Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mesajul ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, cu prilejul deschiderii noului an universitar

Vivat Academia, vivant professores!

Mesajul ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, cu prilejul deschiderii noului an universitar

„Distinşi membri ai comunităţii academice,
Dragi studenţi,
Stimaţi colegi,

Deschiderea anului universitar este un moment simbolic, care, an de an, ne determină să reflectăm asupra a ceea ce am făcut bine, dar mai ales, ne dă un imbold către a fi mai buni, astfel încât universitatea să îşi consolideze menirea în societatea românească, acela de reper pentru valorile morale, pentru spiritul de inovare, sursă de bunăstare şi progres. Libertatea dialogului, a dezbaterilor, spiritul critic, fac din universităţi un spaţiu al gândirii libere şi neîngrădite, dar mai ales, aşa cum spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga, şcoala trebuie sa ne înveţe să fim propriii noştri dascăli, cei mai buni şi cei mai aspri.
Atenţia noastră se îndreaptă şi astăzi mai ales spre studenţi, care sunt raţiunea de a fi a oricărei universităţi, iar atenţia aceasta specială va ţine seama deopotrivă de actul de învăţare, cât şi de cercetare. Avem misiunea să producem nu doar absolvenţi cu anumite abilităţi, ci să generăm cunoaştere, cultură umanistă şi tehnică, dar mai ales un spirit care umanizează, dă sens şi direcţie unei naţiuni.
Trebuie să formăm specialişti buni, caractere puternice, personalităţi armonioase şi oameni liberi, astfel universitatea se constituie într-un loc al colaborării, al muncii în echipă, al înlănţuirii experienţei tuturor generaţiilor.
Deschiderea anului universitar îmi oferă prilejul de a vă felicita pentru rezultatele obţinute în procesul de educaţie şi cercetare la nivelul sistemul de învăţământ superior din România. Datele statistice, rapoartele agenţiilor şi organismelor cu atribuţii în evaluarea calităţii educaţiei, dar mai ales performanţele absolvenţilor noştri, atât în ţară, cât şi peste hotare, ne permit să afirmăm că universităţile şi-au calibrat actul educaţional şi rezultatele în domeniul cercetării în acord cu aria europeană a învăţământului superior şi cercetării, şi se racordează la necesităţile pieţei muncii. Desigur mai sunt multe de făcut. Ne-am propus ca până în 2020 să creştem rata de participare la educaţie terţiară la 26,7%, asigurând în acelaşi timp creşterea calităţii şi a relevanţei, consolidarea guvernanţei, finanţării, monitorizării şi evaluării, şi dezvoltarea angajamentelor faţă de economie, în special legătura cu piaţa muncii şi inovarea/antreprenoriatului. Cred că împreună putem atinge aceste obiective, şi doresc să profit de această ocazie pentru a vă asigura de sprijinul întregii echipe de conducere a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Veţi găsi aici întotdeauna parteneri deschişi pentru dialog, astfel încât să identificăm cele mai bune soluţii pentru provocările pe care societatea de astăzi le pune în faţa noastră. Cunoaşterea a căpătat un rol major în abordarea problemelor lumii contemporane, tehnologia deschide noi posibilităţi, dar în acelaşi timp determină schimbări nebănuite, domeniile tradiţionale ale cunoaşterii se modifică şi converg, iar aşteptările publice pentru învăţământul superior se intensifică.
Dragi studenţi,
Stimaţi dascăli,
Nu există o reţetă sigură pentru succes, atât la nivel individual, dar mai ales la nivelul unei generaţii. Cu ceea ce ştim astăzi este greu să decidem cu siguranţă ce este bine pentru mâine. Oamenii care fac diferenţa sunt cei conectaţi cu lumea din jurul lor. Sunt activi, alerţi şi implicaţi.
Îndrăzniţi şi, în egală măsură, fiţi caracterizaţi în actele dumneavoastră de o înaltă responsabilitate!
Vă doresc să aveţi un nou an academic plin de realizări şi satisfacţii, în plan profesional, dar şi personal!
 Vivat Academia, vivant professores!"
Sorin Mihai Cîmpeanu,
ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:25 Ora de vară a Europei de Est