Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă

Spre încântarea a zeci de copii, în „Noaptea cercetătorilor

Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă

Universitatea din Oradea şi partenerii săi au luat 10 cu felicitări şi la cea de-a III-a ediţie a evenimentului „Noaptea cercetătorilor", desfăşurată vineri, 25 septembrie 2015, în Sala Polivalentă din campusul universitar.

Câte lucruri frumoase nu am putut vedea şi admira vizitând cele 30 de standuri, de la primul, cel al Astroclubului, la cel al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (nr. 13), al Cercetaşilor (29) ori al SMURDului (25)... al SC. Decor Mania (17), SC Plexus (6), al Colegiului Tehnic „Traian Vuia" (24), al SC Celestica (14) ori cel al Dronelor (18), drone care la un moment dat şi-au luat zborul prin sală spre uimirea celor mai mici vizitatori: elevii doamnei profesor Monica Igna (din clasa pregătitoare) de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", a „vulturilor" din a V-a B de la „Oltea Doamna" şi a „dacilor liberi" din „Dacia", elevi ai doamnelor prof. Aurelia Popovici şi Valentina Matei ... Pentru copii, poliţiştii bihoreni au inventat şi au adus Roata norocului, ca învârtind-o, copiii să poată câştiga premii; tot pentru ei, doamna prof. Nicoleta Pazmany a adus câte în Lună şi câte în stele, împreună cu colaboratorii săi gojdişti...
La eveniment au fost prezentate şi realizări ale membrilor CENTRULUI DE CERCETARE ŞI INGINERIE TEHNOLOGICĂ ÎN CONVERSIA ENERGIEI ELECTROMAGNETICE - CCITCEE, centru afiliat Departamentului de Inginerie Electrică din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. O parte a acestor echipamente au fost realizate împreună cu studenţii de la programele de studii Electromecanică şi Sisteme Electrice: 1.Echipament pentru modelarea automatizării unui rezervor de apă pentru comunităţi independente - prof. dr. ing. Dorel Hoble; 2. Scuter acţionat cu motoare electrice - prof. dr. ing. Ovidiu Popovici; 3. Stand experimental pentru călirea la suprafaţă prin inducţie electromagnetică - conf. dr. ing. Livia Bandici; 4. Rezultate ale modelării numerice utilizând softul Flux 3D - conf. dr. ing. Monica Popa şi conf. dr. ing. Sorin Paşca; 5. Stand pentru determinarea fiabilităţii echipamentelor electrice supuse proceselor vibratorii - şef. lucr. dr. ing. Claudia Staşac; 6. Stand pentru determinarea stării de levitaţie în câmp electromagnetic a materialelor - şef. lucr. dr. ing. Francisc Ioan Hathazi.
Realizări şi prezentări ale cadrelor didactice de la Facultatea de Energie Energetică şi Management Industrial: conf. univ. dr. ing. Secui Călin a prezentat în PowerPoint Centrul de cercetare „Managementul proceselor energetice", şef lucr. dr. ing. Bendea Codruţa - Motor Stirling; as. drd. Lolea Marius şi ing. Ias George: Stand protecţie contra trăsnetului cu PDA Prevectron, Stand testare compatibilitate electromagnetică şi Stand casă inteligentă; doamna conf. univ. dr. Simona Dziţac - prezentare în PowerPoint: Activităţi de cercetare ştiinţifică ale studenţilor energeticieni; studentul Indrei Florin Dorian - Stand experimental al unei instalaţii hibride de producere a energiei electrice din resurse regenerabile (solar şi eolian)...
Preşedintele Astroclului „Meridian 0", doamna prof. Nicoleta Pazmany şi ai săi colaboratori ne-au prezentat Toamna astronomică: „În această „noapte de vis", cred că am înregistrat un record de audienţă. Tot timpul Sala Polivalentă părea neîncăpătoarea pentru mulţimea copiilor, tinerilor şi a celor mai cu experienţă de viaţă, dornici să cunoască noutăţile din diferite domenii. Pentru noi a fost o surpriză plăcută să vedem pasiunea din ochii micuţilor care nu mai conteneau cu întrebările şi mai ales faptul că mulţi dascăli şi-au însoţit elevii în această incursiune în lumea ştiinţei. Alături de mine au răspuns întrebărilor colegii mai tineri, Andra Filimon şi Iulian Pavlău de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu", precum şi Dios Gabor, deja student al Universităţii orădene. Se încheie luna septembrie, nu înainte de a avea un nou eveniment astronomic în noaptea de 27 spre 28 şi anume o eclipsă totală de Lună, eveniment care se produce destul de des, dar se poate observa mai rar dintr-un anumit loc. Eclipsele de Lună pot fi observate noaptea, în întregime dintr-o jumătate de emisferă a globului şi parţial din şi mai multe locuri. În medie durează 4-5 ore. Se produc atunci când Luna intră în umbra sau penumbra Pământului (parţial şi total). Următorii ani nu vor fi foarte darnici în eclipse de Lună; cele mai spectaculoase eclipse totale de Lună, vizibile din ţara noastră, se vor produce pe 28 septembrie 2015 şi 27 iulie 2018".
Câte nu am mai avea să vă spunem, dar lăsăm imaginile, pozele, să vă vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în „Noaptea cercetătorilor" în Sala Polivalentă a citadelei noastre universitare din vecinătatea Peţei.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Dronele şi-au luat zborul şi au survolat sub ochii lor în Sala Polivalentă.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:48 Ora standard a Europei de Est