Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pune oraşul TĂU pe Harta Voluntariatului”!

Caravana naţională

„Pune oraşul TĂU pe Harta Voluntariatului”!

Federaţia VOLUM - Federaţia organizaţiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România organizează, în perioada 28 septembrie - 22 octombrie, o caravană naţională care are drept scop prezentarea şi promovarea instrumentelor şi a oportunităţilor care vin în sprijinul organizaţiilor neguvernamentale care lucrează cu voluntarii şi, de asemenea, în sprijinul persoanelor care doresc să desfăşoare activităţi de voluntariat.

Caravana „Pune oraşul TĂU pe Harta Voluntariatului" se va desfăşura în 11 oraşe din România: Bucureşti, Bacău, Iaşi, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timişoara, Craiova, Braşov, Constanţa şi va avea parte de câte o zi de evenimente în fiecare oraş.
Această caravană face parte din proiectul „Harta voluntariatului", desfăşurat de Federaţia VOLUM, proiect finanţat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România, cu suma de 72, 454.36 euro.
În cadrul Caravanei, reprezentanţii instituţiilor publice, membrii organizaţiilor neguvernamentale de la nivel local şi voluntarii vor putea afla mai multe despre platforma hartavoluntariatului.ro, care are drept scop corelarea cererii şi a ofertei de voluntariat, la nivel naţional, dezvoltând astfel mişcarea de voluntariat din România şi care va putea fi accesată începând cu prima zi a caravanei - 28 septembrie. De asemenea, în cadrul Caravanei, participanţii vor fi informaţi cu privire la certificatul de voluntariat, care este obligatoriu, la cererea voluntarilor, conform Legii Voluntariatului 78/2014, pilotat în ultimele luni de peste 50 de organizaţii neguvernamentale şi care va putea fi eliberat de pe platforma hartavoluntariatului.ro.
Seria de evenimente locale, din cele 11 oraşe, va cuprinde şi câte un atelier pe tema discursului instigator la ură şi a extremismului şi modalitatea prin care voluntariatul (indiferent de vârstă) şi implicarea în comunitate vin în sprijinul campaniei Comisiei Europene No Hate Speech Movement (http://nohatespeechmovement.org/).
„Odată cu platforma hartavoluntariatului.ro se impunea şi o caravană naţională de promovare a voluntariatului şi a oportunităţilor create de Federaţia VOLUM special pentru a veni în sprijinul sectorului neguvernamental. Cred cu tărie că pentru a creşte mişcarea de voluntariat din România este nevoie să ne unim cu toţii forţele, să lucrăm împreună la o comunicare eficientă şi să contribuim, fiecare cum poate, la un produs, o mişcare, un demers. Caravana îşi propune să aducă organizaţiile, instituţiile şi voluntarii la aceeaşi masă, să identifice nevoi, oportunităţi şi resurse pentru a dezvolta construcţia care se numeşte Voluntariat". Ana-Maria Grădinariu, coordonator Programe Federaţia VOLUM.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret şi prin susţinerea din partea organizaţiilor neguvernamentale din cadrul fiecărui oraş: Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău, Asociaţia pentru Dezvoltare Activă, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Salvaţi Copiii Iaşi, Team 4 Youth, Autism Baia Mare, Fundaţia Comunitară Oradea, Asociaţia Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, ProVobis - Centrul naţional de resurse pentru voluntariat, Asociaţia SM Speromax Alba, Institutul Intercultural Timişoara, Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă, Centrul Educaţional de Resurse & Training, Hospice Casa Speranţei Braşov, Centrul de Copii şi Tineret Sfântul Sebastian, Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Omului, Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanţa „Sweet Land", Asociaţia Civicum Voluntaris.
Mai multe informaţii despre fiecare eveniment, puteţi regăsi pe website-ul Federaţiei: www.federatiavolum.ro.
Despre Federaţia VOLUM
Federaţia VOLUM este o organizaţie neguvernamentală şi nonprofit, înregistrată juridic ca federaţie în decembrie 2010, având rol de asociaţie umbrelă în domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel naţional. Misiunea Federaţiei VOLUM este facilitarea dialogului şi acţiunii comune a tuturor factorilor interesaţi de mişcarea de voluntariat în vederea dezvoltării sustenabile a voluntariatului în România.
Proiectul „Harta Voluntariatului" este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
Claudia Abrudan,
Director executiv al Fundaţiei Comunitare Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:39 Ora de vară a Europei de Est