Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dumnezeu să binecuvânteze comunitatea Agora!

Mesajul rectorului Universităţii Agora din Oradea (UAO) la începutul anului universitar

Dumnezeu să binecuvânteze comunitatea Agora!

Dragi studenţi, stimaţi colegi,

Universitatea Agora din Oradea (UAO) a aniversat recent 15 ani de la înfiinţarea sa. Fondatorii săi se află şi acum în echipa managerială: prof. univ. dr. ing. Mişu-Jan Manolescu - rector fondator, în prezent preşedintele Consiliului de Administraţie şi prof. univ. dr. Adriana Manolescu - decan fondator al Facultăţii de Drept şi Ştiințe Economice (FDSE), în prezent preşedinte al Senatului. După un efort imens din partea fondatorilor şi o muncă asiduă depusă de cadrele didactice şi studenţi, UAO a fost acreditată, prin Legea 59/2012, în aprilie 2012. Merită toate felicitările noastre pentru curajul şi forţa de care au dat dovadă.
Din luna mai 2012 m-am alăturat echipei manageriale în calitate de rector, ales pentru mandatul 2012-2016. Ca urmare, anul universitar 2015-2016 este ultimul meu an de mandat ca rector. Din acest motiv mă voi referi, în mod special, la progresele înregistrate în ultimii 3 ani, începând cu 2012 - anul acreditării prin lege.
Organizarea şi structura Universităţii Agora. Anul universitar 2015-2016 este primul an în care UAO va funcţiona cu două facultăţi, înfiinţate prin Hotărârea de Guvern nr. 575 din 15 iulie 2015, prin divizarea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Economice:
1. Facultatea de Ştiinţe Economice, decan: conf. univ. dr. Gabriela Bologa, cu programele de studii universitare de licenţă: Management (3 ani) şi Contabilitate şi informatică de gestiune (3 ani), precum şi un program de master: Managementul resurselor umane (2 ani). Facultatea gestionează şi două programe de studii postuniversitare de scurtă durată (1 semestru): Audit financiar contabil şi Managementul resurselor umane.
2. Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, decan: prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, cu programele de studii universitare de licenţă: Drept (4 ani) şi Poliție locală (3 ani), precum şi două programe de master: Cercetări criminalistice aplicate (2 ani) şi Știinţe penale şi criminalistice (1 an). Facultatea gestionează şi trei programe de studii postuniversitare de scurtă durată (1 semestru): Instituţii de drept privat, Instituţii de dreptul muncii şi Ştiinţe penale şi criminalistice.
Calitate. Merită menţionat faptul că toate cele 12 programe de studii universitare şi postuniversitare sunt acreditate.
UAO a fructificat facilităţile oferite unei universităţi acreditate prin următoarele realizări:
1) Înfiinţarea şi acreditarea a două facultăţi, a trei programe de master şi a cinci programe de studii postuniversitare. Ca urmare, numărul de studenţi, deşi nu acoperă capacitatea de şcolarizare, aprobată de ARACIS şi ministerul de resort, a crescut în fiecare an. Numărul cadrelor didactice titulare a crescut şi el cu peste 30%.
2) Acordarea a şapte titluri de Doctor Honoris Causa unor personalităţi marcante din domeniul ştiinţei şi educaţiei, din ţară şi străinătate: acad. Florin Gheorghe Filip (Bucureşti, Academia Română), acad. Solomon Marcus (Bucureşti, Academia Română), acad. Gheorghe Păun (Bucureşti, Academia Română), prof. emerit Grigor Moldovan (Cluj-Napoca), prof. emerit Constantin Roşca (Craiova), prof. Joseph Childs (SUA) şi prof. Yong Shi (China).
3) Intrarea în comisiile ARACIS, ca experţi evaluatori, a unor cadre didactice de la UAO: prof. univ. dr. abilitat Elena-Ana Iancu (Drept) şi conf. univ. dr. Ramona Urziceanu (Economie);
