Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Pune oraşul TĂU pe Harta Voluntariatului”!

Caravana naţională

„Pune oraşul TĂU pe Harta Voluntariatului”!

Federaţia VOLUM - Federaţia organizaţiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România organizează, în perioada 28 septembrie - 22 octombrie, o caravană naţională care are drept scop prezentarea şi promovarea instrumentelor şi a oportunităţilor care vin în sprijinul organizaţiilor neguvernamentale care lucrează cu voluntarii şi, de asemenea, în sprijinul persoanelor care doresc să desfăşoare activităţi de voluntariat.

Caravana „Pune oraşul TĂU pe Harta Voluntariatului" se va desfăşura în 11 oraşe din România: Bucureşti, Bacău, Iaşi, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timişoara, Craiova, Braşov, Constanţa şi va avea parte de câte o zi de evenimente în fiecare oraş.
Această caravană face parte din proiectul „Harta voluntariatului", desfăşurat de Federaţia VOLUM, proiect finanţat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România, cu suma de 72, 454.36 euro.
În cadrul Caravanei, reprezentanţii instituţiilor publice, membrii organizaţiilor neguvernamentale de la nivel local şi voluntarii vor putea afla mai multe despre platforma hartavoluntariatului.ro, care are drept scop corelarea cererii şi a ofertei de voluntariat, la nivel naţional, dezvoltând astfel mişcarea de voluntariat din România şi care va putea fi accesată începând cu prima zi a caravanei - 28 septembrie. De asemenea, în cadrul Caravanei, participanţii vor fi informaţi cu privire la certificatul de voluntariat, care este obligatoriu, la cererea voluntarilor, conform Legii Voluntariatului 78/2014, pilotat în ultimele luni de peste 50 de organizaţii neguvernamentale şi care va putea fi eliberat de pe platforma hartavoluntariatului.ro.
Seria de evenimente locale, din cele 11 oraşe, va cuprinde şi câte un atelier pe tema discursului instigator la ură şi a extremismului şi modalitatea prin care voluntariatul (indiferent de vârstă) şi implicarea în comunitate vin în sprijinul campaniei Comisiei Europene No Hate Speech Movement (http://nohatespeechmovement.org/).
„Odată cu platforma hartavoluntariatului.ro se impunea şi o caravană naţională de promovare a voluntariatului şi a oportunităţilor create de Federaţia VOLUM special pentru a veni în sprijinul sectorului neguvernamental. Cred cu tărie că pentru a creşte mişcarea de voluntariat din România este nevoie să ne unim cu toţii forţele, să lucrăm împreună la o comunicare eficientă şi să contribuim, fiecare cum poate, la un produs, o mişcare, un demers. Caravana îşi propune să aducă organizaţiile, instituţiile şi voluntarii la aceeaşi masă, să identifice nevoi, oportunităţi şi resurse pentru a dezvolta construcţia care se numeşte Voluntariat". Ana-Maria Grădinariu, coordonator Programe Federaţia VOLUM.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret şi prin susţinerea din partea organizaţiilor neguvernamentale din cadrul fiecărui oraş: Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău, Asociaţia pentru Dezvoltare Activă, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Salvaţi Copiii Iaşi, Team 4 Youth, Autism Baia Mare, Fundaţia Comunitară Oradea, Asociaţia Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, ProVobis - Centrul naţional de resurse pentru voluntariat, Asociaţia SM Speromax Alba, Institutul Intercultural Timişoara, Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă, Centrul Educaţional de Resurse & Training, Hospice Casa Speranţei Braşov, Centrul de Copii şi Tineret Sfântul Sebastian, Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Omului, Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanţa „Sweet Land", Asociaţia Civicum Voluntaris.
Mai multe informaţii despre fiecare eveniment, puteţi regăsi pe website-ul Federaţiei: www.federatiavolum.ro.
Despre Federaţia VOLUM
Federaţia VOLUM este o organizaţie neguvernamentală şi nonprofit, înregistrată juridic ca federaţie în decembrie 2010, având rol de asociaţie umbrelă în domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel naţional. Misiunea Federaţiei VOLUM este facilitarea dialogului şi acţiunii comune a tuturor factorilor interesaţi de mişcarea de voluntariat în vederea dezvoltării sustenabile a voluntariatului în România.
Proiectul „Harta Voluntariatului" este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
Claudia Abrudan,
Director executiv al Fundaţiei Comunitare Oradea

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:18:51 Ora standard a Europei de Est