Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului de Sân

La fiecare 14 minute, o femeie moare pe glob, răpusă de cancerul de sân

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului de Sân

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului de Sân, Organizaţia de femei a PNL Oradea a desfăşurat o acţiune de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă acest tip de cancer, coordonată de co-preşedinţii OFL Oradea, doamnele Florica Cherecheş şi Patricia Popa.

Acţiunea a constat în organizarea unei dezbateri pe tema cancerului la sân, importanţa controlului periodic şi a prevenţiei în sănătate. A doua componentă a acţiunii a fost iluminarea Teatrului „Regina Maria" în roz, culoarea simbol a cancerului de sân, în intervalul 19-21. A treia componentă a fost distribuirea a 500 de fluturaşi informativi, cu care femeile se pot prezenta la consult gratuit şi cu care primesc reducere la mamografie sau ecografie, prin parteneriat cu Centrul medical Transilvania Imagistica Oradea. Spitalul Judeţean Oradea oferă de asemenea, pe bază de bilet de trimitere de la medicul de familie, consult şi investigaţii radiologice gratuite, după caz.
În România, cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenţei, dar şi pe primul loc din punct de vedere al mortalităţii pentru că foarte multe femei nu conştientizează pericolul sau nu ajung la timp la medic ca să se poată vindeca. În România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat şi foarte multe nu supravieţuiesc pentru că sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii.
La fiecare 3 minute e diagnosticat un nou cancer de sân pe glob. La fiecare 14 minute, o femeie moare pe glob, răpusă de cancerul de sân. În 98% din cazuri, el poate fi vindecat, dacă e depistat la timp.
Calde mulţumiri voluntarilor şi partenerilor noştri şi anume doamnelor: dr. Ioana Puşcaş, medic oncolog, dr. Alina Venter şi dr. Alina Moraru, ambele, medici de radiologie şi imagistică medicală, dr.Ioana Mihăilă, medic endocrinolog, dr. Claudia Rotoiu, specialist medicină internă, diabet, nutriţie, boli metabolice, dr. Carmen Pantiş, medic anestezist, şi prof. univ. dr. Simona Trip, prorector al Universităţii Oradea, în calitate de psiholog. Participantele au ascultat cu mult interes prezentările deosebit de practice ale specialiştilor, pe tema prevenţiei cancerului de sân, a celui de col uterin şi pe tema prevenţiei în general şi au primit răspunsuri la întrebări punctuale. E important să fim preocupate de starea noastră de sănătate, ca dovadă de responsabilitate faţă de sine, faţă de familie şi faţă de societate. 70% din cazurile de cancer la sân sunt descoperite prin autoexaminare! Totuşi, nu toţi nodulii mamari sunt depistaţi prin palpare şi de aceea se impune consultul periodic la medic.
Prevenţia costă mult mai puţin decât tratarea unei boli şi din acest motiv, PNL va depune în curând un proiect de lege a prevenţiei în sănătate prin care va propune necesitatea finanţării de la bugetul de stat a programelor de prevenţie, inclusiv programe de screenning pentru cancerul de sân, ca realizarea activităţii de prevenţie să fie coordonată de o instituţie care să aplice programele anuale, să evalueze rezultatele obţinute, necesitatea creării unui mecanism de plată a medicilor pentru activităţile de prevenţie desfăşurate şi necesitatea stabilirii prin lege a obligaţiilor cetăţenilor de conformare la activităţi de prevenţie. Aşteptăm sugestii de la specialişti în acest sens, ca să promovăm  o lege cât mai adecvată nevoilor actuale.
 Mesajele principale ale specialiştilor au fost să nu neglijeze vizitele periodice la medici pentru că e important ca fiecare femeie să îşi facă o ecografie mamară sau o mamografie, anual sau la doi ani, în funcţie de vârstă, antecedente în familie şi desigur, recomandarea medicului. Ne ia foarte puţin timp, dar ne poate salva viaţa! Unul din specialiştii prezenţi a spus că vestea cea mai bună pe care o poate primi cineva e că suferă de o boală gravă în stadiu incipient.
Avem în Oradea o infrastructură medicală dezvoltată, medici specialişti şi multe opţiuni, trebuie doar să accesăm aceste oportunităţi!
Mulţumim partenerilor, Centrul medical Transilvania Imagistica Oradea, Spitalul Judeţean Oradea, Firmei Top Press care a asigurat iluminarea Teatrului „Regina Maria" în roz.
În final, doamna deputat Florica Cherecheş a mulţumit celor câteva zeci de doamne şi domnişoare, interesate de sănătatea lor şi a familiilor lor, îndemnându-le: „Multă sănătate tuturor şi nu uitaţi: Mergeţi la consult periodic, să vă spună doctorul că sunteţi bine!"
Florica Cherecheş
co-preşedinte OFL Oradea

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:56:31 Ora standard a Europei de Est