4) Evaluarea de către Asociația Universităților Europene, finalizată cu succes şi o caracterizare ca universitate antreprenorială (EUA-IEP Team: „The team has enjoyed learning about the characteristics of Agora University and its role as an entrepreneurial provider of higher education in the fields of law, management and social science. It has been an interesting experience to discuss with staff, students, and external stakeholders the challenges faced by UAO and the university's efforts to address constraints and to explore future opportunities. We believe the university has the potential to take successful steps in its next stage of development").
5) Promovabilitate 100% la examenele de licenţă şi disertaţie.
Proiecte. După încheirea cu succes, în 2013, a trei proiecte POSDRU, Universitatea Agora şi Fundaţia Agora au câştigat, prin competiţie naţională, alte 7 proiecte POSDRU.
1. Proiect PROGRES - şomeri (Autoritate: OIRPOSDRU NORD EST, ID proiect: 125438,    manager proiect: Pandelică Ionuţ, asistent manager: Bologa Gabriela, responsabil financiar: Ianţă Rocxanda)
2. Proiect COMTUR - angajaţi turism (Autoritate: CNDIPT OIRPOSDRU, ID proiect: 142133, manager proiect: Bologa Gabriela, asistent manager: Agape Maria, responsabil financiar: Ianţă Rocxanda)
3. Proiect ETIC - studenţi (Autoritate: CNDIPT OIRPOSDRU, ID proiect: 138622, manager proiect: Bologa Gabriela, asistent manager: Iancu Elena, responsabil financiar: Costinaş Romulus)
4. Proiect SSP - studenţi (Autoritate: CNDIPT OIRPOSDRU, ID proiect: 140965, manager proiect: Manolescu Adriana, asistent manager: Judeu Viorina, responsabil financiar: Costinaş Romulus)
5. Proiect MIXECO - SES (Autoritate: OIRPOSDRU CENTRU, ID proiect: 149063, manager proiect: Manolescu Alina, asistent manager: Radu Chinde, responsabil financiar: Costinaş Romulus)
6. Proiect ACCES - economie socială (Autoritate: OIRPOSDRU VEST, Fundaţia Agora Oradea: PARTENER, ID proiect: 149677, coordonator proiect: Bologa Gabriela, responsabil financiar: Costinaş Romulus)
7. Proiect CERC DE APTITUDINI - studenţi (Autoritate: CNDIPT OIRPOSDRU, Universitatea Agora: Partener 1(P1), Fundaţia Agora Oradea: Partener 2(P2), ID proiect: 137526, responsabil P1: Dziţac Ioan, responsabil P1: Manolescu Mişu-Jan, responsabil financiar P1: Bulzan Rebeca, responsabil financiar P2: Ianţă Claudia).
Felicitări tuturor cadrelor didactice şi studenţilor, care s-au implicat în implementarea proiectelor și, mai ales, doamnei decan conf. univ. dr. Gabriela Bologa pentru performanţele obţinute în derularea corectă şi la termen a proiectelor.
Reviste şi conferinţe. Diseminarea cercetării ştiinţifice se face prin conferinţe naţionale şi internaţionale şi revistele universităţii, dar şi prin participarea cadrelor didactice şi a studenţilor la conferinţe externe şi prin publicarea unor articole ştiinţifice în jurnale din ţară şi străinătate, indexate în baze de date internaţionale (BDI).
Universitatea Agora editează cinci reviste internaţionale, în limba engleză:
1.International Journal of Computers Communications & Control (din 2006, revistă indexată în ISI Thomson şi Scopus, cu factor de impact 0,746, în Top 100 mondial);
2.Agora International Journal of Juridical Sciences (din 2007, revistă indexată BDI, depusă pentru evaluare la ISI Thomson);
3.Agora International Journal of Economical Sciences (din 2007, revistă indexată BDI);
4.Agora International Journal of Administration Sciences (din 2014);
5.Agora International Journal of Masters Studies (din 2014, revistă studenţească).
