Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferinţa de lansare a proiectului „Acces”

Miercuri, la Ramada

Conferinţa de lansare a proiectului „Acces”

Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea a organizat miercuri, 30 septembrie 2015, la sala de conferinţe a Hotelului Ramada, conferinţa de lansare a proiectului „Acces" POSDRU/189/2.1/ G/156389.

Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, implementează acest proiect în parteneriat cu AVENSA Consulting S.R.L, în perioada 11 august - 31 decembrie 2015, cu scopul de „îmbunătăţire a procesului de inserţie pe piaţa muncii a 160 de studenţi de la Universitatea din Oradea, prin dobândirea competenţelor necesare integrării şi menţinerii pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi dinamică, precum şi prin creşterea adaptabilităţii acestora la cerinţele primului lor loc de muncă, aferent studiilor pe care le urmează", a subliniat managerul de proiect Mircea Brie. 
La conferinţă au participat studenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai  mediului de afaceri şi ai societăţii civile.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resursei Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, Domeniul major de intervenţie 2.1. „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă". 
Vorbitorii au subliniat importanţa şi mai cu seamă impactul proiectului asupra beneficiarilor principali - studenţii din grupul ţintă.
După o prezentare reală a problematicii învăţământului românesc în comparaţie cu cel modular şi interdisciplinar din ţările nordice, corelat şi orientat către necesităţile comunităţii, dl prof. univ dr. Marius Ţepelea, reprezentantul Senatului, s-a arătat încântat de proiect şi încrezător în reuşitele sale, remarcând un început de dinamism îmbucurător şi un aer prielnic la început de nou an universitar în campusul orădean.
Cu un calm englezesc, dl decan Ioan Horga (cel care a creat la Oradea specializarea Relaţii internaţionale, în limba română, specializarea Relaţii internaţionale, în limba engleză, Studii de securitate..., grupuri ţintă ale acestui proiect) a lămurit lucrurile şi a replicat argumentat unui tânăr politician (necopt), care neavând ceva mai bun de făcut, a venit cu propuneri „salvatoare": desfiinţarea unor specializări la Universitatea din Oradea, iar dl Ioan Lucian („patronul" patronilor) a bătut monedă pe strânsa colaborare şi conlucrare care trebuie să existe între universitate şi mediul de afaceri.
„La un moment dat, în timpul admiterii din vară, un tânăr politician, reprezentantul unui partid,  vorbea că Universitatea din Oradea ar trebui să desfiinţeze o grămada de secţii între care era şi specializarea Relaţii internaţionale, a spun dl decan. Dumnealui bănuiesc că nu cunoştea faptul că funcţionând de 10 ani, această specializare a ajuns să fie cotată între primele patru din România, ceea ce nu-i puţin. Aceste specializări nu sunt aşa cum visează studenţii când vin în anul întâi: Vreau să ajung prim-ministru; vreau să ajung ambasador; vreau să ajung preşedintele României, cum spun ei. Pentru că noi avem un interviu cu ei. Fiecare vine cu propria lui viziune şi le spun: Aceste specializări nu vă dau nimic. Cum nu ne dau nimic? Nu vă dau nimic! Nu scrie pe diploma voastră inginer; nu scrie pe diploma voastră medic; nu scrie pe diploma voastră profesor; nu scrie pe diploma voastră absolvent de Ştiinţe economice, economist. Dar vă dăm ceva, vă dăm ceva şi anume: flexibilitate, vă dăm conectivitate, orientare către partea practică. Şi vă asigur că dintre dumneavoastră cei mai mulţi veţi fi, veţi lucra în firme la departamentele de vânzări, veţi lucra în departamentele de export, veţi avea contacte cu partenerii acestor firme. Am reuşit de-a lungul timpului să plasăm,
avem peste 120 de absolvenţi care lucrează în... Germania, Ungaria, România, Belgia. Sunt absolvenţi de-ai noştri pentru că i-am învăţat cunoscând în primul rând limbi străine, în al doilea rând introducându-le cursuri practice, de la partea de IT, care este a doua specializare din Universitate, unde se face cel mai mult informatică, după Calculatoare. De ce? Pentru că sunt elementele esenţiale. Apoi introducându-le cursuri practice, având parteneri unde studenţii sunt obligaţi să facă practică o zi pe săptămână de-a lungul celor trei ani de zile. Deci, noi ne-am pregătit pentru aceste lucruri. Atunci când partenerul a venit cu propunerea, noi eram pregătiţi pentru un astfel de demers. Ne-am mobilizat... şi nu facem altceva decât să-i demonstrăm că putem. Ne-am mobilizat ca de la 1 octombrie, stimaţi studenţi, să puteţi intra în activităţi practice"...
La rândul său, dl Ioan Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor avea să evidenţieze un fapt deosebit: „Acum vreo şase ani, Federaţia Patronilor Bihor a semnat un acod de parteneriat cu Universitatea din Oradea. Este un parteneriat unic în România! Pot să spun acest lucru pentru că în turneul pe care îl fac pentru promovarea patronatelor încă nici într-un judeţ din România, afară de Bihor, nu am mai întâlnit un acord de parteneriat între o organizaţie patronală si universitate...
Din punctul nostru de vedere, este de neconceput ca între universitate şi mediul de afaceri să nu existe o strânsă colaborare şi o strânsă conlucrare. De ce? Pentru că produsul cel mai important al universităţii se va duce, se va îndrepta spre mediul de afaceri", a conchis domnia sa.
Prin urmare... „Dacă vrei, poţi", ca să o cităm pe doamna prorector Marcela Praja.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto:
i Galeria foto

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 05:28:14 Ora de vară a Europei de Est