mai bună pe care o poate primi cineva e că suferă de o boală gravă în stadiu incipient.
Avem în Oradea o infrastructură medicală dezvoltată, medici specialişti şi multe opţiuni, trebuie doar să accesăm aceste oportunităţi!
Mulţumim partenerilor, Centrul medical Transilvania Imagistica Oradea, Spitalul Judeţean Oradea, Firmei Top Press care a asigurat iluminarea Teatrului „Regina Maria" în roz.
În final, doamna deputat Florica Cherecheş a mulţumit celor câteva zeci de doamne şi domnişoare, interesate de sănătatea lor şi a familiilor lor, îndemnându-le: „Multă sănătate tuturor şi nu uitaţi: Mergeţi la consult periodic, să vă spună doctorul că sunteţi bine!"
Florica Cherecheş
co-preşedinte OFL Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:29 Ora de vară a Europei de Est