Fiecare din aceste reviste publică lucrări primite de la autori din întreaga lume, dar şi unele lucrări selectate de conferinţele organizate de UAO:
1.International Conference Computers Communications & Control (din 2006); 2.Agora International Conference Juridical Sciences (din 2007); 3.Agora International Conference on Economical Sciences (din 2007); 4.Agora Conference of Administration Sciences (din 2014); 5.  Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti (din 2015, conferinţă studenţească).
Prestigiu internaţional.
1)Lucrări ştiinţifice în reviste ştiinţifice şi volumele unor conferinţe de top mondial.  În cea mai prestigioasă bază de date internaţională, ISI Web of Science (Thomson Reuters), au fost indexate un număr de 40 de articole, semnate de 19 cadre didactice cu afilierea la UAO: I. Dziţac, M.J. Manolescu, A. Manolescu, G. Bologa, D. Benţa, C. Duvac, I. Pandelică, P. Filip, E. Iancu/Nechita, C. Butaci, R. Urziceanu, N. Iancu, D. Florian, L. Galea, V. Creț, O. Mateuţ-Petrişor, S. Dziţac, V. Judeu şi E. Văleanu.
2)Conferinţe invitate la universităţi din străinătate. În ultimii trei ani, cadre didactice ale UAO au fost invitate să ţină lecturi invitate la universităţi prestigioase din lume: I. Dziţac (China - 2013, India - 2014, Belgia - 2015, Brazilia - 2015, China - 2015, Lituania - 2015), M.J. Manolescu (Italia - 2013, SUA - 2014, Italia - 2015), A. Manolescu (SUA - 2014, Italia - 2015).
3)Revista International Journal of Computers Communications & Control a fost nominalizată la premiul de excelenţă acordat de Elsevier/Scopus.
Viaţa studenţească. La UAO, studenţii sunt organizaţi în cadrul Asociaţiei Studenţilor Agora (ASA), care are un sediu în campus. UAO are un club de karate şi un grup artistic. Cercurile studenţeşti şi activităţile de simulare în întreprinderea virtuală şi „sala de judecată", care au avut atâta succes în 2015,  vor continua.  Conferinţa studenţească „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti", demarată în 2015, va continua şi va avea şi o participare internaţională. Urmează alegerile la nivel de consilii ale facultăţilor şi la nivel de Senat, unde studenţii vor avea reprezentanţi într-un procent de 25% din fiecare structură de conducere colectivă.
Absolvenţii. În ceea ce priveşte admiterea în magistratură a absolvenţilor de Drept, în anul 2012 absolvenţii Universităţii Agora din Oradea s-au clasat pe un meritoriu loc 4 (la procentul de reuşită):
1.Universitatea „Ştefan cel Mare" din Suceava - 18,18%,
2.Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - 11,44%,
3.Universitatea din Bucureşti - 11,36%,
4.Universitatea Agora din Oradea - 11,11%.
Am constatat apoi, cu mare bucurie şi mândrie, că absolvenţii Universităţii Agora din Oradea au obţinut cel mare procent de reuşită în 2014 (din cele 41 de universităţi care pregătesc absolvenţi de Drept):
1.Universitatea Agora din Oradea - 16,67%,
2.Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - 10,58%,
3.Universitatea Româno-Germană din Sibiu - 9,08%.
Doresc să felicit, pe această cale, absolvenţii Universităţii noastre, precum şi cadrele didactice ale Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative (decan: prof. univ. dr. abilitat Elena-Ana Iancu).
„Bobocii". Doresc să adesez un cuvânt de bun venit, în comunitatea Agora, noilor studenţi şi noilor colegi. Vă felicit pentru alegerea făcută şi vă urez multe succese şi realizări profesionale de calitate!
Sănătate şi putere de muncă tuturor!
Dumnezeu să binecuvânteze comunitatea Agora!
Prof. univ. dr. Ioan Dziţac,
rector al Universităţii Agora

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:05 Ora de vară a Europei de Est