Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ultimele zile ale Festivalului Internaţional de Teatru Oradea

Weekend cu teatru

Ultimele zile ale Festivalului Internaţional de Teatru Oradea

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea se apropie de sfârşit. Mai sunt doar două zile în care orădenii sunt invitaţi să vizioneze spectacolele din cadrul festivalului.

Sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, sunteţi invitaţi să vă însoţiţi copiii într-o minunată călătorie în lumea basmelor, vizionând spectacolul de păpuşi „Poveşti populare ruseşti", realizat de Trupa Arcadia a Teatrului „Regina Maria". Nu uitaţi: intrarea este liberă în limita locurilor disponibile!
Seara, de la ora ora 19.00, tot la Sala Arcadia, vă aşteptăm la spectacolul „Taina mănăstirii", regizat de Marius Oltean la Teatrul de Artă Deva. Povestea se conturează în jurul unei tinere călugăriţe acuzată de pruncucidere, care este supusă unei investigaţii psihologice pentru a putea determina dacă este conştientă de faptele ei sau nu. Un spectacol al minţii, al emoţiilor şi al miracolelor, al luminii şi al umbrelor, care ne invită să reflectăm la adevăratele valori şi să mărturisim că singurul lucru care ne apropie de Dumnezeu este iubirea.
În ultima zi a festivalului, duminică, 27 septembrie, de la ora 18.30, la Sala Mare a Teatrului „Regina Maria", se va desfăşura festivitatea de decernare a premiilor Festivalului de Teatru Scurt. Imediat după aceasta, de la ora 19.00, va avea loc premiera spectacolului „Omul din La Mancha", un musical bazat pe romanul epic din secolul al XVII-lea al lui Cervantes (Don Quijote), emoţionant şi tulburător totodată, fiind unul dintre primele spectacole care au pus în valoare o operă literară de o asemenea anvergură. Producţia originală scrisă de Dale Wasserman, pe muzica lui Mitch Leigh şi versurile lui Joe Darion, s-a jucat pe Broadway începând din 1965 şi a avut peste 2.300 de reprezentaţii. A câştigat cinci premii Tony, inclusiv premiul pentru Cel Mai Bun Musical. 
Cu toţii vom deveni, astfel, părtaşi la povestea bătrânului Alonso Quijana, care se crede un cavaler rătăcitor, pe numele său Don Quijote de la Mancha, un om în căutarea unui vis de împlinit. În ciuda tuturor greutăţilor, Don Quijote şi credinciosul său scutier, Sancho Panza, pornesc pe drumul ce-i va duce în căutarea cavalerismului, a adevărului şi a purităţii într-o lume care pare dominată de disperare şi păcat.
Din distribuţia spectacolului montat în teatrul orădean fac parte actorii: Richard Balint, Alexandru Rusu, Ioana Dragoş Gajdo, Daniel Vulcu, Emil Sauciuc, Ciprian Ciuciu, Alina Leonte, Pavel Sîrghi, Andrian Locovei, Andrei Sabău, Corina Cernea, Alin Stanciu, Eugen Neag, Sorin Ionescu, George Dometi, Mihaela Gherdan, Denisa Vlad, George Voinese, Anca Sigmirean, Angela Tanko, Georgia Căprărin, Anda Tămăşanu şi Adela Lazăr.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:19 Ora standard a Europei de Est